Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.04.2020 09:08 - Пернишки поток сух от 10 дни, пак изсмукана Студена Аварийният водопровод на Перник за 20 млн. лв. се оказа безполезен
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 949 Коментари: 5 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Автор:zahariada


Пернишки поток сух от 10 дни, пак изсмукана Студена Аварийният водопровод на Перник за 20 млн. лв. се оказа безполезен Автор: zahariada 
 
 Пернишки поток сух от 10 дни, пак изсмукана Студена 

  image

Свързани новини
  • image
  •  
  • Язовир Тича наполовина, алармират граждани

    Нивото на язовир Тича, който захранва с ...

  • В пандемия: Студена празен, Пернишки поток
  • Пак бомбира Пернишки поток
  • Пернишки поток няма да тръгне и в петък,
15.04.2020 20:04

Пернишки поток сух от 10 дни, пак изсмукана Студена 

Новият тръбопровод, по който се доставя рилска вода през София към Перник, не може да се ползва пълноценно и се налага отново да се ползва вода от язовир “Студена”, което може да доведе отново до проблеми с водоснабдяването през лятото. Това стана ясно думите на министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро по БНТ.

Новият водопровод от с. Мало Бучино до Перник е дълъг 12.5 км и струва около 27 млн. лв.  Чрез него вода от язовир "Бели Искър" се пренасочва към Перник.

„Перник бе на воден режим. Правителството взе решение да се прокара нов водопровод. Идеята беше да се харчи по 300 куб. метра от язовира, а останалата да идват от София – 800 куб. метра. Прави се обаче точно обратното. Налагането е голямо и тръбите се пукат. Така за 10 дни е потребена водата за един месец. При тези темпове в средата на лятото ще имаме отново проблем. Не знам какъв е проблемът, като водата е подсигурена от София, за да я използват. За да се спрат авариите налягането от язовира и новия тръбопровод трябва да бъде изравнено. Това може да стане с изграждането на един резервоар. Проблемът може да се реши за 20 дни“, обясни Димитров.

Министърът каза, че се очертава и друг проблем, за да се осигури вода за напояване в Шуменско , това ще бъде за сметка на питейната вода и обратното. За ремонт на язовира пари няма, са посочили от общината. Там не е валял дъжд от месеци. Въпреки това не се очертава криза, като тази в Перник, увери той.

Според Димитров кризата незаконните сметища с боклуци от Италия вече е решен. „Всички контейнери с отпадъци бяха приети за сметка на италианските власти. Нарушението е на италианска територия, затова постъпиха коректно, по европейски. В конкретният случай подмяната на документите е извършена в Италия“, каза министърът, предаде OFFNews.bg Аварийният водопровод на Перник за 20 млн. лв. се оказа безполезен Екоминистърът заяви, че новата тръба от Мало Бучино до Перник аварира и реално не помага. Няма обаче кой да понесе отговорност за това

image

Язовир "Студена" се напълни до 30% след валежите и снеготопенето

© Георги Кожухаров

https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/infrastructure/2020/04/16/4055435_avariiniiat_vodoprovod_na_pernik_za_20_mln_lv_se_okaza/?fbclid=IwAR2wsLGKR1CB1zc85aQTGZGHbqNzOA1tMXtAY_DCW01db4uW90hZROhdBsE

Безхаберие за милиони левове - така може да се обобщи ситуацията с новия водопровод от Мало Бучино до Перник, който държавната компания "Монтажи" построи миналия месец. Съоръжението трябваше да снабди миньорския град и околните села с вода от язовир "Бели Искър", след като язовир "Студена" почти пресъхна и месеци наред жителите в региона бедстваха, дори и в настъпващата пандемия от COVID-19.

По договор цената на водопровода е 26.5 млн. лв. с ДДС, но от фирмата изпълнител твърдят, че ще струва по-малко. Независимо от това става ясно, че от съоръжението не се постига очаквания ефект.

Още през януари експерти предупредиха за проблемите, които могат да се появят с този проект, и изразиха съмнение, че Рилският водопровод ще издържи на налягането към Перник.

"Водата от София влиза с голяма скорост и гърмят тръбите. За 10 дни похарчиха количеството вода от язовира, колкото за цял месец. В средата на лятото ще имаме проблеми, ако продължаваме така", каза в четвъртък министърът на околната среда Емил Димитров - Ревизоро, в интервю пред БНТ. По думите му идеята е била 780 хил. куб. м. на месец да идват в Перник и околните села от София през новия водопровод. От "Студена" за април беше предвидено да се използва 300 хил. куб.м, но количеството вече е изразходвано.

