Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.01.2021 10:32 - Империи и държави
Автор: leonleonovpom2 Категория: История   
Прочетен: 6880 Коментари: 36 Гласове:
33

Последна промяна: 17.01.2021 10:42

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Чел съм в литературата,  на средновековните карти / там съм и виждал/, а и някъде из писанията,  че България е обозначана като империя/ ,а не  като държава!  И това се възприема като ласкателно за нас от авторите, които ги представят! В смисъл, че империя е нещо, по-висше от държава! По- голямо!
Дали е така? И каква е разликата? Между империя и държава

                                                       ИМПЕРИЯ

Всъщност, думата е латинска -  имперо и означава, заповядвам, нареждам, в най- общия смисъл!  Император , в най- общия смисъл означава върховен главнокомандващ в армията !Но понеже  в Рим политическата и военната власт са се срастнали, император придобива и цивилно, гражданско значение- на пръв държавен ръководител, което си е и самата истина! Империята не е етносна държава Тя си има един център, метрополия,около който се формира и нараства, доколкото и позволяват възможностите!
Като паламуд е ,няма ограничения в растежа, стига обстоятелствата да му позволят, да не попадне в мрежите на врага си! Римската империя е тръгнала от едно градче на Тибър и е стигнала до пълно овладяване на Средиземноморието-единственият сслучай, когато то е в една държава! Но са се появили проблеми- шотландци/ каледонци, германци, даки, сармати, не искат да са под чужда власт! Иначе искат да ползват предимствата на цивилизацията И Рим започва да ограничава нарастването си, териториалното - още при първия император- Август!
Правени са и опити  за заздравяване на империята, с даване на римско гражданство на мъжете в империята! Но това, вместо да я заздрави, е довело до гибелта й
Малко са народите с качествата на римляните, всеки почва да дърпа чергата към себе си, силната някога централна власт се обезличава! И Рим загива, бавно, но е факт!
Като Спарта и Македония, преди тях! И Спарта, защото тя единствена е успяла да обедини гръцките полиси  -силово! Те са със статут на държави Но когато в армията и почнали да влизат и неспартанци, тя се обезличила!  И последвал края на Спарта!

Впрочем, опитът с единен народ се проваля ,още при Александър Велики! Такава му е идеята .С налагането не на неговия език, а на гръцкия и със смесените бракове, за които ,  даже с два , дава пример !Но всичко пропада след смъртта му
А благодарение на езика , наложен от него, днешните гърци напълно незаслужено си приписват свършеното от него!
Може би така ще бъде след време и с английския?

Какво е положението с Българската империя? По територия тя съответства на империя в Ранното Средновековие! Но нещо важно и липсва! Българите не ламтят за чужди територии ! Това е забелязано! Има го и на папско писмо Когато унгарският крал моли папа Инокентий за кръстоносен поход срещу Калоян,затова ,че му е отнел Белград и Браничево, той му отговаря кратко-Да си трае!
Повече няма да го закача-взел е Български земи, за други няма претенции! Така и става!
С две думи дума, Българите се интересуват само от" Български земи", заселени с Българи
Е, не съответстваме по един, но най-отличителен белег за империя- поставяне под подчинение на други народи!


                                                                   ДЪРЖАВИ

Те биват два вида-етносни и политически Но съвремието така разми границите им ,че вече трудно може да се открие разликата между етносна и политическа държава

Етносната предполага ,че е на етносът ,който е преобладаващ в нея!? Той си я е създал и той си я управлява! Политическата- че е резултат на някакво политическо решение ....
Обикновено, новите особено държави, са смесени-етносни и политически
Например, Третата Българска държава! Тя е създадена с политическо решение в Берлин. Но в територията  й  пеоабладаващото население / все още/ е Българско!

