Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2020 13:02 - България стигна дъното на тинята на политическото тресавище
Автор: iw69 Категория: Политика   
Прочетен: 1113 Коментари: 4 Гласове:
12

Последна промяна: 25.10.2020 16:06

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Едно американско социологическо изследване се оказа интересно и за нас, българите. Става дума за физическите и емоционалните промени, които претърпяваме при редовното следене на ежедневните новини, а също и затова по какъв начин ни се отразява участието в политически разговори и спорове. И според заключението на експертите, които са го провели: политиката била способна да ни доведе до хронично безсъние и постоянна тревожност! И настина, последните събития, макар да ни донесоха надежда, все още будят и тревога. Какво ще стане след тези опустошения?! Дали ще се оправим? Казват още, че политиката е блато. Ние май вече затънахме в блатото, стигнахме дъното на дъното…

Проф. Кевин Смит, известен социолог и политолог от университета в Небраска в САЩ, един от авторите на това изследване, се спира върху американското общество по време на президентските избори през 2016 г. За целта той е интервюирал повече от 800 души в продължение на около една календарна година. Установил е, че над 40% от участниците са били сериозно стресирани от политиката. Проучването разкрило, че близо 20% са разрушили добри стари приятелства заради политически пристрастия и разногласия. Един от всеки oт всеки десетина интервюирани заявил, че се чувствал сериозно уморен. Около 4% от хората дори признали, че на моменти са стигали едва ли не до мисълта за самоубийство, представете си: заради политиката! Освен това 11,5% съобщили, че именно тя, политиката, била повлияла определено неблагоприятно върху физическото им здраве; 31,8% заявили, че излагането на различни гледни точки в медии, които били противни на личните им убеждения, ги дразнели силно; 29,3% споделили, че губели самообладание в резултат на политиката, а 22,1% признали, че се интересували твърде много от това кой печелел и кой губел при избори…Наистина сериозни и тревожни показатели.

„Тя, политиката, влияе определено негативно на живота на много хора или поне те са твърдо убедени, че наистина се отразява негативно на живота им“, казва проф. Кевин Смит. “Да, стресът е и реално явление, което може да има катастрофални последици за здравето. Ако политиката допринася значително за нивата на стрес, особено сред възрастните хора, тогава да, тя има истински сериозен негативен ефект върху здравето”.

Наистина, какво можем да добавим след тези толкова показателни цифри и точни думи? Мисля, че този път коментарът ми е излишен. Ние, българите, по принцип сме си „политикани”. Още Алеко го е казал. Да, като че ли повече говорим, отколкото действаме, вършим нещо реално, полезно. Да не говорим за нашите днешни политици. С малки изключения, те са от ниско качество. Ако не вредни /а те са немалко/, то, безполезни, „мъртви души”.

Доста мълчахме и търпяхме. Както е казал поетът, „мълчим като риби, търпим като волове”. За щастие, най-сетне, след тези изгубени години и особено последните десет, довели ни до истинска катастрофа, надигнахме глас… И дано да успеем да излезем от това блато. На следващите избори да бъдем активни участници, да излъчим максимален брой наблюдатели, за да спрем фалшификациите и манипулациите на ГЕРБ, които „спечелиха” досега само по този нечестен начин и поради нашето слабо участие. Да не казваме: „няма смисъл”, „всичко е предрешено”, „нищо не може да се направи”…Нека този път да бъдем истински, активни граждани, а не верноподаници. Граждани на свободна, културна, европейска страна. Да се преборим с натрапниците, които съсипаха България и продължават нагло и безсрамно да я грабят до последно! Да прогоним завинаги нечестните и алчни политици. „Смисълът на живота е борбата”, казваше великият Гьоте. А на онези, които казват: „Нищо не ме интересува, все ми е едно, за никого няма да гласувам!”, ще ми кажа направо: „ С вашата пасивност, вие само ще помогнете на Злото отново да възтържествува!” Да не говорим само по кафенета, пейки и кръчми, а да бъдем активни. И нека всички да престанем да се ядосваме и да се гневим, а да действаме.

Да, вярно, политиката ни уморява, повечето от политиците са ни омръзнали, направо до болка. Някои от тях са просто смешни, други – зловещи. А има и няколко, които са и смешни, и зловещи. Докато свестните са съвсем малко и са изтикани от властта, като например, Ренета Инджова и още неколцина други честни и милеещи за България люде. А останалите? Защо да ги търпим още? Защо да не ги поставим там, където заслужават. Защо не изберем нови, почтени, неопетнени хора? Защото Злото успява тогава, когато Доброто е пасивно и разединено. Слава Богу, че протестите ни се чуха по света и разтърсиха цялата, доскоро замряла в отчаянието си страна. И дано този път, най-сетне, след тези десет изгубени години, да успеем! Защото нашите политици наистина вече прекалиха. Оставка и затвор! И светлина след мрака!