И докато бившия екоминистър Нено Димов прекара няколко месеца в ареста заради кризата с водата в Перник, то за настоящия некачествен проект няма кой да понесе отговорност.

Кой е виновен

По думите на министъра на околната среда решението с авариите по новото съоръжение е налягането от язовира и от новия водопровод да се изравнят с резервоар, който може да се построи за 28 дни. Защо това не е предвидено досега, не е ясно.

"Вината не е нито в кмета, нито в местното ВиК, нито в новия водопровод." Това бяха думите на екоминистъра Димитров снощи.

Обектът е проектиран от екип правоспособни проектанти, утвърдени във ВиК сектора, с главен проектант д-р инж. Атанас Паскалев под ръководството на представляваното от мен дружество", каза в писмен отговор до "Капитал" в началото на февруари Тихомир Димитров, изпълнителен директор на "Монтажи". Държавната фирма е с принципал Министерството на икономиката.

До момента не е ясно дали обектът има разрешение за ползване, дали е подписан приемно-предавателен протокол и изобщо - има ли документация по него. "Капитал" изпрати въпроси до Областна администрация - Перник, която е възложител на обекта, а областният управител е председател на Асоциацията по ВиК. На 1 април от там обясниха следното: "Към настоящия момент се финализират процедурите по изготвяне на необходимите документи за въвеждане в експлоатация на обекта, като предстои в кратък срок и извършването на рекапитулация на вложените средства като материали, труд и др."

Още през януари, преди да започне работа по обекта, нямаше яснота кой носи отговорност за него. Процедурите бяха прибързани и не е ясно дали изобщо бяха спазени.

Впрочем в интервюто по БНТ Ревизоро каза, че Министерство на околната среда и водите (МОСВ) е принципал на "ВиК Перник", но това далеч не е вярно - собствеността на дружеството е разделено между регионалното министерство и община Перник.

Ще има ли нова криза

Краткият отговор е, че ситуацията се подобрява благодарение на природата. Обемът на язовир "Студена" се е увеличил с около 2 млн. куб. м. за последните три седмици, поне според официалните данни. Според графика за водоползване на екоминистерството за април язовирът е започнал месеца с общо 8.781 млн. куб. м. вода. Данните на "ВиК - Перник", които са първоизточник на информация за МОСВ, е, че към 16 април в "Студена" има 10.705 куб. м. Полезният обем - водата, която може да се използва за питейни нужди, е малко над 8 млн. куб. м.

"Предоставените данни от "ВиК - Перник" на Басейнова дирекция "Западнобеломорски район" за питейно-битово водоснабдяване на Перник от яз. "Студена" показват, че през март 2019 г. реално използваните води са 1.044 млн. куб. м, а през април 2019 г. - 0.966 млн. куб. м, когато не е налаган режим на ограничено водоснабдяване", гласи съобщение на МОСВ от миналия месец.

Това значи, че по груби сметки в язовир "Студена" има вода за половин година. След това обаче тя ще свърши, а ако лятото е сухо, това вещае нов режим на водата и криза наесен. Още по темата

Новият водопровод до Перник поевтиня със 7 млн. лв. и ще струва 19 милиона

11 апр 2020

Около 60 млн. лв. "потънаха" във водната криза на Перник

24 мар 2020

Водопроводът от Мало Бучино до Перник е готов

17 мар 2020

Перник и селата в района ще имат вода по цял ден от 17 март

14 мар 2020

Не, водопроводът от Мало Бучино до Перник все още не се "тества"

10 мар 2020  



Гласувай:
7



1. bojinkata - Какво да коментираш - герберска ...
19.04.2020 09:09
Какво да коментираш - герберска работа! Некадърно, крадливо и безотговорно! Пак няма виновни!
цитирай
2. kvg55 - bojinkata,
19.04.2020 09:26
Така е, като всичко се прави урбулешката с яки елементи на кражба.
цитирай
3. bojinkata - И с гарантирана безотговорност!
19.04.2020 09:42
И с гарантирана безотговорност!
цитирай
4. radostinalassa - Некадърни ли са или...
20.04.2020 09:20
слагат евтини тръби, за да крадат от нещо? Много алчност има тук.
цитирай
5. bojinkata - Фактът, че проекта го претупаха за ...
20.04.2020 12:27
Фактът, че проекта го претупаха за ден-два, най-вероятно по заповед на д-р професор борисоф, е предпоствка за некадърното изпълнение и в следствие множеството аварии. Такъв водопровод не се прави по ускорени срокове, при тази сложна география. Пак се гонеха пожарникарски успехи и ПР! В края на карищата ще се правят безброй ремонти на ремонтите и вода пак няма да има по него!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5420134
Постинги: 3615
Коментари: 5910
Гласове: 6779
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930