Типичен пример за политическа държава е Франция !  Швейцария- също!
Във Франция живеят  представители  на народи на всички страни ,с които граничи! Отделно и някои други  В Началото на 16- ти век в нея се говорят над сто езици и диалекти, не е изключено и Български, все още!
 Но със закон Франсоа Първи налага за задължителен -Френския!
И внимание историци- Това е езикът на неговата династия, говорим основно по поречието на Сена и в Париж! Не испански или баски ,например! Правете си изводът, какъв език е наложен в България от Борис Първи- неговият или нечий друг? Мислете! Историята е дала отговора! Гениален ход, довел до могъществото на Франция след по- малко от два века!
На България- веднага!

Разбира се, с разпадането на колониалната система,  се създадоха и чисто политически държави-В Африка, в Азия  Държави ,чийто граници са определени,  на карти-географски,  с линия Веднага се виждат, например между Египет и Либия! Етносната принадлежност не играе никаква роля Държави, направени със сметка Както при нас в Берлин
Да бъдат огнища за Бъдещи конфликти, дори в световен мащаб!?  В един барутен погреб и една искра е достатъчна, едно убийство на престонаследника например! Което е извършил сърбинът Гаврило Принцип. Знаменателна фамилия,това е принципът! Началото!
Да бъдат  също и доходоносен източник,  например, чрез износ на...демокрация в настоящето!







































Гласувай:
36


Вълнообразно


1. iw69 - Привет!
17.01.2021 10:44
М-у другото, разглеждал съм доста исторически атласи на западно-германски издателства от 60-те и 70-те год., в които България до към 9-10 век изцяло липсва като държава на картите.
цитирай
2. leonleonovpom2 - Поздрави и от мен!
17.01.2021 10:53
1. iw69 - Привет!
10:44
М-у другото, разглеждал съм доста исторически атласи на западно-германски издателства от 60-те и 70-те год., в които България до към 9-10 век изцяло липсва като държава на картите.
цитирай

Може би това е конюктурно, свързано със студената война Няма логика, България е една от трите основни държави в Европа тогава !Когато ИРИ се опитва да подтикне Карл Велики, франкския император , към война с България,той вместо да ги атакува, се обръща към Българския княз с предложение да разделят една освободена зона в днешна Унгария от аварите и да си определят границите!

Хубав ден!
цитирай
3. mt46 - Поздрав!
17.01.2021 10:58
Не е вярно, че при империите етносът е без значение. Примери: Османската империя, Монголската империя, Руската империя...
цитирай
4. kvg55 - leonleonovpom2,
17.01.2021 10:58
Fuimus Troes, fuit Ilium et ingens gloria Teucrorum.
цитирай
5. leonleonovpom2 - Здравей, Марине!
17.01.2021 11:21
3. mt46 - Поздрав!
10:58
Не е вярно, че при империите етносът е без значение. Примери: Османската империя, Монголската империя, Руската империя...
цитирай

Не съм написал ,че етносът е без значение! Ако е така, кой прави империята тогава? Ако е прозвучало двусмислено- не е хомогенна държава, на един етнос! Не е управляващият етнос преобладаващият в нея, както би трябвало да е в етносните държави!
Например в Английската ,империя- само индийците са в порядък повече от Англичаните!
Но тази основна отлика между империя и държава вече се размива при съвременните държави
Османската и Монголската империя са добър пример, как един сравнително малък народ ,колко са били османлиите ,подчинява в пъти повече хора!
Руската империя е по особен тип, няма владения на други континенти ,както западните и единственото от този тип-в Аляска-Бързо с е освободила от него Е, има различни обяснения, но факт е стремежът и към разширяване
Така ,че не съм казал,че етносът е без значение в империята, вероятно имаш предвид управляващият, а че е малцинство! Напротив, Рим е разделил империята на провинции, на етносен принцип, за по-лесно управление ИРИ- също! !И стремежът на Рим, на Македония за хомогенна империя е завършил с провал
Българите,напротив, не са се стремели да завладяват чужди на тях народи! Искали са в държавата своите си земи ,със сънародниците си Това е доказано и при третата ни държава!

Хубав ден!
цитирай
6. leonleonovpom2 - Здравей, Красимире!
17.01.2021 12:53
[quote=kvg55]Fuimus Troes, fuit Ilium et ingens gloria
Ако намекваш за това, което е казал Калоян за участието ни в Троянската война, на папските легати, уместно е!
Славни са троянците, затова сме с тях!

