Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2023 19:29 - Неопровержими факти срещу Киев. Ето защо на Украйна е нужна катастрофата в Каховската водноелектрическа централа
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 1099 Коментари: 5 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Военният кореспондент Александър Коц анализира всички версии за атаката на ВСУ срещу Каховската водноелектрическа централа

 

КОЙ АТАКУВА ЯЗОВИРА

Изненадващо, но сред традиционно заемащи позицията на Украйна западните медии, няма единство.

Те се разделиха на такива, които обичайно обвиняват Русия за всичко и такива, които се правят, че не разбират кой е извършил този терористичен акт с катастрофални последици. Дори Белият дом беше необичайно неутрален, като каза, че няма доказателства, че Русия може да е направила това. А какво да кажем за информацията за украинската следа? Въпросът замря някъде в стратосферата. Както навремето със сателитните снимки на изстрелването на ракетата „Бук“ по малайзийския „Боинг“ в Донбас – САЩ разполагат с тях и дори се твърди, че са били предадени на международния разследващ екип, но никой не ги е показал публично.

Нека първо си зададем въпроса ЗА КОГО НЕ Е ИЗГОДНО случилото се.

  1. Левият – руският – бряг на Днепър в Херсонска област е много по-нисък от десния, контролиран от Украйна. По крайбрежието беше изградена отбранителна линия, която включваше минни полета. На островите (има много от тях в долното течение на Днепър) постоянно дежуриха руски части, противопоставяйки се на вражеските диверсионни групи. Имаше възможност от разстояние да се спрат опитите за десант на Въоръжените сили на Украйна на руския бряг и да се докладва предварително за движението на групи ДРГ на лодки. Сега островите са потопени, а минните полета са отнесени от мощно течение.
  1. От язовир Каховка над него, произлиза канал, снабдяващ Крим с вода. Толкова ли Русия е работила за възстановяване на водоснабдяването на своя непотопяем полуостров, за да го застраши отново?
  2. Енергодар и Запорожката атомна електроцентрала са свързани с този язовир.На това място той неизбежно ще стане плитък. Така че, от една страна, това дава предимство на противника, когато планира десант на наша територия през плитка водна преграда. От друга страна, това застрашава работата на атомната електроцентрала. Да, има много дублиращи и застрахователни механизми. Последствията обаче все още са трудни за оценка, тъй като ситуацията е в етап на развитие. И все още не се знае дали оцелялата част от язовир Каховка ще издържи.
  3. Подкопаването на шлюзовете неизбежно ще засегне земеделските земи в контролираните от Русия райони на Херсонска и Запорожка области.

Без системата за напояване на полето, която вероятно ще бъде сериозно повредена, плодородните земи ще се превърнат в суха степ. Както се случи в Крим, след като Украйна спря кранчето на полуострова през 2014 г. И те (земите) още не са се възстановили напълно.

  1. Днес местните руски власти трябва да извършат безпрецедентна работа за евакуация на хора от засегнатите райони, отклонявайки сили и средства, които могат да бъдат използвани за отбрана.

Цели селища са унищожени от потоци вода, които след това ще трябва да бъдат възстановени. В крайна сметка, ако Русия искаше да наводни островите, би могла просто да отвори шлюзовете на водноелектрическите централи, които са под неин контрол. И да го направи без да навреди на крайбрежните села.

Сега относно НА КОГО Е ИЗГОДНО.

Тоест причините за Киев

  1. Веднага възниква въпросът: защо Украйна започна да изпуска вода през Днепрогес няколко дни преди удара по язовир Каховка?

В това нямаше никакъв инженерен смисъл – нито проливни дъждове, нито пролетни наводнения.

При това досега не са затворили шлюзите!

Защо?

В крайна сметка никой все още не е проучил подробно степента на увреждане на язовира.

И има вероятност за по-нататъшното му разрушение с още по-катастрофални последици. Екологичните бедствия вече не могат да бъдат избегнати, започна измиране на риба, разлятата вода залива гробищата и сметищата, добитъкът умира …

Но в случай на пълно разрушаване на Каховската водноелектрическа централа, просто ВСИЧКО надолу по течението ще умре в огромен разлив.

Поради което Киев ще може да отложи продължаването на своята офанзива, която обеща на Запада, но отлагаше толкова дълго. И да отклони вниманието на Запада, като започне например международно разследване, както беше през 2014 г., когато Украйна свали Боинг MH17 в небето над Донбас. Тогава фронтът й се пукаше по шевовете и й беше необходима безпрецедентна провокация, за да се спре настъплението на опълчението и да се прегрупира.

