Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Архив
Постинг
24.02.2020 21:38 - РЕФЕРЕНДУМА НЕ Е РЕШЕНИЕ
Автор: dalida Категория: Политика   
Прочетен: 53 Коментари: 0 Гласове:
6



 

      ДЪРЖАВАТА ДА ОСТАВИ БИЗНЕСА ДА РАБОТИ НОРМАЛНО
             за това е необходимо наредба Н -18 да бъде изтеглена
   или временно спряна, докато се стабилизира напълно икономиката ни

Обикновено преценяваме качеството на държавното управление от гледна точка на отговора на въпроса какво прави властта и дали това, което прави, съответства на реалните потребности на обществото и материализира поетите пред него политически ангажименти. Това, разбира се, е логично, но само при едно „нормално” добро управление, т.е. в ситуация, когато процесът на комуникация между държавните институции и гражданите протича в приемливи параметри. Иначе казано, ако приемем по допускане, че начинът на управление на държавата съответства на отдавна установени аксиоматични правила. Точно това допускане се разминава по драматичен начин с българската политическа действителност.

Властта не прави това, което обществото очаква (и което е определено в съответствие с писани и неписани изисквания), защото не функционира както трябва. По-конкретно, защото не иска да спазва азбучните принципи на доброто управление.

ПЪЛЕН КОНСИНСУС НИКОГА НЕ Е ИМАЛО ПРИ ВАЛУТЕН БОРД
    От това изказване на премиера Борисов доста хора се питат - дали страната ни изобщо ще влезе в чакалнята и еврозоната или ще си караме с валутен борд до новите парламентарни избори, на които не е сигурно дали управляващите отново ще спечелят вота на народа?

Въпреки изричното законово изискване всеки проект за нормативен акт или управленско решение да бъдат аргументирани с оценка на въздействието, това правило системно се заобикаля или профанизира. Добросъвестният и компетентен управленски анализ на последствията се подменя с едностранчиво рекламно хиперболизиране на желани политически дивиденти.

                         НУЖНИ СА ПРОМЕНИ и РЕФОРМИ

          Живеем в една такава изкривена действителност
дори и благородните управленски помисли са обречени. Властимащите не правят това, което е нужно на обществото, защото правилата за упражняване на властта са изцяло съчинени в тяхна изгода. Оттук нататък последиците са логични и неизбежни – в наши дни една управлявана по този начин държава е лишена от шансове за напредък.

Затова, преди да мислим кой (нов) субект или партия, лидер, на власт какво трябва да прави, е необходимо да се захванем да променим правилата на функциониране на властта - това е първата промяна на най-важния за страната закон - Конституцията и чак след това да мислим дали да влизаме в Еврозоната. Процесът трябва да се основава на откритост, обоснованост, отчетност и отговорност, при това според задължителни и незаобиколими правила и процедури, а не според прищевките на управляващите, или на президента, или на народното събрание. Което налага мащабни промени – конституционни, законови, институционални, политически, психологически. И накрая, разбира се, персонални.


                    ВЪПРОСИ И ОТГОВОРИ ЗА ЕВРОТО И ПОЛИТИЦИТЕ

Да вярваме ли на обещанията на политиците?
Накратко не. Никой не може да ви даде това, което политик може да ви обещае! Не вярвам на политиците. Нямам предвид само на сегашните, а на всички политици. Недоверието ми не се ограничава само до българските политици. Интернационално е.
Не съм убеден, че финансовият министър и управителят на БНБ ще са същите, когато се приема еврото. Каква стойност биха имали техните обещания, тогава? Ами ако ни управляват неграмотни популисти, чиято платформа и убеждения не са проевропейски, а националистически? За съжаление, вероятността това да се случи съществува, макар засега да не е голяма.

        Трябва ли да има референдум за приемане на еврото в България?

Категорично не! Ако се организира референдум, каквито нагласи има, на него масово ще гласуват хора, които „искат, но нямат желание“, а още по-малко понятие за реалните предимства и недостатъци на една такова решение. Да не говорим за патриотичната струна, на която задължително ще засвирят определени политици. Разяснителна кампания едва ли ще бъде проведена, а още по-малко разбрана. Решението от такъв референдум ще бъде взето на база страх и други емоции, а не на основата на рационални аргументи.

