Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2018 10:25 - DER STANDART: БЪЛГАРИЯ: СТРАННИ СДЕЛКИ В ДЪРЖАВАТА НА ОЛИГАРСИТЕ И БЕДНОСТТА. ГИНКА ОТ ПАЗАРДЖИК Е ПОДСТАВЕНО ЛИЦЕ.
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 614 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
АВСТРИЙСКИЯТ DER STANDART: БЪЛГАРИЯ: СТРАННИ СДЕЛКИ В ДЪРЖАВАТА НА ОЛИГАРСИТЕ И БЕДНОСТТА. ГИНКА ОТ ПАЗАРДЖИК Е ПОСТАВЕНО ЛИЦЕ.

imageСъс заглавие „България: Странни сделки в държавата на олигарсите и бедността“ австрийският вестник Der Standard представя случаят „Гинка Върбакова“ в контекста на повсеместната корупция и бедност в страната, пише блогът на българите в Австрия.

Случаят с продажбата на чешкото електроразпределително дружество CEZ на семейната фирма на Гинка Върбакова се оказа поредния повод за унищожителна статия, посветена на България в австрийския вестник Der Standard. Още в заглавието авторът Маркус Бернат поставя двата основни акцента – корупция и бедност в страната, председателстваща в момента Съвета  на Европейския съюз.

„България винаги е била силна театрална сцена”, пише авторът – „Гинка от Пазарджик” е новата театрална постановка, която смайва публиката през последните дни. „Човек си мисли, че всичко е свършило и точно тогава отново идва нещо такова. Те не научиха нищо”, казва австрийски инвеститор, примирил се с вмешателството на властимащите в политиката и икономиката в балканската държава”.

Статията описва подробно случая, включително с географски и битови детайли:

„Пазарджик е провинциален град в Южна България и е по-скоро познат с производството на чушки и домати. Ето че в плановете, сякаш от нищото, се появява Гинка Върбакова – 42-годишна бизнесдама от Пазарджик, която официално управлява семейното предприятие и иска  да купи най-голямото електроразпределително дружество в България – чешката компания CEZ.

„Гинка от Пазарджик”, както иронично я наричат политическите коментатори в София, е само поставено лице, което да прикрие сделката на олигарсите в България. Това е. И така си върви година след година в малката балканска държава, която за първи път пое европредседателството. Оттеглянето на ЧЕЗ, която снабдява с ток Северозападна България, включително и столицата София и най-бедните райони на страната – Видин и Монтана, вече е ясен сигнал. „Нещо върви очевидно „грешно” в България”, казва някогашния директор на чешкия енергиен концерн“.

Статията припомня и случая с австрийското дружество EVN и проблемите с ценообразуването на тока в България. Цитирани са и данни за нивото на бедност в страната.

„Подобно на ситуацията с австрийската компания от Долна Австрия – EVN, която обслужва Югозападна България, CEZ повдигна обвинение срещу България пред Международния център за уреждане на инвестиционни спорове във Вашингтон. Частните енергийни дружества се жалват от огромното вмешателство на правителството и институциите. Освен това, цената на тока се определя политически в страна, в която мнозинството от жителите след влизането преди 11 години в ЕС ставанаха по-бедни, а не по-благосъстоятелни.  Най-новите проучвания от 2016 г. показват, че 23% от населението живее под границата на бедността с 308 лева на месец (157 евро). През 2008 г., година преди влизането в ЕС, те са били 21%.

България продължава да бъде най-бедната страна в ЕС. Една голяма част от българите не получават нищо от икономическия растеж. Така средностатистическите пенсионери са на границата на бедността, а голяма част от близо 2 милиона пенсионери оцеляват благодарение на собственото производство в градините и помощ от децата им.

Корупцията, икономиката, починена на олигарси, и политиката на строги икономии, провеждана през последните години от консервативното правителство на Бойко Борисов, са основните причини за стагнацията на България, според изданието. „Някогашният бодигард на партийния и държавен ръководител по времето на социализма Тодор Живков се оказа устойчива фигура в българската политика”.

„България е и политическо изключение в ЕС. Според бившия министър на правосъдието Христо Иванов, цитиран в статията, в страната в действителност няма ляво и дясно крило, а разделението Изток или Запад, Москва или Брюксел е значително по-важно. Докато Социалистическата партия няма вече нищо социалистическо в себе си, а се превръща в консервативна партия за застаряващи, обърнати към миналото членове, Борисов имаше възможността да доразвие модела на власт от Живково време – бюрократичен елит, който знае как да използава апарата на властта и имитира прилагане на законите, но следвайки своята собствена логика.

Междувременно „Гинка от Пазарджик” преговаря с CEZ в Прага. Между 320 и 340 млн. ще струва чешкото дружество в България – шест пъти повече от годишния оборот на семейната фирма на Гинка Върбакова Инерком, която се занимава с недвижими имоти и фотоволтаици. Предварителният договор е подписан, правителството се прави на изненадано, а имената на олигарсите, които разполагат с парите и ще искат да бъдат новия собственик, вече циркулират.

Все още не е ясно колко точно ще струва тази нова театрална постановка на страната“.

Afera.bg




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5386262
Постинги: 3598
Коментари: 5838
Гласове: 6715
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031