Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.12.2021 20:30 - Прокуратурата показно се “простреля” с жалкия си опит да дискредитира МВР в работата ѝ по разследването на грабежа на близо 60 милиона лева от АМ “Хем
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 751 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Изказванията на главния прокурор Иван Гешев и неговите подчинени за това, че видите ли, били подложени на “безпрецедентен натиск” от разследващите органи в лицето на служителите на ГДБОП, на практика са равносилни на бруталното нахлуване на хората на Гешев в сградата на президентството през лятото на 2020 г.  

Защото прокуратурата,  съзнателно или не, показа, че не ѝ пука за това какви разкрития ще бъдат направени по този случай и до колко високи нива от управлението на държавата ще се достигне. Респективно смрази надеждите на хората, че  държавното управление все пак има интерес от това страната ни да надвие мафията. И да не ѝ позволи да я превземе с лекота отвътре, както всъщност го стори през изминалото десетилетие.

   

Очакваше се, че наблюдаващите прокурори по делото ще действат трескаво и неуморно,  за да разберат къде са отишли милионите за магистрата и кой всъщност се е нагушил с тях. Ако не  заради професионалния хъс, барем от чисто любопитство да го направят – не всеки ден такива случай се пада на разследващите да разплитат. Вместо това в изтритата вече чат комуникация си с ГДБОП, прокурорката пише: “Ще се чуем към 10,30, когато си свърша другите неща, които ми изникнаха.Той ще чака, не аз него и това ще говори или няма да говори. Ако иска изобщо да не говори, негово право е”.

Вместо да се разтревожи дали има какво да каже на българското общество за постигнатото по  изхода на делото, държавното обвинение предпочете да ни занимава със собственото си емоционално състояние – а именно, че се чувства шокирана, възмутена, притисната, учудена и т. н. А дреме ли ѝ на същата тази прокуратурата, че ние от години сме в шок и ужас от нейните действия?! Вероятно се е заблудила онзи ден, че обществото ще ѝ съчувства.

Но как да стане това, след като е всеизвестно, че прокуратурата е господар на разследването. Господар!  И като такъв, ако едно дело не върви по правилата, или подозира разследващите в договорки с обвиняемия, той може да го вземе от тях и да го даде на друг разследващ орган. А не да реве и да пищи на всеослушание, че са го притискали. Държавното обвинение се кълне, че не влиза в договорки и споразумения с никого. Вярно ли, г-н  Иван Гешев? Вярно ли, г-н Борислав Сарафов? Кажете ни го пак! Подобни шегички са уместни около Коледа.

Гешев и хората му ни излизат с номера, че обвиняемият за пране на пари по делото “Хемус” е  отказал веднъж да дава обяснения. С една дума – мачът е свиреп и няма защо разследващите органи от ГДБОП да ги занимават с разпити, камо ли да се разкарват до сградата на антимафиотите. Но е известно и друго – обвиняемият, ако реши, има право и  може във всеки един момент да говори. И ако днес е имал страхове, притеснения, задръжки да разкрие “събратята си”, утре може да реши обратното.

Оперативните работници казват, че най-тежката им задача в разследването  е човек да бъде мотивиран и  убеден да свидетелства срещу престъпниците, с които до вчера са били в един отбор. И сериозният аргумент, който натежава във вътрешната му съпротива, е увереността, че държавата в лицето на МВР и прокуратурата, ще стигнат до край по това дело. Въпреки съпротивата, трудностите и подводните камъни.  Бъдещият свидетел трябва да е убеден, че тези, срещу които застава, няма да останат ненаказани. Защото в противен случай изходът е един.

Прокуратурата, с последната си медийна изява в стил “Другарко, мен ме бият!” ни показа, че няма никакво желание да води ефективна битка с мафията и корупцията по високите етажи на властта.  Провалено ли е делото за магистрала “Хемус”? Какво ще се случи с живота на обвиняемия, след като хората в червени тоги разкриха тактиката на полицията? Ще се намерят ли други свидетели, които да опровергаят тезата, че гешевата прокуратура, в повечето случаи  с триста зора едва стига до обвинение на  “баба Гинка – чистачката”? Гешев, Сарафов, нещо по тези въпроси ще ни кажете ли? Или предпочитате да ни осветлите за емоционалните си усещания?!

След този случай, за политиците ни, от които се очакват обещаните промени, трябва да е ясно, че при такава прокуратурата свидетели няма да има. Наказани за мафиотския модел на управление също.

Катя Илиева

Frognews.bg




Гласувай:
6



1. kvg55 - bojinkata,
14.12.2021 20:33
Тежка битка ще се води срещу наследството на бабуина.
цитирай
2. bojinkata - Да, герберугите трудно ще сдадат ...
14.12.2021 20:52
Да, герберугите трудно ще сдадат властта!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5388994
Постинги: 3598
Коментари: 5840
Гласове: 6718
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031