Хубав ден!
цитирай
7. panazea - Картите
17.01.2021 17:50
Това е стар похват на доброжелателите ни.
Да ни изтриват от историческите карти , за да не знаят техните народи , че сме съществували.
Така в италианските учебници за учители по история , когато дават карти за Карл Велики , на мястото на България няма нищо. Празно.
Защото ги е яд , че Крум Страшни е победил Карл Велики и е взел Браничевци.
Но аз съм си купила карти и всичко е документирано.
„Българите в техните исторически, етнографически и политически граници 679 – 1917“ e атлас, издаден в 1917 година от Димитър Ризов в Берлин[1].
https://bg.wikipedia/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B2_%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8,_%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8

1. Европа по времето на Каролингите
2. Югоизточна Европа около 910 г.
3. Югоизточна Европа около 1000 г.
4. Югоизточна Европа около 1180 г.
5. Югоизточна Европа около 1210 г.
6. България по времето на Аспарух и Тервел
8. България при Пресиян и Борис
9. България при Симеон и Петър
Карти 10-19.
RizMap10
11. Епархиите на Охридската архиепископия към 1020 г.
13. Българското царство по времето на цар Иван Асен II след 1230 г.
16. Етнографската карта на Ами Буе (1847 г.)
19. Етнографската карта на Лежан (1861 г.)
Оригинал на карта номер 19.
Карти 20-29.
20. Етнографската карта на фон Хан и Зах (1861 г.)
Друг вариант на карта номер 20
21. Етнографската карта на М. Ф. Миркович (1867 г.)
22. Етнографската карта на Макензи и Ирби (1867 г.)
23. Етнографската карта на Проф. Ербен (1868 г.)
24. Етнографската карта на Елизе Реклю (1876 г.)
25. Етнографската карта на Хайнрих Киперт (1876 г.)
26. Етнографската карта на Александър Синве (1877 г.)
27. Етнографската карта на Сакс (1877 г.)
28. Етнографската карта на „Славянското благотворително общество”
цитирай
8. panazea - Здравей !
17.01.2021 18:22
Отвъддунавска България. Част 2б: Крум и Карл Велики
http://archaeoblogia.blogspot/2017/05/2_26.html
цитирай
9. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
17.01.2021 19:12
Честит Имен Ден!

Фантастично, близо 30 карти, документирали България и границите и, от създаването и, до навечерието на възстановяването на Държавата ни!? Събрани и издадени в Атлас преди повече от век!?
Картата на Ами Буе и аз я имам
!Цяло съкровище е събрано в атласа, изготвен от Димитър Ризов!

Благодаря ти,ще потърся в библиотеката, когато ,дай боже, нещата се нормализират, този атлас!

Хубава вечер!
цитирай
10. leonleonovpom2 - Здравей отново, Тони!
17.01.2021 19:20
8. panazea - Здравей !
18:22
Отвъддунавска България. Част 2б: Крум и Карл Велики
http://archaeoblogia/2017/05/2_26.html
цитирай

Благодаря ти и за тази препратка!
Засега не се отваря, но ще я имам предвид!

Хубава вечер!
цитирай
11. panazea - Всичко го има он лайн
17.01.2021 19:58
https://bg/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B2_%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8,_%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8
http://macedonia/en/dr/index.html
Напиши в Гугъл
БЪЛГAPИТѢ въ тѣхнитѣ исторически, етнографически и политически граници
цитирай
12. leonleonovpom2 - Благодаря, Тони!
17.01.2021 23:54
11. panazea - Всичко го има он лайн
19:58
https://bg/wiki/%D0%91%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B2_%D1%82%D0%B5%D1%85%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5_%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8,_%D0%B5%D1%82%D0%BD%D0%BE%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B8_%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%B8%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%B5%D1%81%D0%BA%D0%B8_%D0%B3%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B8
http://macedonia/en/dr/index
Напиши в Гугъл
БЪЛГAPИТѢ въ тѣхнитѣ исторически, етнографически и политически граници
цитирай

Тези неща ме даинтересоваха !
Ще ги потърся!
цитирай
13. apostapostoloff - България е задунайска губерния на
18.01.2021 07:03
братска Русия.
цитирай
14. germantiger - а не ве
18.01.2021 07:53
7. panazea - Картите
17.01 17:50

Защото ги е яд , че Крум Страшни е победил Карл Велики и е взел Браничевци.

