Постинг
17.05.2016 17:02 -
Ново менте на пазара: 3 литра мляко + ензим = кило сирене "Технологичното" сирене развива токсични вещества
Ново менте на пазара: 3 литра мляко + ензим = кило сирене
"Технологичното" сирене развива токсични вещества
Обновена: 17 май 2016 07:11 | 17 май 2016 07:00, Мария Нестерова
63
Снимка: Булфото, архив
Нова измама при сиренето - чрез добавяне на ензима трансглутаминаза се прави килограм сирене само от 3 литра мляко. Истинското бяло саламурено сирене се правя от 5-6 литра
Чрез протеина се прави мрежа, която свързва протеинитe. Така сиренето става твърдо, въпреки че има голямо водно съдържание. За това алармират от "Активни потребители" след проверка на 36 от най-продаваните марки сирена, пише "24 часа".
За направата на "технологичното сирене" са нужни едва няколко дни.
Българското законодателство забранява употребата на ензима в истинското сирене. Заради повишеното водно съдържание такива продукти крият риск от развитие на патогенни микроорганизми. Понякога образували и токсични вещества.
От "Активни потребители" установяват и други масови нарушения при производството на сирене. Наблюдава се трайна тенденция към увеличаване на водното съдържание в млечния продукт.
От организацията изтъкват, че при теста през 2005 г. е нямало нито един продукт с водно съдържание от повече от 55%. За сметка на това половината от тестваните продукти сега съдържат повече от 60% вода.
Сега в около 15% от анализираните сирена се използват и традиционните методи за фалшификации (влагане на немлечни мазнини).
По публикацията работи: Мария Нестерова
Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2016/05/17/novo-mente-na-pazara-3-litra-mliako-enzim-kilo-sirene.302671,3
"Технологичното" сирене развива токсични вещества
Обновена: 17 май 2016 07:11 | 17 май 2016 07:00, Мария Нестерова
63
Снимка: Булфото, архив
Нова измама при сиренето - чрез добавяне на ензима трансглутаминаза се прави килограм сирене само от 3 литра мляко. Истинското бяло саламурено сирене се правя от 5-6 литра
Чрез протеина се прави мрежа, която свързва протеинитe. Така сиренето става твърдо, въпреки че има голямо водно съдържание. За това алармират от "Активни потребители" след проверка на 36 от най-продаваните марки сирена, пише "24 часа".
За направата на "технологичното сирене" са нужни едва няколко дни.
Българското законодателство забранява употребата на ензима в истинското сирене. Заради повишеното водно съдържание такива продукти крият риск от развитие на патогенни микроорганизми. Понякога образували и токсични вещества.
От "Активни потребители" установяват и други масови нарушения при производството на сирене. Наблюдава се трайна тенденция към увеличаване на водното съдържание в млечния продукт.
От организацията изтъкват, че при теста през 2005 г. е нямало нито един продукт с водно съдържание от повече от 55%. За сметка на това половината от тестваните продукти сега съдържат повече от 60% вода.
Сега в около 15% от анализираните сирена се използват и традиционните методи за фалшификации (влагане на немлечни мазнини).
По публикацията работи: Мария Нестерова
Прочети още на: http://www.dnes.bg/obshtestvo/2016/05/17/novo-mente-na-pazara-3-litra-mliako-enzim-kilo-sirene.302671,3
Търсене