Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.06.2014 20:37 - Провалът на турската политика на неоосманизъм
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 1055 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Провалът на турската политика на  неоосманизъм
Дмитрий МИНИН | 30.06.2014 | 00:00
 

Кризата в Близкия изток, дестабилизацията на почти всички поставени от САЩ режими опровергаха стратегическите разчети както на Белия дом така и на тези, които си правеха собствени сметки. Най-големият "лузер" се оказа Турция. Всички те сега берат плодовете на завишените си амбиции.
        За осъществяването на грандиозните планове на "новия османизам" не стигнаха икономически, военно-политически ресурси. Надеждите за турска икономическа помощ за страните от тюрския свят се оказаха напразни. Срещите- безрезултатни. По-скоро Анкара се стремеше да вкара агенти за влияние в тези страни. Баку - най-големия приятел на Анкара също се отдръпна. Редица експерти също отчитат невъзможността на Турция да играе лидер в региона.
                   Анкара допусна редица крупни и фатални грешки. Най-главната - намесата в Сирия с цел налагане на послушен режим. Заложиха на ССА, сравнително умерена опозиция, която се оказа небоеспособна. След това заложиха на алкайдовците, като го считаха за временен съюз, но те сега се обърнаха срещу Турция, като до сега използваха територията и парите й и спецовете й за да се подготвят и въоръжат по-добре.В интервю за турецкия вестник "Джумхурият" лидер от  турската оппозиции заяви, че правительствота на Эрдогана скъпо ще заплати за своята политика на Ближнем Востоке.
      Една от последините съвместни авантюри на турските власти и джихадистите беше нахлуването на наемниците, под прикритието на турската армия в северните части на Латакия и завземането на град Кесаб. Отчитайки всички рискове от масово нахлуване на турска армия в Сирия, Анкара се въздържа от това престъпление. В крайна сметка САА си върна контрола в района и останалите джихадисти са обкръжени и избивани по етапно от правителствените войски./може би затова "предателство" бяха взети стотината турските заложници в Северен Ирак от ИДИЛ-бел. божинката/. Спасилите се терористи Турция не ги пуска на своя територия.
      След като се убедиха в силата на армията в централна Сирия, джихадистите промениха вектора на усилията си на изток - Ирак, което се отчита като личен провал на главата на турското разузнаване  Фидан, който е способствал за превъоръжаването и предислоцирането на изток на частите на ИДИЛ, с разчет те да се бият с проасадовските сили и противниците отз «Джебхат ан-Нусра» в провинция Дейр ез-Зор и Ракка, а в Ирак няма да могат да отидат по-далеч от  провинции Анбар. Анкара си нямаше понятие, че тези части ще постигнат такива победи срещу иракската армия. А вземането на турския консул и още стотина турци като заложници беше пълна изненада. Практически ИДИЛ пристъпи към следващия етап от джихада -  война против собствените покровители.

Съдът в Анкара забрани на СМИ да отразяват съдбата на заложниците. Журналистите, лоялни на режима се опитват да  докажат, че ИДИЛ е рожба само на ЦРУ на САШ, отричайки участието и на втория родител - правителството на Ердоган.                            
Турция сега губи много от войната в Ирак - главен партньор в търговията. Стокообменът надхвърляше 12 милиарда долара на година, а сега там е военна зона. Губи се и нефта за Джейхан.
     Но най-неприятния сюрприз е Иракски Курдистан. Кюрдите завзеха Киркук и се очаква да присъединят и Мосул. Това ще е катализатор за сепаратистките стремежи в региона и отцепване на източните провинции от Турция. Такова искане вече е поставено от племенните вождове!
     Бумерангът пое обратния курс.



Турският публицист Эргин Йылдызоглу (Ergin Yıldızoğlu)  задава следния въпрос: «Ако потъва имперския проект на САЩ, нима не може да потъне и залепилия се на неговия гръб паразит/турския имперски проект/?»
 
http://www.fondsk.ru/news/2014/06/30/obostrenie-situacii-na-blizhnem-vostoke-i-proval-neoosmanizma-28229.html image
 
 




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5442230
Постинги: 3624
Коментари: 5954
Гласове: 6809
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930