Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.07.2021 20:28 - Политическото напрежение: Крадени са половината пари, внасяни в бюджета, каза министърът на икономиката
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 1938 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 “Това, което забелязах във всички звена на моето министерство е липсата на прозрачност. Какво означава това? Когато вкарате 630 милиона лева от държавния бюджет и ги дадете в министерство на икономиката – съвсем нормално е да се каже как най-приоритетно да се използват тези пари.

 

И ние трябва да ги използваме по най-добрия начин, за да постигнем най-добри резултати. Това означава да се направят обществени поръчки, да има истинска конкуренция и да се вземе най-голямата стойност срещу тези пари за държавата”, заяви пред “Нова телевизия” министърът на икономиката Кирил Петков. 

 

По думите му държавата като съществуване няма средства. “Средствата са на хората и на бизнесите”, подчерта той и допълни: “Идеята “аз съм държавата и раздавам пари” е изцяло погрешна. Така че, когато сме събрали от всички работещи българи, плащащи осигуровки и данъци, бих очаквал, че много прецизно трябва да се следи всеки лев за какво и как се харчи”.

Министърът даде пример с държавните средства, похарчени за язовирите. “Липсата на прозрачност е инструмент за кражба. Когато не искаш да се знае къде се харчат парите, когато не искаш да вкараш конкурентен принцип – ти искаш да дадеш на едни ‘наши” фирми, едни средства по непазарен начин. Това за мен е кражба. Може да го наречете корупция, може да го наречете по всякакъв друг начин, но ние сме откраднали от хората – като държава, половината от средствата, които те са внасяли в бюджета”, обясни той.

“Тези “инхаус” структури – “Автомагистрали”, “Държавната консолидационна компания” са създадени така, че никой от ведомството, дори самият министър – няма достъп до тези поръчки. Защото ДКК има собствени управители, защитени от закона, минали през конкурси. Сега, дори да не съм доволен от работата им, не мога да ги заменя”, заяви Петков.

Той съобщи, че служебното правителство е привлякло голяма европейска компания за производство на електроавтомобили”. В следващите 14 дни ще стане ясно дали договорът ще бъде подписан.

  Проектът за метрото в София няма да бъде ощетен в Плана за възстановяване и устойчивост, разработен от служебното правителство, заяви пред БНТ вицепремиерът Атанас Пеканов. През седмицата той заяви, че парите за столицата ще бъдат намалени с 200 млн. лева, тъй като градът получава неравномерно голяма част от предвиденото за страната. 

 

“Търсим възможности заложените 560 милиона, концентрирани за софийски проекти, да бъдат намалени, Тези 200 млн. лв., които бяха споменати, са за водоснабдяване и канализация, относно които имаме дискусии дали е правилно да бъдат реализирани, защото тези ВиК мрежи са под концесия и не е ясно дали може да се помага така на концесионера”, каза още той.

 

“Порази ме мащабът на това, което заварихме. Картината не е добра, но тя не е неизвестна за българите. Винаги сме знаели, че нещо не е както трябва, сега виждаме пълния размер. Не се опитваме да правим пълна ревизия. Не бързаме да демонстрираме нещо, което не е довършено. Има документи, които вече са дадени на прокуратурата, може би ще има и други”, заяви пред БНР по повод предишното управление на страната министър-председателят Стефан Янев. 

Според него в българския политически живот се забелязва отдалеченост – неангажираност на хората с политическия живот.

“Политическото представителство е в криза. Има и лидерска криза. Ролята на политика е да бъде визионер. Това липсва в политическия ни живот, в партиите. Гражданското общество трябва да е водещо – партиите да следват хората, а не обратното. Очакването ми за следващото Народно събрание е да има такъв тип говорене. Взаимодействието между партиите и гражданското общество е ключът към всяко управление. Отчуждението между властта и хората трябва да се преодолее”, коментира той.

