Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2017 11:30 - Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата „Булгартабак“ с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 1226 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  http://bultimes.com/pismo-do-posolstvoto-na-sasht-razkriva-shemata-bulgartabak-s-uchastieto-na-bojko-borisov-delyan-peevski-i-ahmed-dogan/Писмо до посолството на САЩ разкрива схемата „Булгартабак“ с участието на Бойко Борисов, Делян Пеевски и Ахмед Доган Публикувано на 09.01.2017  в България

image image Финансирането на КОЙ било свързано с контрабанда на цигари към терористични организации и пране на пари през европейски държави image   На снимката от сайта на Ал Арабия ТВ: Джихадисти с кашон от цигари марка „Престиж“ производство на Булгартабак.

Епистоларно изложение на 15 страници до американския посланик Марси Рийс, получено в платформата Болканлийкс, претендира, че разкрива същността на модела «КОЙ» и действащото в България престъпно задкулисие. Това става през призмата на приватизацията на «Булгартабак» и търговски операции на компанията, които се свързват с финансиране на дейности на терористични ислямски организации.

Копието, с което Биволъ разполага, е подписано от лица, които не могат да се идентифицират еднозначно:  Л. Н., М. Е. и Д. К., от името на неизвестния до момента «Граждански комитет за възраждане на България». Пълните имена се пазят в редакцията.

Биволъ се обърна към американското посолство с въпрос дали такова писмо е било получено. След като поискаха уточнения за авторите и съдържанието, оттам отговориха, че не могат да дадат информация за съдбата на писмото, тъй като сред подателите не фигурират сътрудници на сайта. Не е отречен обаче самият факт на съществуването и получаването на писмото.

Като мотор на схемата е посочен депутатът Делян Пеевски, финансиран от Цветан Василев чрез КТБ, но са цитирани и имената на Бойко Борисов, Ахмед Доган, приближения до премиера бизнесмен Александър Сталийски, бизнесмените Атанас Щерев и Антон Петров и майката на Делян Пеевски – Ирена Кръстева. Подставени лица в схемите са адв. Александър Ангелов и представителят на «Булгартабак» Венцислав Чолаков – посочени като особено доверени лица на Пеевски.

Експозето повтаря вече публикувана информация за участието чрез подставени фирми на Бойко Борисов, Сталийски и Доган в «Булгартабак»след приватизацията, извършена с помощта на КТБ, Цветан Василев и руската VTB Capital. Информацията обаче не получи гражданственост в медиите и не стана обект на интерес от страна на комисията «КТБ» в Народното събрание.

8,5% от „Булгартабак“ като политическа комисионна за приватизацията?

Още през февруари финансовият журналист Мирослав Иванов публикува в блога си кореспонденция с вид на теч от електронна поща. Писмата и схемите, чийто автор се предполага, че е адв. Ангелов, описват в детайли какво се случва с активите на „Булгартабак“ и как е структурирана собствеността на основния акционер BT Invest.

image

image

image

Схемите, публикувани от Мирослав Иванов и препубликувани с негово съгласие. Подчертаванията са на Биволъ.

Писмото до Марси Рийс се позовава на тези схеми и твърди, че височайшата политическа благословия за приватизацията през 2011 г. има конкретно материално изражение: 8,5% от активите на фирмата. Ставало дума за комисиона, разпределена между премиера Бойко Борисов чрез Grand Investors Ltd., Ахмед Доган чрез офшорката Vitality Invest Limited (в писмото е посочена с транскрипцията Vilarity Invest Limited) и Александър Сталийски – посочен като топлата връзка на Пеевски с Борисов и Доган в бизнеса.

Чрез сложна плетеница от офшорки и фондации, регистрирани в Британските Вирджински острови и в Лихтенщайн, активите са разпределени между основните играчи: Делян Пеевски, «Пещаците», и комисионерите: Борисов, Доган и Сталийски, които се крият зад адв. Ангелов като „прокси“ – твърди се в писмото. Процентът на комисионата за политическите лица не изглежда много голям, но трябва да се отбележи, че официално Булгартабак продължава да е „златна кокошка“, която генерира официални печалби за десетки милиони евро, а за неофициалните от контрабанда може само да се предполага.

Биволъ успя да намери данни за някои от тези фирми, регистрирани в Лихтенщайн, и от наличните документи се потвърждава, че те използват едни и същи посредници от адвокатската кантора «Walch & Shurti», посочена в писмото като основен «улеснител» на схемите в Лихтенщайн. Събраните до момента оперативни данни дават сериозни основания да се счита, че цялата сделка около придобиването на активите на едно от най-големите български предприятия е свързана с колосална корупция, конфликт на интереси и криминално пране на пари.

В писмото е посочена ключовата роля на дубайската офшорка TGI Middle East FZE, която притежава Livero Establishment, регистрирана в Лихтенщайн. Зададени са въпроси за произхода на парите за сделката, с която в крайна сметка собствеността на „Булгартабак“ беше прехвърлена от VTB Capital на офшорните фирми.

Ислямско-терористична връзка

Според авторите на писмото финансите за сделката «Булгартабак» са с произход контрабанда на цигари и пране на пари от транзакции с терористични ислямски организации.

Голяма част от текста на писмото до Рийс е посветена на връзката на Делян Пеевски с финансирането на радикални ислямски организации. Още през 2010 г. прокуратурата обявява, че главата на нелегалната ислямска организация Ал Вакъф Ал Ислами в България е Саид Муутлу. ДАНС е имала индикации, че  компании, свързани с Пеевски, са финансирали дейността на организацията на Саид Муутлу.  Разработките обаче били покрити и това станало под влиянието на бившия шеф на ДАНС Владимир Писанчев, също посочен като близък до Пеевски.

image image

Припомня се, че през 2013 г. «групата от Егмонт» – неформална асоциация на финансовите разузнавания от различни страни, предлага споразумение за споделяне на информация във връзка с финансирането на тероризма. Меморандумът е подписан от Германия, Италия, Холандия, Словения и САЩ и по-късно от други страни. България обаче отказва да се присъедини заради позицията на депутата Йордан Цонев (тогава шеф на бюджетната комисия) и Делян Пеевски. Така е било осуетено сътрудничеството в борбата с финансирането на тероризма.

Тези информации косвено
 




Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5439477
Постинги: 3623
Коментари: 5953
Гласове: 6807
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930