Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2017 21:02 - Не дърпай Русия за опашката! Безгласни букви ли са държавите - членки на НАТО?
Автор: 1997 Категория: Политика   
Прочетен: 538 Коментари: 0 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Дума 22. Септември 2017 , брой: 185 Ваня Добрева, зам.-председател на ГС на БСП - София
Ще се опитам да разгледам накратко Доклада за състоянието на националната ни сигурност за 2016 г., приет от Министерския съвет и изпратен за гласуване в Народното събрание, без излишни емоции и пристрастия. Документът е кулминация на антируската политика на България през последните трите десетилетия, на превратното разбиране на международните политически, икономически и военни съюзи, в които влезе България - Европейски съюз и Североатлантически съюз; на безмозъчното включване в натовския поход срещу Руската федерация, Кремъл и лично срещу президента Владимир Путин. В последна сметка, става дума за егоистичния и безотговорен манталитет на днешната ни политическа класа, за порочния способ, по който усвоява категорията национален суверенитет, заедно със съвременната й модификация - "ограничен национален суверенитет".
Няма да опровергавам документа (макар да си заслужава!) с историята на българо-руските отношения, с вековните исторически и културни връзки между два братски славянски и православни народа, с факта, че старобългарската книжнина е извор на руската духовност, както и че без Русия, без вярата в нея, без активната й помощ и братска подкрепа нямаше да го има възрожденския подем, такъв какъвто е.

Нямаше да го има Освобождението ни

от османско робство, извоювано от руските войни, нито градежа на българската държавност след Освобождението. Нямаше българската антифашистка съпротива да изчисти позора ни на държава, обслужвала раболепно нацисткия Райх по време на Втората световна война. И модернизацията на родината ни през десетилетията на социализма, мястото на България сред най-развитите държави в Европа и света, нямаше да бъде факт. Русия, руските хора и днес остават наши истински приятели, братя, верни партньори на България, на българския народ. Не ще се позова и на наследството на великите български писатели и хора на изкуството, които вярват, че за българина Русия е свято име, че като нея няма друга, тъй могъща на света, че тя е опората за нашия народ, че с нея сме били и ще бъдем, когато не ни стигат хлябът и олиото, но и когато поискаме да литнем с възжелани червени ескадрони.
Ще отбележа само, че българският народ, в огромното си мнозинство, и сега е приятелски настроен към Русия, нагласата му е русофилска, за разлика от голяма част от днешните ни политици, които мразят Русия и руския народ, работят срещу тях, подвластни са на криворазбрния "цивилизационен" избор. Парадоксално, главни носители на русофобията сред съвременната ни политическа класа са предишни възторжени русофили от епохата на социализма, извършили своеобразен себеотказ не от наивност или обида, а поради конюнктурни, комерсиални съображения.
Новият им социален статус на назначени капиталисти и привилегирован елит им диктува да се покръстят във верноподаничество на новите господари - САЩ и брюкселската бюрокрация. Заедно с издънките на българската реакция отпреди 1944 г., предишните възторжени русофили бележат "еволюция" по линия на понижения градус на националното чувство, на пренебрегването на националните наследства, на отчуждаването от националния интерес. Ако има нещо, от което с охота тези субекти са готови да се отрекат - това са независимостта и суверeнитетът на България. За тях е далеч по-изгодно чужди банки, чужди държави и чужда армия да охраняват незаконно придобитото им богатство.
Обсъжданият антируски документ, изготвен на най-високо държавно равнище, в който се отправят звучни милитаристични закани към Русия и нейните привърженици у нас, свидетелства, че