...

това е понеже българите ги е било чд дето карл велики ги е бил 12 пъти преди това
цитирай
15. leonleonovpom2 - Всичко тече, всичко се мени!
18.01.2021 10:03
13. apostapostoloff - България е задунайска губерния на
07:03
братска Русия.
цитирай

Били сме, но сега сме щат на СЕЩ!Да го преведа ли? Сещаш ли се?На Българо-английски е, смятам ,че ще се справиш и без помощ!
А какво ни пречи да сме щат и на САЩ-отвъд Атлантически?
Не сме опитали, не сме го направили!
Да ги научим ,как се правят избори!
Демократично!
И да не се излагат като еркечки геврекаджии! Вие " дърти пубери и Ко" , само вие сте сериозни Защото знаете ,че с тях шега не бива! Особено пък за тяхна сметка? И смехът ви за чужда сметка ще излезе толкова солен, че чак ще ви нагарча! Само кютекът ви ще е за тяхна сметка....

Само заради това ще кандисат -за изборите, правилно провежданиИ на колко други неща ще ги научим, ум да им зайде
Ега си и държавата, пръкнала се ,няма и 250 години от разни избягали от Европа !Бандюги и затворници
Само Австралия е пред тях в туй отношение
А ние, ние във всичко сме първи-и в добро , и в зло !По избор-който каквото поиска от нас!! По избор!
Можем да сме добри и зли!
По закона на случая
Ти чете ли шумерите как наричали твореца, създал човечеството ? София!?Смяташ ли , че София/ ти не си от София, от Бояна си/ ,носи случайно името си!Богинята на мъдростта е по- късна! Тя е за маскировка Да ги заблудим! Ш да са спокойни! Завистниците!
На този бог, считали че е дошъл от звездите, носи името!
А, разбра ли сега?
Работата е сериозна и показва ние какви сме! Да внимават в картинката!
Писал ли си за София ,за бога, не за НДК-то на Людмила например?
Книга писал ли си!?
Сигурно не си!
Не си губи времето с глупости, сядай и се заемай с работа, докато някой какаванин не те е изпреварил Може да го обориш наистина, но по сладко е да си първи!
Стегни се , друже!
цитирай
16. apostapostoloff - Ние, от сдружението "Зевзек, шебек и кютек",
18.01.2021 10:22
много се смяхме на тази поредна твоя глупотевина. Цар си, братиньо, мистър Бийн лайна да яде.

Голям майтап пада с теб и то все за твоя сметка. Да си жив и здрав, та да ни веселиш и разсмиваш още години наред.
цитирай
17. leonleonovpom2 - Митак, иктината е малко по- различна
18.01.2021 10:25
14. germantiger - а не ве
07:53
7. panazea - Картите
17.01 17:50

Защото ги е яд , че Крум Страшни е победил Карл Велики и е взел Браничевци.

...

това е понеже българите ги е било чд дето карл велики ги е бил 12 пъти преди това
цитирай
Изтрий

Карл Велики няма никакви победи срещу Българите и особено срещу княз Крум
Защото никога не е воювал с него Ние по времето на Крум имаме най- малко 12 победи, но срецу ромеите И няколко симулативни загуби Но победите са такива, че държат врага 200 години Василий Втори не може да ни прости ,че прадядо му Василий е изселен в днешна Румъния и после върнат с решение на Крум Трябвало е Крум да му отреже главата, но е бил дете още Той Василий първи е поставил началото на Македонскатадинастия Погрешно се нарича македонска,в Одринско е и темата сенарича Македония Другата Македония е в България Затова Василий Втори ни мрази- Прадядо му е арменец и е бандит Борец и като такъв става император!

