Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.04.2014 14:47 - ДИЕТА 129-130
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 495 Коментари: 0 Гласове:
2



ДИЕТА         129-130
Ако имате възрастен приятел или роднина в дом за стари хора, може да ви се удаде да го или я убедите да избере различна диета от предлаганата там. Това може да помогне много. Просто трябва да спре да пие кафе, декаф, леден чай и газирани напитки, които се сервират в дома и да започне да консумира описаните в тази книга рецепти. Така някои от лекарствата, които приема, може да станат излишни.
Напитки на избор са прясното мляко и горещата вода, от която става много вкусна напитка, когато се прибавят бита сметана, мед и канела. Това дава възможност на възрастните хора да стоят далеч от разтворители, оксалова киселина и кофеин.
Напредналата възраст не е време, когато вие „вече не се нуждаете от мляко". Напротив, загубата на калций се засилва с възрастта. Калцият в млякото се намира в органична форма, свързан с млечна киселина. Каймакът подпомага неговата абсорбция. Ето защо маслеността на млякото никога не трябва да бъде под 2%. Каймакът е необходим за всмукване на калция.
За възрастните хора е направо опасно да приемат калциеви таблетки, тъй като киселинността на стомаха не е доста-тъчно висока за пълното им разтваряне. Таблетките премина-ват в червата, нарушавайки функциите им и киселинното ни-во. Човек също трябва да внимава за дозата в таблетките, до- 3 като приемът на храна се самоограничава. Нито един стар човек не е в състояние да изпие повече от една чаша прясно мляко наведнъж. В една чаша мляко има 250 мг калций.
Първата стъпка в смилането на млякото е неговото пресичане от стомашната киселина. Ако киселината не е достатъчна, млякото ще постъпи непроменено в червата, създавайки нови проблеми. Трябва да се вслушваме в старите хора, когато ни казват, че млякото им причинява газове или други проблеми.
Пиенето на млякото горещо или топло улеснява началото на храносмилането в стомаха. Сервираното горещо мляко с канела стимулира секрецията на стомашна киселина, а кане-лата е стимулатор и на инсулина. Когато се прибави мед към горещото мляко, той допринася за увеличаване на хранителните качества на млякото и премахва нуждата от добавяне на изкуствени подсладители. Храната трябва винаги да включва нещо кисело, за да се подпомогне пресичането на млякото. Не е необходимо то да е добавка към млякото.
Например, към някоя от храните може да се прибави малко лимонов сок или оцет, но най-сигурният начин е да се постави една чаена лъжичка лимонов сок в чаша с вода заедно с една чаена лъжичка мед. Този сладко-кисел вкус е интересен и се приема добре по време на храненето. На масата винаги трябва да има прясно из-цеден лимонов сок или бял дестилиран оцет, както и купичка с мед. Донесете тези две неща на вашия близък, ако от дома не могат да му осигуряват редовно качествени лимонов сок (оцет) и мед. Появявайте се понякога по време на хранене, за да проверите дали тези неща са на масата. Витамин С на прах (1/4 чаена лъжичка) е друга киселина, която може да се използва, ако лимоновият сок и оцетът не са достатъчно ефективни.
Дори само навикът да се използват заедно лимон и мед може да прибави години (години на по-добро здраве) към живота на старите хора. Допълнителната киселина по време на обедното и вечерното хранене (стомахът има най-добро собствено снабдяване сутрин, за закуска) подобрява храносмилането като цяло и подпомага разтварянето на калция, магнезия, желязото, цинка, магнезия и други минерали в храната, за да могат по-лесно да се всмучат.
Навикът за използване на оцет и мед, разтворени във вода бе популяризирано от д-р Джарвиз в книгата му „Народна медицина", издадена около 1960г. Той препоръчва ябълковия оцет заради неговото високо съдържание на калий. По онова време оцетът се правеше от хубави ябълки. Днес всички видове оцет съдържат плесени. Учените са изучили добре токсинът патулин, съдържащ се в гнилите ябълки. Той остава в произведените от тях оцет, сок и концентрат. Не съм изпитвала ефекта на витамин С върху патулина и не знам дали може да го обезвреди. Затова трябва да използваме само бял дестилиран оцет, въпреки че не съдържа калий и аромати и не е толкова популярен. Използвайки различни видове мед, можем да придадем различен аромат на оцета. Вземете мед от портокалов цвят, ли-пов цвят, елда, диви цветя, градински чай и детелина.
Но медът не е идеална храна. Обикновено в него има ер-готамин, който е опасен токсин. За да го обезвредите, просто трябва веднага щом вземете меда от супер маркета да добавите към него витамин С. Трябва му малко време, за да бъде обезвреден токсинът.
Занесете така подправения мед на вашия близък в дома за стари хора.
Ако той или тя казва, че от години не понася прясно мляко, убедете го (я) да започне с напитка, съдържаща оцет и мед или лимон и мед. След това прибавяйте по 1/4 чаша прясно мляко към сутрешното хранене (върху домашно приготвена зърнена закуска). Увеличавайте много бавно количеството на млякото само когато сте убедени, че храносмилането на човека го позволява. Разбира се, млякото трябва да бъде стерилно. Ако не е, притоплянето само ще увеличи микроб-ното число. Кипвайте го сами, за да бъдете сигурни в стерилността му. Загряване почти до завиране не е достатъчно. Млякото трябва да започне да бълбука и да се надигне до ръба на съда, в които се вари за около 10 секунди. Използвайте неметалбн съд, съдържащ една до две кварти. Можете да изхвърлите оббазувалата се ципа. След това охладете млякото и го поставете в хладилник. Занесете го охладено в дома.
Млякото, което се продава в хартиени опаковки и не изисква охлаждане, е стерилизирано и затова е безопасно.
Тялото, дори и старото тяло, веднъж намерило питателна храна, която не му причинява проблеми, пита за още. Старият човек, за когото полагате тези грижи, ще приеме млякото, ако то не му създава проблеми и няма да е нужно да го убеждавате да продължи да го пие. Ако обаче се опитва да го избегне, трябва да разберете откъде идва проблемът и да го решите. Това не е въпрос на вкус или навик, а на смилаемост и липса на токсичност. Когато човекът, когото обичате, пие по три чаши мляко или суроватка дневно и три чаши вода, няма да има нито желание, нито място за кафе, чай или други вредни напитки.
Ние всички умираме от нещо. Но не е необходимо да е от удар, сърдечна слабост или рак. Изберете проблема, който изглежда най-належащ и работете върху него. Чести проблеми, които тормозят старите хора са мозъчните, инконтиненцията, лошото храносмилане, диабетът, треморът, слабостта, чувството на студ, чувствителността към шумове, загубата на усещането за вкус и мирис, загубата на слуха, безсънието, слабостта на бъбреците и сърдечната недостатъчност.
НАСИЩАНЕ С КИСЛОРОД
.....................................................



Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5430916
Постинги: 3620
Коментари: 5945
Гласове: 6793
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930