Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.04.2018 12:07 - Адвокатът на Десислава Иванчева: Парите за подкупа са осигурени, преди да бъдат поискани
Автор: reader Категория: Новини   
Прочетен: 2452 Коментари: 1 Гласове:
2

Последна промяна: 21.04.2018 12:12

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 По делото няма СРС-та, твърди защитата

Според Ирен Савова на прокуратурата ще ѝ бъде много трудно да докаже това престъпление

Парите за подкупа на кмета на район „Младост” Десислава Иванчева са осигурени, преди да бъдат поискани от нея. Това разказа пред бТВ адвокатът Ирен Савова, защитник на зам.-кметицата на района Биляна Петрова. 

Снощи bTV Новините излъчи репортаж, в който предприемачът Александър Ваклин обяснява как му е бил поискан подкуп от Иванчева. Той подава и сигнала срещу нея, като осигурява исканите 70 хил. евро. 

„Парите, които Ваклин е предал на следователите за въпросния подкуп, са предадени на 2 април. В постановлението за привличане като обвиняема на Десислава Иванчева пише, че подкупът е поискан на 13 април. Как така едни пари вървят изпреварващо по-бързо преди да бъдат поискани?”, попита Савова. 

„В никакъв случай нито един български гражданин не може да бъде поставян в такова унизително положение”, категорична е Ирен Савова по повод показния арест на Десислава Иванчева и Биляна Петрова. 

„Отидох към 16:30 ч. при тях. Нямаше никакъв проблем по отношение на моя допуск, но картината при тях беше наистина покъртителна от гледна точка на състоянието, в което се намираха и двете”, каза Савова. 

По думите ѝ на двете жени не било позволено да отидат до тоалетната от момента на задържането, не им била осигурена и вода. 

„Можете ли да си представите по какъв начин е уронено достойнството на такъв човек? Какъв е проблемът да ги спре полицията или органите на реда, да ги помолят да карат след тях, при тях да седнат хора, които да гарантират, че няма да изядат парите или да ги хвърлят, да се отиде до най-близкото полицейско управление и там да се извършат всичките действия?”, отново попита Савова. 

Според нея на прокуратурата ще ѝ бъде много трудно да докаже това престъпление. Тя и адвокатът Иван Иванов определиха доказателствата като „твърде крехки”. 

Относно химическото вещество, от което ръцете на Десислава Иванчева и Биляна Петрова „светнали като коледни елхи”, Савова уточни, че наличието на веществото е спорно. 

Адвокатите потвърдиха, че на ръцете на Иванчева е светнала само външната страна на дланта, като там веществото е попаднало най-вероятно от подписване на протоколите, върху които са броени парите. 

„Те бяха в непрекъснат досег с парите след задържането им. Парите се брояха до колата от клекнали следователи, аз бях също непрекъснато до тях. Сигурно и на мен да ми бяха взели проби, щях да светна по същия начин”, каза Савова. 

Адвокатите уточниха също, че по делото няма СРС-та. 

„Няма доказателства Иванчева да е взимала подкуп”, категорични са юристите.

 

Пламен Георгиев: Всичко при ареста на Десислава Иванчева е свършено както трябва

Той определи като необяснимо чувството, което остана в българското общество за показност на задържането, извършено в центъра на София

„Всичко при ареста на кмета на „Младост” Десислава Иванчева е свършено както трябва”, категоричен е пред бТВ Пламен Георгиев, който е председател на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество. 

Той определи като необяснимо чувството, което остана в българското общество за показност на ареста, извършен в центъра на София. 

„Законът изисква да се претърси автомобила в присъствието на Иванчева. Сигурен съм, че е било некомфортно за нея, но така всички виждат, че автомобилът не е местен никъде”, коментира Георгиев. 

На въпрос защо се е наложило Иванчева да седи с белезници през цялото време, той коментира, че при предишна акция на прокуратурата е имало случай, в който задържаното лице се хвърлило на земята в калта, за да се опита да изтрие химическото вещество от ръцете си, с което били белязани парите. 

„Не помня друг такъв случай на лице задържано с подкуп в такъв размер, така че би трябвало да действа и като превенция”, коментира Георгиев. 

„Бях силно изненадан, че има положителни и отрицателни становища за ситуация, когато задържаш човек със 70 хил. евро в ръцете. Уверявам ви, че ако бяхме в една държава на Запад от нас, никой нямаше и да си помисли да каже и дума в защита на този човек”, коментира още Георгиев. 

На въпрос дали доказателствата срещу Десислава Иванчева ще издържат в съда, Георгиев каза, че като прокурор е сигурен, че могат да доведат до осъдителна присъда. 

„Аз като прокурор, ако имах такова дело, щях да бъда убеден, че ще имаме осъдителна присъда и съм убеден, дай боже, и съдът да мисли по същия начин”, каза Георгиев. 

По повод новосъздадената институция, която представлява, Георгиев коментира, че те се отчитат единствено пред парламента с годишни доклади. До момента са получили над 100 сигнала за корупция. Георгиев уточни, че в правомощията им е и да разследват магистрати, но не каза дали в момента тече подобно разследване.

 

 




Гласувай:
3



1. reader - Гошко
21.04.2018 12:16
Прощъпалникът на КПК беше брутален и мнението на подавляваща част от хората е, че с тази си акция КПК, разбирай Цветанов, показа каква участ ще има всеки, който посмее да се противопостави на Цуци и Борисов. Цветанов и Б.Б. са хора с ниско образование, ниска култура и с първични, а при Цветанов направо брутални навици. Не са играчи от класата на президента и смятат, че чрез праволинейния Цветанов ще го натикат в ъгъла. С бруталното си поведение не схващат, че започнаха да губят бързо рейтинг. Прокурорите се превърнаха в техни маши и се покориха на първични властници. Те загубиха, загубиха и управляващите. А хората се погнусиха.

Че двамата прокурори шефове съответно на Специализирана прокуратуре и Комисията за противодействие на корупцията КПК по високите етажи на властта постъпиха много глупаво, е ясно. Отчитайки факта, че Ив.Гешев е опитен прокурор , а Георгиев дължи поста си на Цветанов, май че Цв.Цв. е подсказал начина на залавяне и обиск. Залавянето тип "Н.Цонев" се повтори в много по брутален вариант. Две жени бяха държани 5 часа с белезници на ръцете с довода, че трябва да бъдат там, докато се провежда обиска, за тях нито вода, нито свалени белезници (жените нямаше накъде да бягат), нито тоалетна Адвокатите доста време не можеха да се включат като защитници на кметицата и нейната заместничка. Тези 34 служители на две служби не спечелиха нищо, нещата загрубяха и ГЕРБ загуби поне 5 6% доверие.

woca

За уведомително писмо такъв голям подкуп,при наличие на издадено разрешение за строеж и безплатна процедура през административния съд.Скалъпена история за сплашване на всички които не са от "нашите" и пречат на далаверите.Подобна беше историята и с "Дунарит" и "Емко".Прокуратурата се използва като бухалка срещу неудобните.Мръсно,гадно и срамно за "европейска" България.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: reader
Категория: Новини
Прочетен: 4073746
Постинги: 2594
Коментари: 2696
Гласове: 2012
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031