Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.04.2020 13:49 - Проф. Мария Славова пред Фрог: Сделката на ББР трябва да се развали, уволнението на борда не е санкция
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 441 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Проф. Мария Славова пред Фрог: Сделката на ББР трябва да се развали, уволнението на борда не е санкция
 

 

 ........................................       


Тази извънредна ситуация не минава „гладко“ и заради скандала с ББР.  Шефът й Стоян Мавродиев обясни, че предоставянето на 75 млн. лева на колекторска фирма е нещо нормално. В същото време премиерът махна цялото ръководство на банката. Как си го обяснявате?

 

-        Очевидно е, че тази сделка не трябваше да се случва. Тя е в нарушение на правото на ЕС. Но самият факт, че на екрана се явява лице във функция и има куража да говори неистини като тези 500 млн. лева обезпечение, показва друга картина. Става дума за 500 млн. несъбираеми вземания. Ако са обезпечени тези взамания, банките да си ги съберат.  При това става дума за кредит на банки, които в 10-годишен период ще върнат 75 млн., в момент, в който на улицата са огромно число безработни. И това е „държавната” банката за развитие. И тази банка се управлява от лице, което има пряк коридор, сега е много модерно да се каже, към ЕБР. И той се удря в гърдите и казва: „Какво привлякохме, каква работа свършихме!“. Чудесно! Хайде сега теглете чертата и кажете тези пари за кого отидоха?! Както самият той не се посвени да каже – отидоха за едрите търговци. А не за дребните  предприятия. И за мен тук няма абсолютно нищо странно. Очевидно този председател на банката си е опекъл работата, за да има самочувствието да излезе и да твърди че премиерът не е наясно, иначе сделката е законна. Уволнението на борда на банката  дори не е санкция. Санкция би било да се развали тази сделка и отговорните да платят неустойката.

 

-        Възможно ли е изобщо това да се случи?

 

-        Винаги може, само че неустойките са крайно неприятни. И  е важно да установим парите дали са тръгнали, дали са реално обезпечени. Защото става дума за колекторска компания, която ще се обърне към длъжниците, които са гарантирали тези взимания вероятно със своя  екзистенц минимум, като например ипотека върху единственото жилище. За какво обезпечение можем да говорим тогава? Значи давате 75 млн. на онези бирници, които ще вгорчат и без друго нелекия живот, който ни предстои?! Дали въобще можем да прогледнем, до провидим зад кривата?!  Българинът разбира за какво става дума, у нас всичко се знае.

 

-        Повече юридически или повече морален е този проблем?

 

-        Изцяло юридически. Той е извършен на границата на закона с юридически инструменти, като е създадена привидност, че това е законно и е за добро. А че този, който е избрал перфидно юридическите мерки, е лишен от морал, за мен няма каквото и да било съмнение.

 

Интервю на Катя Илиева


https://frognews.bg/inteviu/prof-mariia-slavova-pred-frog-sdelkata-bbr-triabva-razvali-uvolnenieto-borda-sanktsiia.html




Гласувай:
7



1. bojinkata - Да, ама не - парите вече са "...
14.04.2020 13:51
Да, ама не - парите вече са "усвоени" и са в ошфорките! Тук някой правеше смешни анализи, как всичко ще е по новому, по европейски! Или е пълен глупак или платен гъзолизец!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5386341
Постинги: 3598
Коментари: 5838
Гласове: 6715
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031