Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.02.2016 14:39 - Давутоглу бутал Местан за вице на Бойко
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 870 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Давутоглу бутал Местан за вице на Бойко
28.02.2016 в 10:19
Давутоглу бутал Местан за вице на Бойко

Турция готова да отпусне $1 милиард безлихвен заем, за да „подпомогне съседна България“
0
2016-02-28 09:36:44

Турският премиер Ахмед Давутоглу е поискал от Бойко Борисов Лютви Местан да застане редом до него начело на държавата, вероятно като вицепремиер. „Искам така заедно да ви видя да управлявате България“, тези думи на турския премиер към българския му колега Бойко Борисов и председателя на ДПС Лютви Местан са подтикнали Ахмед Доган да ускори процеса по свалянето на лидера на движението, съобщи „Родопи24“.

Това се случило на неформалната среща на 15 декември 2015 г. в София във формат „Давутоглу – Борисов – Местан“ без преводач. На двамата премиери превеждал самият Лютви Местан.

На срещата било посочено, че Турция е готова да отпусне 1 милиард долара безлихвен заем на България на различни траншове в рамките на няколко години, посочиха учредители на ДОСТ, които вчера се върнаха от Турция. Първият транш щял да бъде за 100 милиона долара за подпомагане на животновъдството и биоземеделието в някои региона на България, предимно в Родопите и Лудогорието. За продукцията пък имало гарантиран пазар в Турция.

Целта на проекта е както „да се подпомогне съседна България“, така и „да се спре гурбетчийският поток от регионите с турско население към Западна Европа“.

„Неформалната среща трябваше да е във формат „Давутоглу-Борисов-Доган-Местан“, но думи и действия на Местан са я трансформирали в друг формат. След срещата пък Местан е спестил нещата, които е трябвало да бъдат споделени пред цялото ръководство на ДПС и пред почетния председател“, това пък разкриха източници от централата на ДПС. Друг е разказал на Ахмед Доган за желанието на Давутоглу да види Местан като вицепремиер в следващото коалиционно правителство.

Срещата във формат „Борисов – Давутоглу – Местан“ е повлияла върху решението на Ахмед Доган още на 17 декември да покаже „червен картон“ на Местан. На пресконференцията си на 7 януари сваленият председател на ДПС потвърди за интересната среща, но подчерта, че е редно Борисов като домакин да даде подробности. Турски медии започнаха да пишат по темата след 20 януари с акцент „Не декларацията за свалянето на руския изтребител, а срещата на 15 декември е капката, която преляла чашата“. Някои вестници отбелязаха дори, че много преди декларацията за самолета, Доган бил решил да освободи Лютви Местан на Националната конференция, която ще се проведе през април, и на негово място председател да стане Мустафа Карадайъ. Разговорите на 15 декември провокирали последвалите процеси.

На 17 декември Ахмед Доган говори близо половин час пред повече от 100 души на празнична вечеря в така нар. „Боянски сараи“ и освен геополитическия анализ, отправи и убийствена критика срещу Местан за декларацията му за сваления руски изтребител и за действията му като председател, който игнорира „колективното тяло“.

Пред Би Ти Ви тази сутрин Местан подчерта, че е изхвърлен от ДПС заради евроатлантическата политика, която е водил 3 години като лидер на партията. Според него зад ДПС се крие тоталитарна партия, в която е важно само мнението на Ахмед Доган като несменяем председател и собственик на движението.

По думите на Местан новата му партия ДОСТ трябва да е факт в началото на април.



Що да  не стане? Като имаме такива съдии и такъв боко-метлата? Наведени, та ще се счупят!



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5388438
Постинги: 3598
Коментари: 5840
Гласове: 6718
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031