извънредни причини са продиктували

такова опасно за политическото бъдеще на авторите на доклада поведение! Сигурно е имало огромен натиск и принуда, извиване на ръцете от Пентагона и централата на НАТО, за да могат управляващите така да оглупеят, че да приобщат България към най-активните участници в подготвяната гореща война срещу Руската федерация. А управляващите би трябвало да съзнават най-добре, че великите сили и империи никога не забравят нанесените им оскърбления. С приемането на доклада в МС премиерът допусна самоубийствен акт. Много грешки на държавниците историята подминава, но не и ходове, които превръщат отечеството ни в пешка от играта на чужди господари.
Дори и най-крайните русофоби у нас през последните двайсет и осем години не са си позволявали подобен безпардонен политически акт. Всъщност, този текст е по мярката на хранениците на фондациите "Америка за България" и "Отворено общество", на неколцината фашизоиди в парламентарната група на ГЕРБ. Но Красимир Велчев, Димитър Николов, Йорданка Фандъкова, Цецка Цачева, Томислав Дончев или Лиляна Павлова, герберите-активисти на НД "Русофили", даже Бойко Борисов, губят, в края на краищата, от участието си в грозната антируска провокация. Не мога да си представя, че "Обединените патриоти" ще подкрепят в НС доклад, който е в грубо противоречие с техните досегашни политически прояви и заявления.
В доклада се заявява, че Руската федерация е източник за регионална нестабилност, че заплашва европейската ни единосъщност. Независимо, че Кремъл държи да не бъдат налагани отвън, главно от Вашингтон, антируски режими в страните от бившия СССР, както се случи в Грузия и Украйна. Не Русия, а САЩ разполагат в цяла Европа и най-вече в граничещите с Русия държави военни бази, а също и бази на НАТО.
И още. Модернизацията на руските военни способности, "незаконната анексия на Кримския полуостров", "разширеният излаз на тази страна от акваторията на Черно море, вкл. до енергийните залежи в него", според доклада нарушават трайно "геополитическия и военния баланс в Черноморския регион". И нито думичка, че модернизацията на руските военни способности едва ли е българска грижа! Че за разлика от САЩ, които организират военен блок срещу Руската федерация, съставен от Полша, Литва, Латвия, Естония, Украйна, Грузия и Румъния (от доклада се вижда, че България също се включва в антируската коалиция), Русия се изтласква от вековните й сфери на влияние, с цел смяна на законната власт чрез "цветна революция", с последвал разпад на федерацията.

Терминът "анексия на Крим"

е сътворен от същите фактори, които организираха оранжевата революция в Украйна и които възнамеряваха НАТО да овладее най-голямата военноморска база в Черно море, тази на руснаците в Севастопол. Неслучайно, в доклада не се казва нищо за етническия състав, за историята и културата на Кримския полуостров, за проведения референдум и резултатите от него ( българското малцинство в Крим единодушно подкрепи присъединяването на полуострова към Русия). Голословно се оповестява, че Руската федерация "не спазва фундаментални международни договори", което е клевета!
Паническо е раздразнението, че руснаците разширяват зоните си на влияние, че "нахлуват" с хибридни войни в "икономическата и културната сфера". Авторите на доклада ни плашат с "опитите на чужди държави (разбирай Русия - б. м.)...за формиране на общественото мнение чрез дезинформация, пропагандни кампании, медийна манипулация, използване на социалните мрежи за лансиране на подвеждаща информация, финансиране на партии и популистки организации, инициативи на популистки партийни лидери за манипулиране на група избиратели и за предизвикване на объркване сред населението и др."
Какво означава току-що цитираният абзац?

Той е открита заплаха

и подготовка за политически гонения и репресии! За покушение срещу демократичните принципи, срещу свободата на общественото мнение и медиите! Предупреждават ни, че под флага на подготвяната война срещу Русия ще започне лов на вещици у нас!
Странни и нелепи са изявленията на управляващите след приемането на този доклад. В медийните им изяви проличават объркване и опити за хвърляне на прах в очите на обществото.
От една страна, те съобщават, че Русия е заплаха за националната ни сигурност, че България е длъжна да следва сляпо всяка директива, която пристига от щаба на НАТО и че нашата армия е готова да воюва срещу Русия и руснаците, тъй като това било нейно съюзно задължение. Забравяйки, че страни като Унгария, Чехия, Гърция, Австрия, Словакия, Словения и др., членове на ЕС и НАТО, и в този исторически момент отстояват своето национално достойнство и престиж. От друга страна, управляващите сипят измислици: щели да развиват активни икономически, търговски и туристически връзки с Москва, да приемат(?) Русия в енергийния проект "Балкан", да поискат(?) свалянето на санкциите срещу Руската федерация по време на европейското ни председателство, и т.н.
Как ще се развият по-нататък събитията, побрали в себе си толкова мрак, родоотстъпничество, слугинаж, бутафория и парвенющина, е рано да се предвиди.
Но че стъпката с доклада е позорна, не трябва да се съмняваме!
 



Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: 1997
Категория: Политика
Прочетен: 3033425
Постинги: 3517
Коментари: 2405
Гласове: 1311
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031