Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2016 11:57 - Докарват във Варна боклук от Сицилия
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 687 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Докарват във Варна боклук от Сицилия
- A +
stat09:48  |  21 юли 2016 | | / Редактор   Димитър Михайлов / обновено преди 2 минути
Виж 1 снимка

Боклукът и обработката му стават все по-голям проблем в индустриално развитите държави
Сн.: БГНЕС

Неапол и Палермо намериха разрешение на проблемите с отпадъците си в България. Италианските общини дават милиони евро, но се отървават от хиляди тонове боклук.
Това става за сметка на две български сметища – във Варна и в бургаското село Полски извор, съобщи "24 часа", позовавайки се на италиански издания.

Според “Кориере дел медзоджорно” България открай време е предпочитаната дестинация за италианския боклук. И докато Бургас е любимо място за отлежалия боклук, то Варна е предпочитана за пресните отпадъци на Сицилия. България е една от страните в ЕС, в които все още се прибягва до сметищата, които имат най-тежки последици за околната среда, коментира още вестникът.

Операция “Боклук” стартира в Сицилия с адрес Варна, съобщава вестник “Република”, допълвайки че става въпрос за циментов завод до черноморската ни столица. Най-голямото сицилианско сметище в Лентини, което се управлява от компанията Sicula Transport, започва изнасянето на отпадъци за Варна. Първата пратка е от 10 000 тона. Това са пресни отпадъци, събирани ежедневно по улиците на Палермо

Всеки ден гражданите на сицилианската столица изхвърлят 5600 тона боклук. Според “Република” сицилианската фирма праща пробно към Варна първия “колет” от 10 000 тона сухи отпадъци, както и обработени боклуци, подготвени за изгаряне.

Цената, която Палермо плаща на фирмата износител, е по-висока от средната за пазара в Италия. Фирмата обаче твърди, че преговаря с българите за по-изгодна оферта, като се има предвид, че част от отпадъците са под формата на гориво.

Жители на Девня се оплакали на кмета Свилен Шитов, че сажди от изгорения боклук на Палермо се сипят над квартал “Река Девня”. Пепел имало и над запазения мраморен римски стадион на някогашната столица на Римската империя Марцианопол.

“От медиите разбрах, че на пристанище Одесос във Варна е бил разтоварен кораб с италиански отпадъци. Никой не ме е информирал, че те са отправени към завода за цимент. След постъпилите сигнали отправих официално запитване до РИОСВ във Варна и до МОСВ преди 2 седмици, но нямам отговор. Циментовият завод е на по-малко от километър от града ни”, коментира Шитов.

Пред вестника пиарката на завода “Италчементи” Адриана Троанска отрича дружеството да обработва италиански боклук.

Редактор на Дир.бг се свърза с община Девня, откъдето не успяхме да получим коментар. 

Областният управител на Варна Стаян Пасев заяви, че преди три дни е получил жалба от граждани, че на площадката на на пристанище “Варна Запад” е струпано голяма количество боклук. Той е възложил проверка по сигнала.
http://varna.dir.bg/news.php?id=23393984

Боклук, но ЕВРОпейски! image

“Италчементи” Адриана Троанска - че той завода си е италиански! image Ако искат и л...на ще докарат там!
   Иначе ще си правим проверки и ще си пишем писма! Алабала!



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5425616
Постинги: 3619
Коментари: 5937
Гласове: 6790
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930