Та, Карл пети ли или четвърти беше, е подтикван от ромеите да ни нападне в гръб Но той има други планове Може и да е обиден за отказа да получи Ирина за жена, сигурно е стигнал и до него коментарът ,как му са се присмяли и го нарекли невеж и груб селяк Как може изобщо да си представи ,че ще му дадат Ирина за жена Прозрели са и сметките му- чрез нея да завладее ИРИ
Той сам предлага една зона в Унгария сега, освободена от аварите , франки и Българи да си я разделят! Мирно И границата минава по поречието на Тиса Чиста работа Няма да мерят, да търсят, кой прав, кой крив Тиса чертае границата и пари не иска!

Истината е, че при следващия ни владетел Омуртаг, има няколко битки с франките, спечелени от него и те окончателно се отказват от претенции на изток, към нас По- късно играят парите! Борис Първи откупува от тях със злато учениците на братята, които те се канели да продават на пазара за роби във Венеция
цитирай
18. leonleonovpom2 - Пустоле, не ти харесва смеха ми!
18.01.2021 10:32
10:17 - apostapostoloff

За твоя сметка,както обичаш, друг да ти плаща сметката!? Колкото и да е коректен и спазващ основното правило- да не удря достоинството ти-това, което смяташ ,че притежаваш!
И си лепнал кавала си на таблото за гласуване!?
Няма да ти го върна, защото дори и това не заслужаваш, драги!
Плюс това е изцапан с ескременти, гнус ме е да го пипам!........
цитирай
19. leonleonovpom2 - Благодаря за пожеланията,да ви се връщат!
18.01.2021 10:47
Това ,че се смеете вие, от известното в цял свят сдружение, не ме изненадва никак !То на шебек, каквото и да покажеш, ще си умре от смях!
Това е предпазна мярка на маймуните,малко по-различни от шебека! Имат правилна преценка за възможностите си!
По този начин убиват мерака на показващия го, да ги пита ,могат ли да четат, ако е книга показаното и недай боже, следващия въпрос, дали нещо са разбрали?Тук пък нещата хептен загрубяват Все едно да те пита човек, колко са звездите ,които се виждат от Юпитер?

Защото и в двата случая са занулени!

Затова си умират от смях завалиите, маймуни!
Говоря за маймуните, нямам други предвид!
цитирай
20. germantiger - а не ве
18.01.2021 16:47
да де помориецо но си го пропуснал това да го обясниш на панацеята

не слагай каруцата пред коня
цитирай
21. leonleonovpom2 - ?
18.01.2021 17:02
20. germantiger - а не ве
16:47
да де помориецо но си го пропуснал това да го обясниш на панацеята

не слагай каруцата пред коня
цитирай

Какво общо има това с града където съм израстнал
Роден съм в София!
На документите не пише къде съм израстнал- само седем години съм вършил това в Поморие!
А къде си роден!
Приемаш ли написаното за Карл Велики?
Написал съм го като арбитър Не държа ничия страна!
Все пак, откъде ги измисли, пардон, прочете ,тези 12 победи на Карл?
цитирай
22. germantiger - ...
18.01.2021 18:20
четеп ли си изобщо коментарите или да помогна

1 панацеа фантазира за победа на крум над карл

2 аз иронизирам нейните глупости фантазии или лъжи - как ще ги наречеш е твой избор

така ясно ли е или?

и правиш забележка на мен, репликираш или поправяш мен ?!