Янев съобщи, че служебният кабинет ще подготви пакет от законодателни промени, който ще бъде предоставен на 46-ия парламент. До края на следващата седмица философията на Националния план за възстановяване ще бъде представена в Брюксел, след което ще има обществено обсъждане. Очаква се официалното предаване на плана да се случи до края на юли.

 

Авансови плащания за над 11 млн. лв към дружества, създадени в края на миналата година, проверяват в Министерството на младежта и спорта. Според подписаните договори плащането е трябвало да става поетапно. Част от документите са предоставени на компетентните органи, каза пред “Нова телевизия” министърът на спорта Андрей Кузманов. Парите са по инвестиционна политика, свързана с физкултурни салони. За тях правителството на Бойко Борисов отпусна миналата година 25 млн. лв. за салоните в 50 училища. 

“Много интересни факти се разследват за 14 договора с дружества. Повечето са подписани между 23 и 29 декември на обща стойност 11.5 млн. лв. Седем от тях са с един и същи човек, на един и същ адрес. Други също са на един същ адрес и един и същ човек. Издадените фактури са с номер 001. Това означава първа фактура. Дружествата са регистрирани в периода ноември-декември. Издават първа фактура, подписват се договорите. В деня на всеки един договор се подписва и анекс, който казва кога ще се изпълни това нещо. И по всички тях се превеждат 100% авансово парите, при положение, че в тези договори е записано, че плащането е поетапно. И, забележете – изпълнението ще започне, чак когато има скица, строителна виза и т.н., а това не се знае кога ще е. Тези дружества трябваше до вчера да ми изпратят на какъв етап какво са направили. Проверката си върви, тези проверки не са реваншизъм. Ние сме длъжни пред държавата и обществеността да сме открити и да се спазва законът. Тези договори са сключени и парите са раздадени. Но в договора пише, че ще се плаща поетапно. Тук има противоречие с договора, защото се е плащало авансово 100%”, обясни Кузманов.

През последните дни служебното правителство съобщи за авансово платени от предишния кабинет 1.5 млрд. лева на фирми за строежа на магистрала “Хемус”.

Повече – тук.

 

https://www.informiran.net/%d0%bf%d0%be%d0%bb%d0%b8%d1%82%d0%b8%d1%87%d0%b5%d1%81%d0%ba%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bd%d0%b0%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b6%d0%b5%d0%bd%d0%b8%d0%b5-%d0%ba%d1%80%d0%b0%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%b0/




Гласувай:
4



1. bojinkata - Мафия, сър! Под чадъра на боко, б...
04.07.2021 20:30
Мафия, сър! Под чадъра на боко, безогледни кражби! Ако заделяш за чекмеджето, няма страшно!
цитирай
2. kolevdobri - "Политическото представителство е в криза"
05.07.2021 08:24
Статията много ми хареса. Тя преповтаря онова, което министър Петков е констатирал, след като са го направили служебен министър на икономиката. Цялата тази вакханалия, която се е случвала е наистина отвратителна. Но си помислете, защо се случва всичко това? Защото политическото представителство е в криза. Затова - ПЕРМАНЕНТНА ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ. Нека да не спорим, дали трябва да има държавна банка, държавна фирма за поддръжка на поливните системи и язовирите. Всеки има свое мнение по въпроса. Аз обаче говоря от десетилетия за друго. Дори и да има държавни железници, напоителни системи или банка, ЗАЩО СА НИ ОТНЕЛИ ПРАВОТО, НИЕ ДА НАЗНАЧАВАМЕ ТАМ УПРАВИТЕЛИТЕ И ДА ГИ УВОЛНЯВАМЕ, КОГАТО КРАДАТ ИЛИ КОГАТО ПРОСТО НЕ СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА? Толкова е лесен механизма. Имаме компютри, мрежи, сървъри...Имаме всичко, за да може НИЕ ДА УПРАВЛЯВАМЕ ТАЗИ СТРАНА. Плюс от мен за статията.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5444041
Постинги: 3624
Коментари: 5954
Гласове: 6810
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930