Да, днес Русия не е в ролята на атакуваща. Но нещо се обърка с „настъплението“ на въоръжените сили на Украйна – очевидно не се получи прокарването на миналогодишния „харковски сценарий“. При първия масиран натиск отбранителните формации на руските войски не се разпаднаха, нямаше загуба на контрол, напротив, те приеха битката и излязоха победители от нея. Претенциите на “западните партньори”, които влагат милиарди в Киев, продължават да растат. Нужна е сериозна причина, за да се обясни “зацепването”.

  1. Това не е първият път, когато Украйна прибягва до подобен тактически трик. В началото на СВО руските части се натъкнаха на естествена преграда – река Ирпен. През нея бяха построени понтони и прехвърляха десантчиците на другия бряг, за да образуват плацдарм. Киев тогава взриви язовира нагоре по течението и руските понтони бяха разрушени. Десантът беше много затруднен.

Противникът подкопа и язовирите близо до Артемовск, за да задържи чрез наводняване настъплението на руската щурмова авиация по фланговете.

В крайна сметка още през декември миналата година самите украински „бащи“- командири говориха за атаки срещу язовир Каховка в интервю за западни медии. Ето цитат от Washington Post от 29.12.2022 г.: „…Генерал-майор от въоръжените сили на Украйна Ковалчук ​​мислеше за наводняване на реката. Украинците, според него, дори са извършили пробен удар с HIMARS върху един от шлюзовете на язовир Новокаховская, като са направили три пробойни в метала, за да видят дали водите на Днепър могат да се повишат достатъчно, за да блокират руските прелези, но не и да наводнят близките села в района. Изпитанията бяха успешни, каза Ковалчук ​​… ”

Но през всичките тези месеци Украйна редовно удря водноелектрическата централа, пълно е с видео доказателства.

Може би не са разчитали на днешния ефект, повлияха натрупаните щети. Но сега имаме каквото имаме.

  1. Да, малко вероятно е Русия да е планирала да форсира Днепър в близко бъдеще.

Но украинското командване не може да не го е имало предвид. Така че, харесва им или не, необходимо е да има приличен брой войски на десния бряг. Днес вероятността Русия да премине от другата страна е намаляла някъде до нула. А Киев може да прехвърли освободените в Херсон части в по-перспективен от негова гледна точка участък на фронта. Те вече получиха необходимата пауза за това.

С КАКВО УДАРИХА КАХОВСКАТА ВЕЦ

Всъщност това вече не е толкова важно, но са възможни няколко варианта.

  1. С боеприпаси с прецизно насочване HIMARS, както вече са го правили, според генерал Ковалчук ​​от въоръжените сили на Украйна.
  2. С тежка артилерия.

По-малко вероятно – точността не е същата. Нейната работа щеше да бъде отчетена от руските позиции.

  1. В западните медии се предлага версия за удар от надводен (и възможно и подводен) дрон по предварително поставени под нивото на водата експлозиви. Специалисти, които могат да направят това, са обучавани от англичаните дълги години в морския център в Очаково. Възможно е дистанционното взривяване на заложения експлозив да не се е получило, затова са решили да инициират детонацията с лодка, като тези, които наскоро неуспешно атакуваха руския кораб “Иван Хурс” в Черно море.
  2. Язовирът да се е срутил от само себе си от постоянния обстрел. Малко вероятен сценарий, тъй като беше избрано много удобно време и най-уязвимото и важно място на съоръжението.

Източник: kp.ru / Превод и редакция: opposition.bg

  [td_block_social_counter]



Гласувай:
6



1. bojinkata - Само зомбираните соросоиди няма да ...
16.06.2023 19:30
Само зомбираните соросоиди няма да приемат фактите! Добре, че са малко в блога!
цитирай
2. mileidi46 - Само малоумни ,,ще се радват..."
16.06.2023 22:30
че видиш ли ,Путин ще си ,,обстрелва собствени обекти"...които са под негов контрол!!!

Путин не е заспалият псевдо президент Байден,на който се подиграва целият свят..:))
цитирай
3. kvg55 - bojinkata,
17.06.2023 17:24
Смехории! В колко лъжи вече ги уличиха укрите?
цитирай
4. radostinalassa - Трябва да опитваме водата на Черно море...
17.06.2023 19:10
Ако не е достатъчно солена, значи има укронацистки патогени. Къде са екоактивистите? Грета Дауна?
цитирай
5. bojinkata - За съжаление въоръжените сили на ...
18.06.2023 21:14
За съжаление въоръжените сили на Украйна често се държат много по-смело, понякога има усещането, че някои сили не позволяват на въоръжените сили на Руската федерация да действат възможно най-ефективно.

Тази ситуация трябва спешно да се коригира.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5477086
Постинги: 3626
Коментари: 5958
Гласове: 6818
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930