Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2022 16:28 - Вълна от все по-масови социални протести в Европа
Автор: varg1 Категория: Новини   
Прочетен: 1679 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Скокът на разходите за живот през последните месеци очаквано предизвика вълна от социални протести в Европа. И отново очаквано те са по-масови, по-видими и по-организирани в западната част на континента, въпреки че инфлацията в повечето държави от Източна Европа е по-висока.

В същото това време правителствата обещават и отпускат компенсации на бизнеса и домакинствата заради високите цени на енергията, но разговорите за повишаването на доходите зациклят, което неминуемо води до продължаването и дори разширяването на протестите.

И докато през лятото беше времето на синдикалните действия в авиацията, есента на недоволството обхвана много и различни сектори от икономиката на десетки държави – от петролната индустрия през пощите и съобщенията чак до държавните служители.

Къде все пак са най-активните протести и какво правят властите и компаниите, за да решат синдикалните спорове?

Великобритания

Хиляди пощенски служители, университетски преподаватели и учители във Великобритания излязоха на протест в четвъртък и петък с искания за повишаване на заплатите им и за осигуряване на по-добри условия на труд, съобщи Асошиейтед прес. Стачкуващите блокираха входовете на пощенски служби, университети и училища в рамките на един от най-големите трудови протести през тази година. Протестът съвпадна с “черния петък”. Пощенските служители ще стачкуват още шест дни преди Коледа.

Хиляди служители на британските железници от месеци протестират с искания за по-добри заплати и условия на труд, като на 22 ноември синдикатът Ар Ем Ти (RMT) обяви, че стачката ще продължи и през следващите два месеца. Това гарантира проблеми с придвижването на Острова по време на коледните и новогодишните празници, посочва Ройтерс.

Стотици служители на компанията за сигурност Джи фор Ес (G4S) ще стачкуват в рамките на 48 часа в началото на декември с искания за по-високи заплати. Синдикатът Джи Ем Би (GMB), който ги представлява, посочи, че протестът може да доведе до недостиг на пари в брой по време на коледните празници.

Хиляди държавни служители планират да протестират поне месец от края на ноември до коледните празници заради продължаващите спорове с властите за увеличението на работните заплати.

Безпрецедентна стачка от 15 до 20 декември готвят медицинските сестри с искания за по-високи заплати, предаде Пи Ей Мидия. Според официални данни от 2010 г. досега реалният доход на медицинските сестри във Великобритания е намалял с 20 процента.

Най-голямата верига за търговия на дребно в страната и най-големият частен работодател – “Теско” (Tesco), предлага на служителите си авансови плащания в опит да смекчи удара на повишаващите се цени. Работещите за компанията 280 000 души ще могат да получават по-рано до 25 на сто от парите си по договор срещу минимална такса.

Аутсорсинговата компания “Мити” (Mitie) предлага на нископлатените си служители допълнителна подкрепа на обща стойност 10 милиона лири (12 милиона долара), включваща еднократни бонуси, отстъпки при пазаруване и възможности за вземане на заеми срещу бъдещи заплати.

Германия

Най-големият синдикат в “Германия” И Ге Метал (IG Metall) договори миналата седмица повишаване на заплатите в сектора на миннодобивното дело и енергетиката с 8 на сто, което до неотдавна би било смятано за сериозен успех, но при официално отчетена инфлация от 11,6 на сто на годишна база се оказва, че доходите изостават спрямо ръста на цените.

“Фолксваген” (Volkswagen) договори тази седмица повишение на заплатите на 125 000 свои служители в Западна Германия с 8,5 на сто в рамките на две години, което е под нивото на инфлацията, но над това, което повечето работодатели предлагат.

Синдикатът “Ферди” (Verdi) договори миналата седмица увеличение на възнагражденията за 18 000 служители на енергийната компания Eр Ве Е (RWE), включващо еднократно плащане от 3000 евро и ръст на надниците с 6 на сто от 1 февруари.

“Луфтханза” (Lufthansa) и синдикатът на кабинните служители се разбраха за повишаване на заплатите на 19 000 души, а “Ауди” (Audi) предлага еднократни необлагаеми компенсации, но не и по-високи заплати.

Франция

Два синдиката подготвят мащабни протести в “Ер Франс” (Air France) от 22 декември до 2 януари, което би съвпаднало с коледните и новогодишните празници и би затруднило сериозно пътуванията. От синдикатите настояват за ръст на заплатите и подобряване на условията на труд.

Септември и октомври в страната преминаха под знака на протестите в много рафинерии, което доведе до недостиг на горива и принуди властите да вземат крути мерки. Към началото на ноември около 45 на сто от капацитета на рафинериите все още не беше възстановен, но снабдяването постепенно се подобри.

В края на октомври енергийната компания Е Де Еф (EDF) подписа формално споразумение с всички синдикати, представляващи нейни служители, за повишаване на заплатите. Суми и проценти не бяха съобщени.

Испания

Хиляди испанци изпълниха на 3 ноември емблематичния централен площад на Мадрид с искания за по-високо заплащане на труда. Това беше първият масов подобен протест в страната от началото на ръста на цените през годината.

Стачка на шофьорите на камиони почти блокира страната в началото на есента, но планиран за 15 ноември протест беше отменен, след като организаторите му се оплакаха от постоянен натиск от държавни служители, други синдикати и медии.

Служителите на “Асул хендлинг” (Azul Handling), компанията, обслужваща “Райънеър” (Ryanair) на 22 летища в страната, бяха планирали серия от 24-часови протести за по-добри условия на труд между 28 октомври и 8 януари, но ги отмениха, без да дават обяснение.

Синдикатът, представляващ продавачите в магазините на “Зара” (Zara – на испански “Сара”), обяви двудневна стачка на 24 и 25 ноември, съвпадаща с черния петък, в “родния” град на компанията – Ла Коруня. От профсъюза, които планират и други протести, искат увеличение на заплатите с 500 евро месечно до 2025 г.

Португалия

Хиляди лекари, медицински сестри, учители и държавни служители протестираха миналата седмица с искания за увеличение на заплатите под натиска на галопиращата инфлация. Протестът беше организиран седмица преди окончателното гласуване на бюджета на страната за 2023 г.

Служителите в завода на “Фолксваген” Аутоойропа (Autoeuropa), един от най-големите износители на страната, стачкуваха по няколко часа на 17 и 18 ноември в началото на смените си с настояване за извънредно повишение на заплатите заради инфлацията.

Австрия

Работещите в металообработващата промишленост договориха в началото на месеца годишно увеличение на заплатите със 7 на сто, което е над нивото на официалната инфлация от 6,3 на сто. Преговорите са добър знак за други сектори в страната, която има сериозна традиция в колективното договаряне и годишното увеличение на заплатите за предотвратяването на синдикални протести.


Източник: БТА




Гласувай:
5



Спечели и ти от своя блог!
Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20124106
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031