Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2020 17:41 - Генерал Мутафчийски без униформа
Автор: ivanko Категория: Политика   
Прочетен: 1787 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 30.03.2020 17:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Една от големите му страсти е хубавото българско вино, а любимият му сорт е совиньон блан, запален скиор и плувец е   image

Генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски. Едва ли има българин, който не знае кой е той. Забележителната биография на мъжа, който застана начело на Националния оперативен щаб за борба с короновируса е навсякъде в интернет. Забавните колажи, мемета, вицове, стихове и песни с него също. Но кой е Венци Мутафчийски, както го наричат най-близките му, когато свали униформата?  

В този текст няма да има статистика от последния брифинг, нито ще бъдат изброени многото дипломи, операции, специализации, мисии, титли, пагони и спасени човешки животи. И не защото не са важни, а защото зад всичко това винаги стои един необикновен човек, на когото нищо обикновено не му е чуждо.  

Възрастта му позволява да пазарува след 10.30 сутринта, тъй като е роден през 1964 г. в Дупница на 20 август, а зодията му Лъв не би следвало да изненада никого.  

Под униформата на Генерала, който действа със здрава ръка, всъщност се крие болката от счупената му такава на 5-годишна възраст. Тази болка го вдъхновява. Когато отива да наместят и гипсират ръката му, е възхитен от лекарите и осъзнава, че медиците помагат истински на хората. Признава, че в семейството му няма други доктори, но неговата мечта да следва медицина вече била факт.  


Следват 30 години, в които Генерала изживява мечтата на 5-годишното си аз, а решението да стане хирург дължи на темперамента си, тъй като лечението само с хапчета му изглеждало отегчаващо, а рутината и комфорта далеч не били за холеричен тип като него.  

И макар да е от хората, които никога не са знаели какво е да почиваш нормално, ген. Мутафчийски винаги е намирал начин и да разпуска, дори в малкото свободно време, което му остава. Защото, когато оперира, категорично заявява, че е най-скучният човек, тъй като не рзговаря, не слуша музика, а за разказване на вицове в операционна, докато се спасява човешки живот за него е недопустимо. Не приема пациентите си като консервна кутия, която отваря и оперира и никога не забравя, че всички те носят душа и сърце.  

Хирургът с призвание на военен има не едно хоби. Една от големите му страсти е хубавото българско вино, а любимият му сорт е совиньон блан, който обича да пие с приятелите си, сред които също доста именити български лекари.  

Да постави най-известния ни ски бълкарски курорт Банско под карантина заради заразените с коронавирус там, със сигурност не е било от леките решения, които с екипа му се наложи да вземе преди седмици, тъй като той самият е запален скиор.  

Другият спорт, който харесва и практикува професор Мутафчийски е плуването, но от всичко най-много обича да кара мотора си Веспа, който приема като произвдение на изкуството, а не като машина.  

Генерала си има и други слабости- кучето порода мопс- Джеси. От снимки, появили се в социалните мрежи от негов профил в Туитър през 2013-та, става ясно, че ген. Мутафчийски нарича Джеси-„бебчето“. На едно от последните си изявления той призна, че също извежда четириногия си приятел, но за кратко, само пред блока и спазвайки мерките за безопасност. Джеси не е единственият домашен любимец в семейството на Генерала. Компания, когато си е у дома му прави и папгалът Шушко, както и 11-годишна тарантула.  

Безспорно обаче свободното си време Генерала най-вече предпочита да прекарва със семейството си. Съпругата му също е лекар- психиатър, но двамата му сина- близнаците Марк и Александър Мутафчийски решили да поемат в различна посока.  

27-годишните момчета се насочват към правото и финансите, и учат в Германия.  Докторът с умиление си спомня техните първи месеци, в които почивка за него отново нямало, тъй като се редували единият да плаче, докато другият спи. Учи ги на това, в което вярва и самият той, а именно, че трябва да си вършиш отдадено работата, независимо дали ще те забележат, но и че няма невъзнаградено усилие да направиш нещата по правилния начин, дори бонусът ти да е само опитът от изминатия път. Той истински се гордее с момчетата си и не съжалява, че не са наследили професията му.   
Управленските позиции никога не са били самоцел за Мутафчийски. В кабинета на началник на ВМА държи само няколко лични вещи, сред които снимка именно на децата си и казва, че ако усети, че е дошъл моментът да си тръгне- я взима и излиза... 

Но засега, нека Генерала да не излиза!


Тагове:   мутафчийски,


Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене