Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.03.2017 20:40 - Тя бръкна в гените си, за да бъде вечно млада
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 983 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 За  първи път в историята на човечеството започна зашеметяващ научен експеримент – преди повече от два месеца учени и лекари решили да върнат назад биологичен часовник, като се намесят в гените на зряла жена.
Американската изследователка Елизабет Периш е получила венозно генетичен материал, който трябва да проникне в ядрото на всяка клетка и да задвижи изменения, спиращи стареенето и подмладяващи организма. В същото време революционната терапия, която досега не е изпитвана на човек, може да предизвика непредсказуеми странични ефекти.

 
Благодарение на колеги и приятели от Международния алианс за удължаване на живота (International Longevity Alliance) „Комсомолская правда“ е първата общественопопулярна медия, успяла да се свърже със смелата изпитателка и да ѝ зададе най-вълнуващите въпроси.
Стареенето е убиец №1
Здравейте – приятелски се усмихва Елизабет на екрана, когато журналистите се свързват с нея по скайп. Тя изобщо не прилича на побъркан учен, откъснал се от реалността, нито на застаряваща дама, която от безизходица се е решила на отчаян експеримент по връщане на младостта. Тя е жизнерадостна привлекателна жена и операторите на КП се споглеждат: не могат да дадат на красавицата 44 години.
Лиз, историята пази имена на учени и лекари, които са заразявали себе си с опасни болести с първите изобретени ваксини, и впоследствие постъпките им са спасявали живота на милиони хора. Но когато вашите предшественици са рискували, то обществеността е могла да разбере – те правят това заради лечението на конкретни тежки болести. Колко силно рискувате вие и как обяснихте на близките си защо предприемате това?

 
Сигурна съм, че това е най-важната крачка, която трябва да се извърши днес. Много хора не се замислят, но именно стареенето сега е станало убиец номер едно в повечето страни. Рак, сърдечносъдови болести, диабет, Алцхаймер и други заболявания, отнемащи живот, започват поради това, че организмът старее и не е в състояние да поправи нарушенията.
В същото време лабораторни експерименти на животни еднозначно потвърждават – ако спрем стареенето и подмладим организма, то можем да се спасим от опасни болести и да продължим здравия живот. И това е реално.
Не можем повече да позволяваме на възрастовите болести да ни убиват! – развълнувано подчертава Елизабет. – Възрастното население по цял свят расте и това са хора, които потенциално могат да бъдат здрави, силни и способни самостоятелно да се грижат за себе си, а не да завършват своите дни на инвалидни колички и в домове за възрастни.
Не съм катерач
Що се отнася до риска, то съм прекрасно осведомена, че мога сериозно да пострадам – продължава изследователката. – Но в същото време разбирам, че ако не направя това, то така или иначе ще умра от болестите, които носи със себе си стареенето. Ако експериментът се окаже успешен, това може да спаси милиони хора.
Семейството ми, приятелите и колегите подкрепят тази крачка. Те ме познават добре, моя стил на живот и разбират защо съм направила такъв избор.
И преди ли сте предприемали рисковани стъпки?
Не, това е първата наистина голяма рискована крачка в моя живот. Винаги съм се интересувала от наука, от изследвания, но не съм катерач, не се занимавам с дълбоководен дайвинг и не скачам с парашут – смее се Лиз. – Смятам, че съм се решила на премерен и обоснован риск.
Прочутите предшественици: да се заразиш с холера и да си направиш язва
За да изясни пътя на предаване на холерата, ръководителят на Баварската академия на науките Макс фон Петенкофер през 1892 г. изпил култура холерни вибриони. Ученият не се разболял и успял да докаже, че разпространението на опасната болест зависи не само от микробите, но и в голяма степен се определя от други епидемиологични фактори, включително състоянието на почвените води.
Австралийският микробиолог Бари Маршал през 1984 г. се заразил бактерия хеликобактер пилори, изолирана от болен от язва на стомаха. Скоро изследователят получил симптоми на остър гастрит и за 14 дни успял да се излекува с противомикробни препарати. Ученият получил Нобелова награда за откриването на бактериалната природа на язвата и рака на стомаха.
И така нататък…
Ваксина срещу старост
Лиз, когато ви погледне, всеки човек би се учудил – това е жена, която изглежда великолепно, защо ѝ е необходимо да променя нещо, да се намесва в своя организъм, и то на толкова дълбоко ниво?
Елизабет ПеришАз съм на 44 години, външно може да ви се струвам здрава и да изглеждам добре, но всъщност в моя организъм вече са се натрупали доста увреждания в различни органи и тъкани. Малко се влошава и паметта ми, започва да спада мускулната маса, появяват се някои проблеми с храносмилането, различни огнища на възпаление.
Всъщност това са признаци, че се развива едно главно заболяване чудовище – стареенето, водещо до тежки възрастови болести, от които хората в края на краищата умират. За да се живее дълго, е необходимо да се лекува стареенето, включително чрез изменение на гените.
При това главната цел дори не е толкова да останеш красив и млад външно (това сега може да се постигне и с други методи, включително пластичната хирургия) – става дума на първо място за това да имаш здраве и сили да се изкачиш на планината или да пробягаш маратона, когато си на 80 години.
На каква възраст трябва да се започне антиейдж лечението?
Преди всичко генната терапия е необходимо да се прилага за хора, които вече страдат от тежки възрастови болести. В бъдеще, надявам се, този метод ще започне да се използва за все по-млади в качеството на превантивна медицина – за да се избегне стареенето и съпътстващите го болести.
..............................................................................................
http://megavselena.bg/tya-brykna-v-genite-si-za-da-byde-vechno-mlada/

http://megavselena.bg/tya-veche-mahna-20-godini-ot-vyzrastta-si/



Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5419977
Постинги: 3615
Коментари: 5910
Гласове: 6778
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930