Народът трябва да се произнесе! Всъщност народът вече се е произнесъл. И се произнася на всеки няколко години на парламентарните избори. Тези, за които се е произнесъл носят отговорността и (чисто теоретично!) би трябвало да могат отговоно да вземат подобни решения. Те (би трябвало) да са от тяхната компетенция. Затова са избрани. Затова получават заплати. За да вземат обосновани и отговорни решения, които да обясняват и комуникират добре. Не, за да абдикират при всяко по-трудно решение, маскирайки абдикацията като всенародно допитване. Звучи добре, но не върши работа.

                                      РЕФЕРЕНДУМА НЕ Е РЕШЕНИЕ
Не забравяйте как политиците за Брекзит промениха решението от референдума в своя полза.Тези политици са избрани от същите тези хора, които ще дават мнение на референдума по сложен икономически въпрос, по който много малка част от гласуващите ще си направят труда да се информират и да проучат реални факти и аргументи. Та привидно решението ще бъде “взето от народа”, а реално ще бъде взето отново от политици, които ще го манипулират с информацията, която ще им поднасят избирателно или с откровени лъжи. Но тези политици ще са освободени от отговорност за “взетото от народа решение”. Не съм убеден, че резултатът ще е добър. Справка – референдума за brexit.

И какво точно знае съвокупният български народ за приемането на еврото? 95% от хората си нямат и понятие от ползите и недостатъците от приемането на еврото и никога няма да ги разберат. Ще гласуват „за“ или „против“ по съображения, които нямат нищо общо с проблема. Най-голямата глупост е решенията по чисто икономически, финансови или технически въпроси да се решават на референдуми. Особено сега, когато има остра съпротива срещу приемане на еврото по чисто политически антиевропейски съображения. Ако има референдум, ще гласуват едва 30-40% Не стига, че ще отидат отново старите или много младите от избирателите, но доста голяма част ще са неграмотни и то не само финансово неграмотни.

                    РЕШЕНИЕТО НА ПАРЛАМЕНТА НЕ ВЪРШИ РАБОТА
За да потуши пожара и да успокои страстите, на 30.01.2020 парламентът реши, че България ще се откаже от присъединяване към еврозоната, ако не успее да договори влизане при сегашния фиксиран валутен курс на лева към еврото в съотношение 1.95583. На пръв поглед това гарантира всичко. Само на пръв поглед обаче.

Решението на парламента е политическо. То е просто декларация. Лозунг. Обещание. НЕ Е ЗАКОН.

Вече споделих мнението си за вярата ми в обещанията на политиците. Решението няма силата на закон и много лесно може да бъде променено. Например от друго мнозинство в следващ парламент, какъвто вероятно ще има през 2021 година, освен ако няма предсрочен вот. Няма шанс да приемем еврото до тогава. Знаем също как настоящите депутати променят напълно позициите си. Понякога между две заседания. Понякога по-бързо. Всичко се променя след един или няколко протеста на жълтите павета.

                    ОБЪРНЕТЕ ВНИМАНИЕ НА СПЕСТЯВАНИЯТА СИ
Има смисъл да държите дългосрочни спестявания в евро. С хоризонт от поне 5 или повече години. Обръщането на ежедневни суми от лева в евро и пак в лева, за да ги харчите, ще ви донесе само гарантирана загуба от курсовите разлики. Така, че не е добра идея да си обръщате заплатата, но не е лоша идея да обърнете спестяванията си.
Задайте си въпроса - защо, Полша, Унгария, Чехия и Дания все още не са приели еврото като основна парична единица?



24.02.2020 година / 21:32 / понеделник.
/ разпострани навсякъде, за да знае народа какво да прави /
аз лично съм против референдум, защото се опасявам, че политически ще се промени решението, така както направиха с референдума във Великобритания - народа остана изненадан и отвратен от политиците. Излъгаха го и не се чувстват виновни заради тази лъжа. Това е наглост.



Гласувай:
6



Няма коментари
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dalida
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 6157296
Постинги: 1101
Коментари: 4873
Гласове: 29446
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031