Автор: Огнян Стамболиев, ПЕН-България
Източник: Narod.bg 



Гласувай:
13



1. lexparsy -    Поздравления за този шамар за ...
23.10.2020 16:10
   Поздравления за този шамар за припомняне, особено на политиканите и особено на медийните,, които инвестирани от властимащите си мислят че могат да ни заблудят за заобикалящата ни действителност!
    А за жалост, даже интелигентните хора които прозират истината предпочитат да си мълчат приучени на Страх и Примирение пред едни примитивни методи на демагогия и народопсихология на съзнанието ни, и се правят на "трите маймунки".
    Търсейки причините си мисля че физиологично и психически човек има един бушон който изключва и спомени и разбиране за всичко, което го заплашва... и инстинктивно започва да лекува симптомите, с което привиква и даже го забавлява, докато подхранва болестта на Причините... И ТОВА Е ПРИСЪЩО НА МАЛОДУШНИТЕ И СТРАХЛИВЦИТЕ, със симптомите за оцеляване на Психопати. А нарастващата маса на този Охлос, който и медийно и социално е превъзпитаван е ИНСТИНСАТА ПРИЧИНА да страдат и всички останали духовно осъзнати хора, подложени на агресивно на публично унижение.

    А огледално отражение на това, което не само може да пипнем но ни обладава, е този блог, и как всички страдат и се оплакват от николцина психопати, и даже някои се забавляват, докато никой не се замисля, кой ги допуска, толерира, и даже организира...
    Ще завърша с въпроса който няколко пъти задавам!
    От къде мислите че черпят информация световните статистики, за българското политиканство, корупция, медийна демагогия..., и физическото и морално здраве като следствие??? Дали не четат и blog, където от години всички които пишат духовно, и разсъдително разкриват истината са изгонили чрез неподобаващо за морала публично омерзение?

    По този повод извини и за е личният ми въпрос... ЧУ ЛИ БЕ ИНВРСТОРЕ, там в мишата си дупка!? Защото моят двойник Калибан (kaliban3), в постинг от едно изречение ми се подиграва, че не съм могъл да те открия... и Колко време мислиш че ще ти е уютно там, след като "стигна дъното" ???
   Лекс
цитирай
2. djem - Министрите не се избират от народа, те се назначават от партията.
24.10.2020 08:53
Другаде в света изборите може и да са честни, тук у нас изборите се купуват с много,много пари.
Началниците не се избират, те се назначават...така както си беше и през социализма, така си остана досега...и така ще сие и за напред...Всъщност, политиката не се е променила, промени се само името й, но не и структурата.
цитирай
3. jupel - Ха, кажете как този го търпят тук, а ...
25.10.2020 13:48
Ха, кажете как този го търпят тук, а мои и други постове и потребители трият?

Entry posted by Росица Копукова in ПОЛИТИКА · вчера в 10:26 41 прегледа

Пускат Божковица, изтекли 8 месеца. Пак ще влезе. Отворила една уста, ама империята рухна.Мъка. Ни Борисов ще си иде, ни Велчев. Хората така искат, а малкото палячовци решиха, че ще преобърнат Европа, ама не стана. Идат избори и пак Бойко ще успее, ха после ще си приказваме, ако не стане така. Бай,Божкови, бай. Държавата има да взима,
няма да дава, даже закъсня.



Нас пък не ни е еня (ново)
за вас! Яжте сега на Боко дедовия!
Изпратено: 08:33 От: apostapostoloff

Изтрий | Отговор


И 1000 дни да протестират-
все тая. Бойко пак им го тури!
Изпратено: 23.10 10:35 От: apostapostoloff

Изтрий | Отговор


Биха му шута
Изхвърлиха Румен Радев като мръсен парцал от Естония.



Да свиква, защото след броени месеци ще го изхвърлим като мръсен парцал и от Президентството!

Изпратено: 22.10 09:23 От: apostapostoloff

Изтрий | Отговор

Дедовия ще види когато Божков излзе и се върне в България, дето по него най-много плюе заедно с Роса та и постове пускат. Божков крал, а Боко е самата вода ненапита! Резил!25% ОТ БЪЛГАРИТЕ СА ПРЕДАТЕЛИ,ДРУГАТА ЧАСТ ГИ НЯМА ПОКРИТИ, ИЗПЛАШЕНИ.


Божков крал, а Бойко

тикви ли яде или картофи?

Как не те е срам тиквата да величаеш

или щото с него връзките си ваеш?

Знаем всички кой ти вади книжки

на тебе и на онзи със перука,

но и двамцата сгазихте лука!

Божков ще излезе, къде ще се криеш?

С Бойко аз съм квит, детето ми разсипа

мафиота мръсен от чуждите промит!

Ти, жено, с него сплути все търбухи чути

от Дявола и Сатаната! При него си на ква заплата?!



на една пуФтеса пишеща се Бойкова контеса



Eтo кoлкo пaри имaт пoлитицитe ни cпoрeд coбcтвeнитe им признaния Прeмиeрът Бoйкo Бoриcoв e дeклaрирaл 116 670 лв. нaлични cрeдcтвa oт трудoви дoхoди, включитeлнo и oт прeдхoдни гoдини

https://fakti/bulgaria/502115-eto-kolko-pari-imat-politicite-ni-spored-sobstvenite-im-priznania
цитирай
4. ok3223 - Чудно ми е само едно...
25.10.2020 17:12
Каак никой не опита поне... да поздрави опитният охранител и мафиот от Банкя поне с един сватбарски изстрел.
Не сме народ, а мърша, го е казал още Л.Каравелов с огорчение.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: iw69
Категория: Политика
Прочетен: 4822979
Постинги: 2500
Коментари: 6278
Гласове: 16459
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031