Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.04.2016 13:35 - ФИРМИ НА МЕСТАН ПРИБРАЛИ МИЛИОНИ ОТ ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 1027 Коментари: 2 Гласове:
3

Последна промяна: 16.04.2016 13:46

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
  шушумушу - къща /БГ/ разваля! 
ФИРМИ НА МЕСТАН ПРИБРАЛИ МИЛИОНИ ОТ ФОНД „ЗЕМЕДЕЛИЕ“

imageФирми на изгонения от ДПС Лютви Местан, който основа партия ДОСТ на 10 април, и на кмета на Джебел Бахри Юмер са получили десетки милиони левове от Програмата за развитие на селските райони. Близките им строителни компании масово са „печелили“ търгове в общини в Родопите, показа справка в Агенцията за обществени поръчки.
Една от най-скандалните е тази за спортната зала в Мадан и игрища в още няколко населени места в общината. Поръчката е подадена за 5.46 млн. лв. В папката с документите по нея има коригирани количествени сметки, а в протокола има въведени коригирани надолу цени, след които стоят имената на оценителите. Коригираната цена е 5.12 млн. лв. Протоколът не е подписан и очевидно не е финален. Датата му на създаване е 27 октомври 2012 г. В друга папка, с име „Коригирани протоколи“, обаче стои друг протокол, създаден ден по-късно – на 28 октомври 2012 г., в който ревизираните надолу цени са махнати, а оригиналните стойности на Мадан са одобрени.

Проектът на Мадан е одобрен не само в пълната му стойност, но и малко отгоре – на 5.57 млн. лв. (6.58 млн. лв с ДДС). Това е в топ 3 на най-скъпите единични проекти, одобрявани от фонда изобщо. Дори бърз преглед на одобрената количествено-стойностна (КСС) сметка показва, че има най-малкото неясноти, а най-вероятно – силно завишени стойности.
Поръчката е спечелена и изпълнена от „Герт груп“ ООД. Това е фирма от кръга около ДПС, която редовно печели поръчки в района. От 2013 г. насам тя има над 30 млн. лв. спечелени от общини като Ардино, Момчилград, Мадан, Джебел и също така няколко проекта, дадени от спортния министър в кабинета „Орешарски“ Марияна Георгиева. Не е тайна близостта на Георгиева с бившия вече председател на ДПС Лютви Местан, в чийто кръг, се намира и „Герт груп“. Тази връзка минава през несменяемия кмет на Джебел Бахри Юмер, който е близък със собственика на „Герт груп“ Тунджай Бахри Гюлер. Както МИГNews. info единствен писа фирмата стана известна в цялата страна именно с поръчка на Джебел, когато за ремонта на местното училище условията бяха така променени, че да може да се вземе с висока цена, но извънредни условия на труд. Тогава „Герт груп“ даде гаранции за извършване на изкопни работи при минус 45-50 градуса и дебелина на снежната покривка от 3-4 метра, както и при силни земетресения.
Друг чест изпълнител на проекти за пътища по Програмата за селските райони е „Сенстрой“ на Сенай Тасим. Тасим също е считан за близък на отцепника от ДПС Бахри Юмер и изгонения от движението бивш председател Лютви Местан. Проектите се изпълняват в общините на ДПС в региона на Източните Родопи, най-често в консорциуми. Справка показва, че от 2013 г. насам дружеството е предпочитаният изпълнител за инфраструктурни проекти в Джебел, Ардино, Черноочене и други общини в Източните Родопи. Общо четири поръчки са в консорциум – за рехабилитация на пътища в Ардино, Мадан, Момчилград и Кирково. В три от проектите (Ардино, Момчилград и Мадан) „Сенстрой“ участва в консорциум с „Нар“ ООД. Проверка показва, че „Нар“ ООД също е предпочитан изпълнител при проекти за пътища в бастионите на ДПС. Трите проекта са на обща стойност около 16 млн. лв. Партньор на „Сенстрой“ стават „Интегрирани пътни системи“ и „Инфраструктурна компания“, които са свързвани с Цветан Василев и финансирани от КТБ.
Интересно при тези проекти е оценката. И в четирите КСС-та оценителната комисия е била съставена от един човек, което по правилата на фонда е недопустимо. В три от тях (Мадан, Кирково и Момчилград) в тази роля влиза водещият експерт Красимир Димитров, а в Ардино това е Владислав Колев. Оказва се, че за изпълнението на едни и същи строителни дейности, един и същ оценител може да одобри различни цени. Така например развалянето на един кубичен метър от съществуващия в Ардино път е струвал 26 лв. В Кирково цената е 10 лв. на квадрат, а в Момчилград тя е вече 53 лв.
Подобни вариации в цените на „Сенстрой“ за четирите проекта за едни и същи услуги се откриват в поне 30 случая, като в почти всеки от тях цената е по-висока спрямо средната за такъв тип дейност – в някои случаи и в пъти. Така например в Ардино доставката на един тон натрошен битумизиран камък струва 195 лв., но в Мадан тя е вече 135 лв. Нови тръбни водостоци в Кирково струват 180 лв. на метър, в Момчилград са 148 лв., а в съвсем различни проекти цената им варира под 100 лв. Кубичен метър насип с камъни в Ардино е 63.5 лв., в Мадан – 30 лв., а в Момчилград – 21.60. Както оценители посочват, напълно възможно е тези стойности да са реални, но тъй като в КСС-тата няма посочени качества на материалите или разстоянието, от което ще се докарват, това е трудно да се прецени.
Всички тези дейности в близки една до друга общини са изпълнени от един и същ изпълнител на драстично различаващи се цени. „Сенстрой“, разбира се, печели и четирите поръчки с цена, почти идентична с тази на оценителната комисия. В резултат на което приходите му за следващата година – 2014 г., се удесеторяват – от 900 хил. на 10 млн. лв., а печалбата се вдига почти 20 пъти – от 182 хил. на 3.4 млн. лв.

www.mignews.info






Гласувай:
3



1. chavdar01 - ЦАЦАТА ДА ГО ПИТА ЗИДАРОВ (МЕСТАН) ОТ КЪДЕ СА МУ МИЛИОНИТЕ?
16.04.2016 14:15
ПРОКУРАТУРАТА ОЩЕ СПИ ДЪЛБОК ЗИМЕН СЪН!!!
САМО ЧЕ ДА НЕ СЕ СЪБУДИ ОТ КАМБАНИТЕ БИЕЩИ НА ПОЖАР?!
цитирай
2. bojinkata - ПРОКУРАТУРАТА ОЩЕ СПИ ДЪЛБОК ЗИМЕН ...
16.04.2016 21:12
chavdar01 написа:
ПРОКУРАТУРАТА ОЩЕ СПИ ДЪЛБОК ЗИМЕН СЪН!!!
САМО ЧЕ ДА НЕ СЕ СЪБУДИ ОТ КАМБАНИТЕ БИЕЩИ НА ПОЖАР?!


На там върви работата, а не трябва!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5420106
Постинги: 3615
Коментари: 5910
Гласове: 6779
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930