мислех че си от поморие...
цитирай
23. germantiger - финално
18.01.2021 18:22
не е ли редно да поправиш и реплирикираш първо нейните глупости, измислици или лъжи

и след това да репликираш моя сарказъм, ирония или подмятане към нея/не към теб

?!
цитирай
24. barin - Здравей, Адаш. Под"импер...
18.01.2021 18:42
Здравей, Адаш. Под"империя" винаги съм разбирал многонационална в етническо отношение държава с голяма територия. Именно заради по-хомогенния си състав България не е разглеждана като империя. Османската, Римската, Византийската империи са многонационални и обединяват религията, като водяещият народ налага своята религия. Има и други разлики между империи и държави. При империите няма демоикрация, а при държавите - зависи от политическото управление.
Поздрави!
цитирай
25. leonleonovpom2 - Митак, смятах, че ме разбираш!
18.01.2021 18:59
14. germantiger - а не ве
07:53
7. panazea - Картите
17.01 17:50

Защото ги е яд , че Крум Страшни е победил Карл Велики и е взел Браничевци.

...

това е понеже българите ги е било чд дето карл велики ги е бил 12 пъти преди това
цитирай
Изтрий

Показал съм ,че истината е някъде между двете твърдения Панацея е сбъркала името, но реално това е така,имаме победи над Свещената Римска империя ! Ти , извън иронията, си натоварил Крум с 12 загуби , а той има само две симулативни, да опипа противника за слаби места! И явно ги е намерил, разказал му е играта! За ромеите говоря

Уважавам много Карл Велики, затова се намесих!
Както и ,че подигравките на ромеите не са свързани с външността и поведението му, той е бил красив и умен мъж, , а затова, че са преценили точно целта му за женитбата с Ирина!
цитирай
26. leonleonovpom2 - Митак!
18.01.2021 19:04
23. germantiger - финално
18:22
не е ли редно да поправиш и реплирикираш първо нейните глупости, измислици или лъжи

и след това да репликираш моя сарказъм, ирония или подмятане към нея/не към теб

?!
цитирай

Панацея просто е сбъркала името, достойните хора- Карл Велики и Крум Страшни, се ценят и уважават взаимно, те нямат конфликт помежду си Конфликтът е по- късен, при наследника на Крум!
То аз приех нваистинасериозно това, за 12 поражения на Крум!
цитирай
27. leonleonovpom2 - Здравей и ти, Адаш!
18.01.2021 21:42
barin написа:
Здравей, Адаш. Под"империя" винаги съм разбирал многонационална в етническо отношение държава с голяма територия. Именно заради по-хомогенния си състав България не е разглеждана като империя. Османската, Римската, Византийската империи са многонационални и обединяват религията, като водяещият народ налага своята религия. Има и други разлики между империи и държави. При империите няма демоикрация, а при държавите - зависи от политическото управление.
Поздрави!


Така е, в империята ,доминиращият народ налага своето във всичко! Може и да не са роби подчинените народи, но все пак, те са считани за второстепенни
Но ,няма гаранция ,че в една държава, етносна, малцинствата няма за бъдат третирани като втора ръка хора Всъщност,то, третирането може и да е налице на база имотно, финансово състояние, образование, расов признак...!
Затова ,в демокрациите се преследват подобни прояви
Бившите колониални държави, империите всъщност, са намерили ново решение Те вече не са империи, а общност на народите Например, английска, френска! И като Рим, лесно обявяват хора, особено Франция, от тези общности за французи! Получават гражданство, без проблеми! Но при всички положения, остават второ качество, като пример отново французи! И затова , за отмъщение, те спретват атентати!

Хубава вечер, Адаш!
цитирай
28. apostapostoloff - Ти си родом от София, а това
19.01.2021 10:51
означава ли, че си част от градската десница и на изборите ще гласуваш за генерал Жуже? Или за Пинокио?

И двамата няма да влязат в парламента. Защото са пълни посерковци, изпушени цигари, политически трупове. Само дето и двамата не го знаят.
цитирай
29. leonleonovpom2 - 28. apostapostoloff - Ти си родом от ...
19.01.2021 11:29
28. apostapostoloff - Ти си родом от София, а това
10:51
означава ли, че си част от градската десница и на изборите ще гласуваш за генерал Жуже? Или за Пинокио?

