Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.06.2021 16:10 - Страната ни е превзета от мутро-мафията, а детайлите надхвърлят въображението
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 2594 Коментари: 1 Гласове:
7

Последна промяна: 10.06.2021 01:16

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
България е корумпирана и завладяна държава

И преди сме подозирали, че мафията е навсякъде. Но детайлите, разкрити напоследък, рисуват картина, която надхвърля въображението, твърди Георги А. Ангелов за ДВ и дава примери.

България е корумпирана, завладяна държава. И това трябва да се знае от всички български граждани и всички евроатлантически партньори на страната.

През последните седмици научихме нещо, което отдавна подозирахме - мафията очевидно е навсякъде. Разкритите подробности, макар и само малки парченца от огромния пъзел, рисуват картина, която надхвърля въображението.

Почти не минава ден, в който проверките на министри от служебния кабинет да не разкриват злоупотреби с публични средства. Кулминацията засега са санкциите по закона "Магнитски", наложени от САЩ на шестима българи за участие в корупция. Сред тях са бизнесменът и бивш депутат Делян Пеевски, хазартният бос Васил Божков и заместник-председателят на Бюрото за контрол на СРС Илко Желязков. Другите трима са Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. Ето какво точно научихме от разкритията на служебния кабинет и от санкциите на САЩ.

Завладени служби и правосъдие

Принципът на разделение на властите е възприет от всички съвременни демократични конституции, включително и от българската. Поне на хартия.

Част от службите за сигурност обаче очевидно са верни на вече бившия премиер. Оказа се, че Борисов е пуснал шефовете на ДАНС, ДАР и ДАТО в неплатен отпуск, който съвпада с встъпването в длъжност на служебното правителство. Потвърди го самият той на пресконференцията, която даде миналата седмица и на която - какво рядко явление - наистина отговаряше на въпроси. "Да, аз им разписах, но в момента, в който чух какво говорят, ги помолих да се върнат, да отидат да си поискат среща със Стефан Янев, да му представят какво са работили и той да им каже дали ги уволнява или ги оставя и да се приключи с тая сага. Те решиха да ги уволнят." Тоест, бившият премиер признава, че дава заповеди на шефове на служби.

Ако случайно някой не знае, ДАНС има твърде широки правомощия - контраразузнаване, финансово разузнаване, антитероризъм и какво ли още не “в името на държавата”. Съгласно Закона за ДАНС контролът върху дейността ѝ е единствено парламентарен. ДАТО пък е “специализиран орган към Министерски съвет за осигуряване и прилагане на специални разузнавателни средства”. Тоест, занимава се с подслушване.

Подслушването в България се контролира от Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства. А заместник-председател на това бюро е един от санкционираните - Илко Желязков. За поста той беше излъчен от ДПС и избран от парламента с гласовете на ГЕРБ. Санкциониран е като приближен на Пеевски.

За правосъдието няма какво да говорим. Главният прокурор Иван Гешев на думи започна работа по санкционираните от САЩ, а на практика стартира действия срещу отдели, които проверяват незаконно ли са били подслушвани лидери на протеста от миналото лято. Пък и ако прокуратурата, която толкова държи на независимостта си, не беше част от схемата, тези санкции на САЩ срещу държава партньор нямаше да ги има.

Търговия с гражданство

„Пеевски е използвал Желязков за осъществяването на схема за подкупи, засягаща български документи за пребиваване за чуждестранни граждани, както и за подкупването на държавни служители чрез различни средства в замяна на информация и лоялност от тяхна страна“, се казва в мотивите на САЩ за санкциите срещу български лица по закона "Магнитски".

Да припомним и това за други двама от санкционираните: Петър Харалампиев беше председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ), а Красимир Томов - бивш главен секретар на същата агенция. Харалампиев, който беше номинация на ВМРО, е обвиняем за участие в престъпна група и взимане на подкупи за издаване на удостоверения за български произход. Дали такава схема може да съществува без знанието на човека, който пуска в отпуск шефове на служби?

Кражби и злоупотреби с нашите пари

Научихме и това: Българската банка за развитие (ББР) е раздала заеми за 1,9 милиарда лева, от които близо 1 милиард са отпуснати на осем големи частни компании. По устав банката трябва да стимулира малки и средни фирми, които имат по-труден достъп до търговските банки.

Близо 4 милиарда лева са похарчени от държавното дружество “Автомагистрали” в нарушение на изискванията на закона, потвърди одит на Сметната палата, обхващащ периода от началото на 2016 до края на 2020 година. Огромни суми са били преведени авансово без никакви извършени дейности, но за сметка на това инспекция на новия шеф на АПИ Апостол Минчев откри нарушения и некачествени ремонти на магистралите "Тракия" и "Марица".

И още: договори за стотици милиони левове без реална обществена поръчка са били сключени в последните три години от Министерството на отбраната (МО), което беше управлявано от Красимир Каракачанов. Над 90% от поръчките, възлагани от Главна дирекция „Инфраструктура на отбраната“, са направени без търг и без извършено пазарно проучване. Има случаи със 100-процентово авансово предплащане и договори без срок. Служебният министър на отбраната Георги Панайотов отказа да съобщи имената на конкретни фирми, но отбеляза, че има засечена тенденция МО да е работило приоритетно с едни и същи фирми.

Разкритията за "Лозенец"

Описването на всички “върхове на айсберги”, лъснали откакто Борисов не е премиер, ще отнеме много време. Но картината вече се прояснява.

Едно от най-ужасните парчета от "пъзела" са разкритията за болница “Лозенец”, която доскоро беше правителствена болница на издръжка на Министерски съвет. Там са били извършвани трансплантации от живи донори, които будят съмнение за търговия с органи, съобщи здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Става дума например за граждани на Украйна и Молдова, които са дарявали бъбреци на хора от Израел, Индия, Оман, Германия, като двете страни са посочили, че са роднини...

Да обобщим

Дори не всичко изнесено от служебния кабинет да е вярно, останалото пак е достатъчно, за да изправи косите на човек. Такава картина рисуват разкритията: една шайка контролира органите на държавата и не се свени да източва пари от данъците на хората за собствено обогатяване по вечната формула пари-власт-пари.

Но има изход: избори и борба срещу окопалата се във властта мафия. Иначе ни остава само това: поединично спасяване и последният да загаси лампата. 



Гласувай:
8



1. zaw12929 - ОЩЕ ЗНАЕМ МНОГО МАЛКО И СМЕ УЖАСЕНИ. ...
10.06.2021 21:34
ОЩЕ ЗНАЕМ МНОГО МАЛКО И СМЕ УЖАСЕНИ. БОБЕ, ЩЕ НАУЧИМ, А ЛОШО, ЧЕ СЕ Е СЛУЧИЛО МИСЛЯ...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822290
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16457
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031