Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.10.2020 19:06 - Германски медии: Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 542 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 „Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел. Дори и евродепутатите от задните банки научиха, че „Осемте джуджета“ не е приказка, а шокиращ трилър за изнудване“, пише Франк Щир в „Цицеро“. И АРД се спира на темата. Narod.bg публикува обобщението, направено от Дойче Веле по темата:

 

 

 

 

„Залезът на Бойко Борисов е видим чак в Брюксел“ – под това заглавие известният германски журналист Франк Щир анализира ситуацията в България и управлението на Бойко Борисов. Статията му в политическото списание „Цицеро“ припомня, че бившият бодигард на Тодор Живков е дошъл навремето на власт с обещанието да превърне в свой приоритет борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

Изданието споменава за мащабните акции с гръмки имена като „Октопод“, „Наглите“, „Килърите“, „Пеперудите“ и други, след които, по думите на Щир, стотици хора са били задържани, но само незначителна част от тях – осъдени. „След офанзивата на Борисов срещу организираната престъпност, Европейският съд по правата на човека в Страсбург издаде множество присъди срещу България, а съответните парични обезщетения излязоха доста скъпо на българския данъкоплатец“, коментира германският журналист.

Докладът на ЕК и реакцията на ГЕРБ

Франк Щир отделя специално внимание на начина, по който премиерът реагира на последния доклад на ЕС за върховенството на закона в България. Журналистът посочва, че обичайно докладите на ЕК за България са писани на „пухено мек дипломатичен език“, а съставителите им той саркастично нарича „майстори на балансирания изказ“. Пример за това била и частта, посветена на България в най-новия доклад от Брюксел. И този път Брюксел успя да види известен напредък в съдебната реформа в България.

 

Реклама

„На доклада от Брюксел партията на Борисов – ГЕРБ – реагира със собствен, твърде странен прочит„, не крие учудването си и журналистът Кристиян Лимперт. В репортаж за германската обществена телевизия АРД, озаглавен „Попътен вятър за демонстрантите в България“, се казва, че от ГЕРБ са изтълкували доклада като потвърждение за успешно сътрудничество с Еврокомисията и одобрение за досегашната борба срещу корупцията.

„Тъкмо затова и сега на Бойко Борисов не му беше никак трудно да обещае, че ще изпълни всички препоръки от Брюксел. Но този път неговата ситуация е коренно различна“, коментира по същата тема и Франк Щир. Той изброява и множеството скандали около премиера – като изтеклите записи на подслушани телефонни разговори, снимките от спалнята на Борисов с чекмеджето, пълно с банкноти от по 500 евро – „които предизвикаха голям отзвук в международните медии, без обаче да бъдат разследвани от българската главна прокуратура“, уточнява германският журналист.

Борисов демонстрира невъзмутимост и се опитва да печели време„, четем в репортажа на германската общественоправна телевизия АРД. „Той отхвърля журналистически искания за интервюта, а в своите включвания на живо във Фейсбук се представя като загрижен баща на народа, управлява сам своя джип, слиза на различни места и приема поздравите на възторжената тълпа, разпитвайки за здравето на хората.“

Вече дори и евродепутатите от задните банки научиха за скандалите

Проблемите на България обаче вече намират широк отзвук в международния печат. Поради нестихващите протестни демонстрации Европа и светът научиха за огромен брой корупционни скандали, които пораждат сериозни съмнения дали правителството на Борисов зачита върховенството на закона, пише Франк Щир. „Даже депутатите от крайните скамейки в ЕП междувременно разбраха, че български държавни служители в министерството на транспорта са въртели със замах търговия с шофьорски книжки, че политици могат да си купуват луксозни апартаменти на смешно ниски цени, както и че „Осемте джуджета“ не е заглавие на приказка, а шокиращ трилър за изнудване“, посочва още германският журналист в статията си за „Цицеро“.

Изводът, който Щир прави, гласи: „Между приказките на Борисов, че се придържа към върховенството на закона, и действителната ситуация в тази балканска страна зее пропаст, която просто няма как да не бъде забелязана. Колко дълбока е тя явно ще се опитат да измерят на заседанието на Европейския парламент на 5 октомври, както и през ноември, когато Европейският съвет ще се занимава с тази неприятна тема.

 

 

“https://www.informiran.net/%d0%b3%d0%b5%d1%80%d0%bc%d0%b0%d0%bd%d1%81%d0%ba%d0%b8-%d0%bc%d0%b5%d0%b4%d0%b8%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d0%bb%d0%b5%d0%b7%d1%8a%d1%82-%d0%bd%d0%b0-%d0%b1%d0%be%d0%b9%d0%ba%d0%be-%d0%b1%d0%be%d1%80%d0%b8/




Гласувай:
7



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5385006
Постинги: 3597
Коментари: 5838
Гласове: 6714
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031