Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.10.2016 23:17 - Мосул, Киркук, Алеппо
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 938 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 Мосул, Киркук, Алеппо

1. Настъплението на  САЩ и Ко срещу Мосул  се развива достатъчно успешно, но да се говори за пробиване на фронта на джихадистите не става  въпрос. Халифатът навсякъде оказва съпротивление и отстъпва към града с боеве. При тези темпове се очаква окончателния щурм да е в началото на ноември.  Турция също е искала да участва в този финал, но иракското правителство е отказало./Турция има в Северен Ирак две ВВС бази/. По последни данни кюрдите са спрели бойните действия в региона с обяснението, че са си изпълнили поставените  задачи. 

2. США  разбира се нямат нищо против да се договорят с  Халифата,  той да предаде  Мосул и  да отстъпиил в Сирия, при това още преди изборите в САЩ. Бяха предприети стъпки в това отношение, платиха се някакви пари, изтече информация за задкулисните договорки, заговорът беше разкрит и десетина участници бяха разстреляни.     
С това радикалите от ръководството на Халифата показаха, че не са готови да играят в американската игра.

3. По всяка вероятност тук изигра роля разведката на една от заинтересованите страни и е предала информацията на върхушката. По последни данни са разстреляни 350 заговорници. И като последен удар  по този план на САЩ Халифата влезе в   Киркук.



2. Киркук.

1. Сили еквивалентни  на усилен батальон, са пробили слабия  фронт на стика на позициите на Пешмерга и проиранската шиитска милиция и са влезли в един от най-големите градове на Ирак. Имало е и пета колона в града.В  момента се подвеждат подкрепления за освобождаване на града. Една от целите на Даиш е попълване на запасите преди зимата. Очаква се до 2-3 дни да се зачисти Киркук.     
2. Даденият удар е бил внезапен и проспан от местните служби и американската разведка. Халифата за пореден път показа, че е способен на изненади успешни операции. Благодарение на малкия отряд джихадисти освобождаването му не е проблем за коалицията.           
3. США вече традиционно отбомбиха траурна процесия в Дакук. Загинали са десетки иракци, но САЩ отричат всичко, пак традиционно. 


3. Алеппо.

Халифата провали примирието и днес САА  ВКС на РФ започнаха отново бойните действия. ДНЕС 23 октомври, правителствените войскина САР при подръжката на  ливанската «Хизбола»  в бой с«Джейш ал-Фатх» («Армия завоевания») са освободили бывшата база на ПВО, предава агентство AMN.

Вслед за этим отряды САА и «Хезболлы» продолжили продвижение на юг к стратегически важному поселку Хан-Туман, взяв под огневой контроль высоту Телль-Базу и округ Рашиддин-5.

Ан Нусра и ССА анонсриха, че пак ще се опитат да деблокират Алеппо, като за целта са струпали около 1500 наемника южно от Алеппо. Тази бройка е много малка в сравнение на тази при първия опит - 9-12 000 души.

2. С отчета на увеличението на корабната  групировка и вероятно увеличение на авиационната групировка на МО на РФ се очакват високоинтензивни бойни действия през ноември-декември в централна и северна Сирия. Това е мноого неприятно за САЩ, но нищо не могат да направят освен да заплашват с пръст и да си измислят обвинения в антихуманни действия.  

3. "Ан-Нусра" твърдо е  решила  да се отбранява до упор. Сега  повече от 60% групировката в Алеппо е     подчинена на "Ан-Нусра". 


4. Ефратския щит.

1. На север от Алеппо турската армия и ССА продължават  настъплението на позициите на *урдите от Африн  на северо-запад от Ал-Баб. На юг от Маре се появи турецкая бронетехника (до танкового батальона), в района Азаза са разгърнати  "бордовые береты". Турция се опитва да реши задачата с завземане наТал-Рифат и да си върне загубените напоследък територии, но темповете са съвсем скромни, отчитайки  преимуществото на турците в броня и артилерия.
Днес *урдите от «Демократических сил Сирии» са организирали успешна засада и нападение над подразделение турски военни и протурски-исламисти край сирийския град Мареа (Марэ) на север в провинция Алеппо. Съобщава се за много убити турски войници и наемници-джихадисти.
   За отмъщение турската артилерия е обстрелва кюрдски села.

2. Тъй като придвижването на турците  и ССА на юг от Маре може да създаде заплаха за външното колело на обкръжения Алеппо, то Дамаск официално предупреди Турция, че ще сваля техни самолети летящи без разрешение над сирийска територия.  В случая Ердоган не е съюзник на Сирия, а "попутчик".
3. *урдите в тази ситуация едва ли ще могат да реализират амбициозните си планове свързани с   Ал-Баб и в такъв плане "Ефратския щит"  е много  близко до достигане на  своята главна  стратегическа цел. 
 Достатъчно успешните действия  на *урдската пехота в боевете с протурските наемници дават на YPG/SDF повод за оптимизъм и очакване възобновяване на  активната поддръжка по линия на Пентагона и ЦРУ,  които ще продължат да им дават оръжие за да отслабят Турция. Тази помощ САЩ не считат за подкрепа на терористите, което отдавна кара Турското МВнР да излиза извън кожата си.


Като цяло, напрежението продължава да нараства и ситуацията с Алеппо и Мосул постепенно приближава към  своята кулминация и от това, как в близкия месяц ще се развиват  события, ще  зависи целия ход  на сирийската и иракска войны.

   
http://colonelcassad.livejournal.com/3024032.html
http://militarymaps.info/
http://rusvesna.su/news/1477240502



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5431725
Постинги: 3620
Коментари: 5948
Гласове: 6794
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930