И двамата няма да влязат в парламента. Защото са пълни посерковци, изпушени цигари, политически трупове. Само дето и двамата не го знаят.
цитирай
Изтрий

Аз ,като част на градската десница, ще гласувам от щат на СЕЩ/ сещаш се за какво говоря, нали/ да станем щат на САЩ!
И тогава на Бай Данчо, ще разкажем приказките от " Хиляда и една нощ" Всичките!
Ти ще ги вкараш в поредица, да се четат и от всички щати, включително и в двете Каролини и двете Дакоти И онези, в Аляска и те да четат! Ако могат?
Да четат, да се учат!
И приказката " Бай Ганьо прави избори" и нея!Тя ще бъде във въведението! Да знаят за какво става дума! Или какво става на въпрос, както се казва в Плевенско
Да са наясно!
После да няма тън-мън!
Замисли се, много и хубава работа ще ти се отвори, ако я вземеш присърце! Да не говорим за новото Мисури, но не от кална вода , а от уиски!
цитирай
30. apostapostoloff - Пак изтърси грандиозна глупост.
19.01.2021 16:53
И сигурно ти се струва, че си страшно духовит.

Смяхме се със сълзи на тази твоя тъпотия.
цитирай
31. leonleonovpom2 - Напротив, много съм сериозен!
19.01.2021 17:18
30. apostapostoloff - Пак изтърси грандиозна глупост.
16:53
И сигурно ти се струва, че си страшно духовит.

Смяхме се със сълзи на тази твоя тъпотия.
цитирай

Изобщо не се налага да съм духоввит!

На шебек и пръст да му покажеш, ще се скъса от смях!
Какво ли остава, да си духовит?

Мани, мани......Само беля може да ти докара, да те обвинят, че си го убил умишлено! А е под закрила на разни организации за защита на говедата, пардон- животните!

П.П.- Утре, като спреш да се смееш, вземи се в ръце и почни да събираш приказките!........
Явно имате още пукница! Знам как мога да ви накарам да спрете да се смеете Като ви кажа ,че пукницата е свършила! Вай, вай, втасахте я!
! Но тук ефектът ще е временен,до проверка, дали има още? И после ще продължите да се смеете, вече на новия майтап

Но дали ще е така , ако ви кажа ,че учените са установили, че пандемията е тръгнала от вирус, който се е пръкнал в пукницата?!
Замръзнала усмивка виждал ли си? Не се напрягай, ще я видиш на кривото огледало! Няма да можете да надувате вече големите кавали!
А, разгеле!Чух ,че в Еркеч имали кавали над метър! За вокално-инструментални групи Просто за сведение.Не казвай ва другите. Да не те изпреварят и да останеш на сухо!
цитирай
32. elizabethborislavova - Кой ти спира проектите, бе аланколу
20.01.2021 12:54
Не те ли е срам? Кой те изнудва да му плащаш за бракми на чертежи? Кой ти спря АЕЦА? Кой ще ти вземе няколко милиарда за седми блок на АЕЦ? Кой не ти дава визи?
apostapostoloff написа:
братска Русия.

цитирай
33. leonleonovpom2 - Здравей, Елизабет!
20.01.2021 15:26
32. elizabethborislavova - Кой ти спира проектите, бе аланколу
12:54
Не те ли е срам? Кой те изнудва да му плащаш за бракми на чертежи? Кой ти спря АЕЦА? Кой ще ти вземе няколко милиарда за седми блок на АЕЦ? Кой не ти дава визи?
apostapostoloff написа:
братска Русия.

цитирай
Изтрий

Той, Пустол тренира писане!

Няма значение какво, писане да е
На следващата минута вече е забравил написаното
Хванал се на бас, че за един ден ще препише "Войно и мир"?
Но загубил баса
И отгогава мрази руснаците, преди това ги е обичал!
Чуе ли руснак или пък руска реч и бесовете го хващат
Не му обръщайте внимание, той е заядлив по професия!

