Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.06.2010 17:56 - Турция става ново военно чудовище на Близкия изток
Автор: slivenplus Категория: Политика   
Прочетен: 2093 Коментари: 0 Гласове:
0



Войнствените речи, с които турският премиер Ердоган доубиваше довчерашното стратегическо сътрудничество с Израел, постепенно изчезнаха от телевизионните екрани на нашите югоизточни съседи. Те бяха заменени от още по-яростни закани, насочени към кюрдското малцинство в Турция, наброяващо близо една четвърт от цялото население на страната. През последните дни ръководителят на турското правителство все по-често губи контрол върху публичните си изяви и създава допълнително напрежение към и без това взривоопасната обстановка, напомняща кървавите сблъсъци от близкото минало, довели до гражданска война и няколко военни преврата.
Днес обаче турската армия е обезкръвена и притисната до стената. Рутинните коментари и анализи, които я поставяха на пиедестала на единствения гарант за демократичното и светско развитие на Републиката, отдавна са забравени, а наперените генерали, свикнали да всяват уплаха сред политическите партии, сега кротуват из генералщабните канцеларии и се молят на Аллах да не бъдат привикани от някое военно съдилище и обвинени в държавна измяна. Техният покоен патрон Кемал Ататюрк на времето другаруваше с Владимир Илич Ленин и черпеше от съветския опит при създаването на новата турска държава. Сегашният премиер на Турция пък, явно е изучавал старателно методите на чекиста Дзержински и на по-късния му следовник Берия и успешно ги прилага в кампанията за смазване фасона и самочувствието на турския генералитет.
Въпреки щедрите обещания за демократизиране на обществените отношения и най-вече за създаването на условия за равноправно интегриране на кюрдите към останалото население. Правителството на Ердоган бързо свали маската на добрите намерения и твърдо заложи на новата османска доктрина, която, както вече е известно на нашите читатели, изключва всякакви глезотии като правото на самоопределение на отделните етноси или пък свободата да участват пълноценно в политическия и културен живот на Република Турция. За пореден път кюрдите бяха измамени от Високата порти и отново изровиха бойната секира срещу ислямисткото управление, което от няколко години насам е превърнало източните райони на страната в огромен концентрационен лагер.
В момента, когато пиша тези редове, турската държавна телевизия предава на живо последствията от кървавия атентат срещу автобус, превозващ военнослужещи от един истанбулски гарнизон. Бомбата избухва на оживена магистрала, близо до жилищни квартали, и отнема живота на четирима души. Ранените са повече от дузина, а лично началникът на Турският генерален щаб е пристигнал на местопроизшествието, за да види с очите си как неговите войници гинат в една напълно ненужна и безумна братоубийствена война. Само през последният месец армията даде над 30 жертви заради неконтролираното войнствено настроение на премиера и на управляващата неоосманистка върхушка. Вече 26 години продължава държавния терор срещу кюрдското население, а жертвите надхвърлят 45 000 души. През целия този период външните съюзници на Анкара съзнателно затваряха очи и запушваха уши, за да не скършат хатъра на кръвожадните турски правителства, готови да изколят до крак не само невинните си съграждани, но и множеството идеи за самоопределение на етническите малцинства.
Довчерашните безгласни партньори на Турция напоследък като че ли започнаха най-после да загряват, че в Близкия изток надига глава едно много по-страшно военно чудовище от преувеличената персийска заплаха, наречена Иран. Ислямистите в Анкара ловко използват световната енергия за възпиране на ядрените мечти, сънувани от Техеран, и тихомълком работят за създаването на собствен потенциал за производство на атомни оръжия. Световните разузнавателни служби отдавна притежават информация за усилията на Турция да се изравни с ядрените държави в региона и да се отвърже от досегашната си зависимост в тази област от САЩ и европейските партньори в НАТО. Конфликтът с Израел помогна за разкриването на някои от най-пазените военни тайни на Анкара и по всяка вероятност ще бъде използван от Тел Авив в бъдещите му действия за противопоставяне на турските имперски планове в региона.
От няколко години насам турските и израелските тайни служби са в открит сблъсък на територията на Северен Ирак, където живеят предимно кюрди и където най-често се крият партизаните на ПКК. Безкрайният телевизионен сериал "Долината на вълците", чрез който Анкара води агресивна пропаганда срещу израелските съперници за петролните полета в този район, е само бегъл щрих от тази безмилостна борба, прераснала постепенно в мощен междудържавен конфликт, способен да взриви близкоизточния регион. Още отсега можем да се досетим как Тел Авив ще започне още по-усърдно да "спонсорира" кюрдските бунтовници" и да всява масови безредици на турска територия. Посетилият наскоро София израелски министър на вътрешната сигурност намекна в свое интервю, че турският премиер Ердоган се превръща във все по-силен дразнител за Тел Авив. А както знаем от досегашната практика на еврейските тайни служби, подобни дразнители много бързо биват неутрализирани.
Очевидно е, че Турция очаква едно доста кърваво лято, което може сериозно да блокира местния туризъм. Не само кюрдите, но и други радикални организации се готвят за въоръжени сблъсъци с управляващите ислямисти. Лишени от досегашните си американски и израелски приятели, нашите съседи отново могат да преживеят ужасите на гражданската война от близкото минало. Подмамени от сладникавите турски сериали и рекламираната евтиния в анадолските курорти, мнозина нашенци са готови да рискуват и да прекарат летните си отпуски на югоизток. Длъжни сме да ги предупредим, че вместо на почивка, могат да се озоват в центъра на поредната касапница, която едва ли е отбелязана в лъскавите туристически проспекти.

Стефан Солаков


Тагове:   Изток,   ново,   чудовище,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031