Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.12.2022 16:32 - Зa актуалното значение на руския военен ракетен полигон Саръ-Шаган (Saryschagan) на територията на Казахстан
Автор: iliaganchev Категория: Новини   
Прочетен: 376 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Зa актуалното значение на руския военен ракетен полигон Саръ-Шаган (Saryschagan) на територията на Казахстан

(Извършеното най-ново изстрелване на ракети за унищожаване на ракети и спътници на противника)

Zur aktuellen Bedeutung des russischen Militaerraketenstartplatz Sary-Shagan (Saryschagan) auf dem Territorium Kasachstans

(Der letzte Raketenstart wurde durchgefuehrt, um feindliche Raketen und Satelliten zu zerstoeren)

02.12.2022

            Руският военен ракетен полигон Саръ-Шаган (Saryschagan) се намира на Северозапад и Запад от езерото Балхаш (Balchaschsee) в степта Бетпак-Дала (Betpaqdala – Гладната степ) на територията на казахстанските области Караганда (Qaraghandy) и Жамбил (Zhambyl).

(Този район до 7 век е бил част от Тюркското ханство, на територията на което са живели и управлявали основно двата племенни съюза – Ду Лу и Ну Ши Би (От Ду Лу е създателят на първата българска държава Хан Кубрат, чийто синове Хан Исперих и Хан Котраг основават следващите две държави – Дунавска и Волжка България).

Административен център на ракетния полигон е град Приозьорск (Priosjorsk) (основан през 1956). Ракетният център и военното летище Камбала (Kambala) се намират на 15 км от града. През полигона преминава автомагистралата  Екатеринбург -  Алма-Ата.

Полигонът (81 000 кв. км.) е арендуван от Министерството на отбраната на Руската федерация.

Полигонът Саръ-Шаган е единственият полигон в Европа и Азия, предназначен за разработване и изпитване на противоракетно и противоспътниково оръжие.

Основни събития и постижения на полигона:

На 04.03.1961 г. на полигона за първи път в света чрез експерименталния комплекс за противовъздушна отбрана, Система „А“ беше свалена бойната глава на балистична ракета.

През октомври 1961 г. и октомври 1962 г. над полигона в хода на комплексни изпитания бяха извършени 5 ядрени взрива на височина от 80 до 300 км.

На 15.07.1966 г. за успешно изпълнение на задачите по разработване, създаване и усвояване на нова военна техника полигонът е награден с с най-високия орден на СССР.

На полигона са били изпитани всички съветски и след това руски комплекси за противоракетна отбрана и противовъздушна отбрана, както и редица перспективни радиолокационни станции и експериментални комплекси на базата на лазери с голяма мощност („Терра“, „Омега“ и други).

            Сумарно на полигона са разработвани: 6 противоракетнi комплексa; комплекс за въздушно прехващане на орбитални цели; 12 зенитно-ракетни комплекса; 7 типа  противоракети; 12 типа зенитни управляеми ракети; 14 типа измервателна техника; 18 радиолокационни комплекса и няколко системи върху нови физически принципи. Осигурени са изпитанията на 15 ракетни комплекса със стратегическо предназначение и техните модификации.

През 1990-те години, по времето на Горбачов и Елцин, голяма част от обектите на полигона е била извадена от експлоатация и ЗАХВЪРЛЕНА, а в следващите години разграбена от мародери, а оборудването – демонтирано!!!

През 1996 г. е бил подписан Договор между правителствата на Руската федерация и Република Казахстан за аренда на изпитателнияполигон.

******************************************************

******************************************************

            В НАЙ-НОВО ВРЕМЕ:

            Вчера, на 02.12.2022 г. на полигона Саръ-Шаган бе извършено изпитание с най-новата версия на руската противоракетна отбранителна система A-235 Нудол.

            Особено силно впечатление направи скоростта, с която ракетата напусна точката на старта! Задачата на тази ракета е да прехваща бойните глави на междуконтиненталните ракети, насочени от противника срещу Русия.

Другата задача на ракетата е да разрушава спътниците на противника.

В близко време ракетната отбранителна система A-235 ще замени комплекса „A-135-Aмур с цел бойно използване в ракетната отбранителна система на Москва и областта, при които управлението се извършваше чрез „Don-2N-Radar“.

Контейнерът за транспортиране и изстрелване на летателната част е от фибростъкло.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: iliaganchev
Категория: Политика
Прочетен: 5259951
Постинги: 4968
Коментари: 877
Гласове: 1345
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031