Хубав ден!
цитирай
34. panazea - Здравей !
20.01.2021 16:35
Началото на Крумовото управление съвпада с възраждането на Франкската държава. През 800г., на Коледа, римският папа коронясва Карл Велики за “император на римляните”. Франкската империя, наричана още Римска империя, обхваща земите, заключени между р.Ебро в Испания на запад и земите по средното течение на р.Дунав на изток. През 803г. франките разбиват Аварския хаганат и присъединяват голяма част от земите му. Две години по-късно /805г./ кан Крум организира поход към Долна Панония и Трансилвания и присъединява източните територии на хаганата, като по този начин към България са включени славянските племена по Средния Дунав – абодрити, браничевци и тимочани. Българската граница на запад достига до р.Тиса, а на изток продължава по хребета на Карпатите. Кан Крум не запазва остатъците от Аварския хаганат като буфер между България и Франкската империя, която е хегемон в Западна и Централна Европа, но за сметка на това присъединява територии с важно стратегическо и стопанско значение. През новите земи преминава пътя към Централна Европа, също така те имат богати залежи на железни руди и каменна сол, която е високо ценена през тази епоха.
цитирай
35. panazea - Здравей ! Първо българско царство - elearn.uni-sofia.bgelearn.uni-sofia.bg › mod › resource › view
20.01.2021 16:56

КРУМ

Български хан (803-814). Заменя обичайното право с официално законодателство. Завоюва Банат, Трансилвания (около 805), земите на запад от река Тимок с център Белград. Води успешни войни с Византия, приобщава към българската държава славяните по река Струма, около Сердика (днес София) (809), побеждава византийския император Никифор I Геник в битката при Върбишкия проход (811), разгромява византийската войска при Версиникия (813); превзема Одрин (813), Месамбрия (днес Несебър) и крепостта Дебелт (812). Умира внезапно при подготовката на нов поход към Константинопол.
Според едно късно свидетелство от Х век Крум произхождал от онези прабългари, които след разпадането на Велика България се установили в Панония - днешна Унгария. Там неговият род дълго робувал на аварите; по-късно се прехвърлил южно от Дунав и една негова издънка станала български хан. Крум се смята за родоначалник на нова династия, към която принадлежат най-забележителните владетели от Първото българско царство.
След като се възкачил на българския престол, Крум насочил вниманието си в северозападна посока, където могъщата някога аварска държава загивала под ударите на Франкската империя, която при Карл Велики се превърнала в могъща военнополитическа сила. През 800 г., на връх Коледа, римският папа коронясал франкския владетел за „император на римляните". След близо три века легендата за римското величие отново възкръснала Римската империя, се простирала от р. Ебро в Испания до земите на Средния Дунав. Около 803 г. франкските войски разгромили Аварския хаганат. Ханът се възползувал от обстоятелствата и "унищожил съвършено аварите", т. е. завладял източните части на Аварския хаганат и ги включил в границите на българската държава през 805 г.
PP Карл с нищо не е отговорил , а границата между тях станала Пеща на Дунава.
Къде Карл , син на Пипин Къси е победил българите?
цитирай
36. leonleonovpom2 - Здравей, Тони!
20.01.2021 17:43
По начало няма никакви данни някой франкски крал да е победил Българите
Да, с Крум не е воювал Карл Велики !Бил е подтикнат от ИРИ, но е преценил ,че е по-добре за разделят аварското наследство, отколкото да воюват Така и правят писах по-горе, границата минава по Тиса
След смъртта на Карл Велики почват разногласия между синовете му Позната картинка-При нашия Курбат, три Светослав и къде ли не!
Франкската ,все още империя се разпада на три части- за всеки по една Те удивително съвпадат с днешна Франция, Германия и Италия Но все още са малки империи, не са национални държави Франция специално се появява в края на десети век- Някъде по времето на Самуил-цар Български! А като национална държава, началото и слага Франсоа Първи с декрета от 1501 г., обявяващ френския за задължителен в държавата му!
Ето, колко важен е езикът!
Що се отнася до победите над франките, имаме ги ,но те са при сина на Крум- Омуртаг!Така ,че ги има и си права!

Хубава вечер!
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: leonleonovpom2
Категория: История
Прочетен: 9136401
Постинги: 1348
Коментари: 29644
Гласове: 102594
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031