Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.04.2016 12:49 - ИД не може да бъде победена, докато Ердоган е на власт
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 1159 Коментари: 2 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 ИД не може да бъде победена, докато Ердоган е на власт
Той не приема съществуването на радикално сунитско движение

2 апр 2016 20:32, Александър Томов 



Снимка: архив, Reuters
Реджеп Ердоган е във Вашингтон за участие в конференция за обсъждане на стратегиите за успешен край на битката с “Ислямска държава”. В коментар на авторитетното издание “Нюзуик” тази визита е сравнена с участие на иранския върховен лидер Али Хаменей на форум за борба с антисемитизма. 
 
Ердоган превърна Турция в “Пакистан на Средиземноморието”, пише още “Нюзуик”. Досега международната общност публично приемаше по презумция, че турският президент иска да се бори с екстремизма. Но след години на отричане вече има всеобщо мнение, че Турция прави повече да саботира тази борба, отколкото да помага в нея.
 
Джихадисти от над 100 страни продължават ежедневно да преминават транзитно и почти безпрепятствено през Турция на път към базите на “Ислямска държава” в Ирак и Сирия. Лошият граничен контрол едва ли е единствената причина – наскоро бяха разпространени снимки, на които се вижда как агенти от турските служби помагат на активисти на екстремистката организация.
 
Най-малкото Турция допуска безвизово преминаване през своята територия на граждани от страни, които са близки до каузата на “Ислямска държава”. Въвеждането на изискване за визи за всички чужденци под 40-годишна възраст от въпросните държави несъмнено ще секне потока от доброволци за редиците на ислямистката групировка.
 
Основният проблем обаче е, че ревностният последовател на сунитското учение в исляма Ердоган отказва да приеме съществуването на радикално сунитско паравоенно движение. Дори когато “Ислямска държава” отвлече 49 турски дипломати и шофьори в иракския град Мосул, държавният глава не нарече похитителите терористи. 
 
Подобно отношение Ердоган демонстрира не само към тази екстремистка сунитска групировка, която съвсем целенасочено избива “фалшиви” мюсюлмани, например шиитите. 
 
Турският президент защити поканата си за визита в Турция към държавния глава на Судан Омар Хасан ал-Башир, срещу когото бяха повдигнати обвинения в геноцид от Международния наказателен съд. “Мюсюлманин никога не може да извърши геноцид”, обясни Ердоган с уточнението, че предпочита да покани Башир за сметка на израелския премиер Нетаняху. 
 
След победата на “Хамас” в палестинските избори през 2006-та, Съединените щати, Европейския съюз и дори редица умерени арабски страни призовават за изолация на  сунитското радикално движение, докато не приеме мирните споразумения от Осло и не признае съществуването на държавата Израел. “Хамас” отказа и намери приятел в лицето на Турция. 
 
Ердоган покани най-радикалния лидер на “Хамас” Халед Мишаал да говори на конгрес на неговата Партия на справедливостта и развитието. Мишаал беше приветстван като истински герой.
 
След като крилото на “Ал Кайда” в Мали превзе северната част на страната и предизвика военна реакция от страна на Франция, турският посланик в африканската държава Ахмед Каваш, назначен от Ердоган, заяви: “”Ал Кайда” е далеч от терора. Това определение е измислица на французите, а не дело на мюсюлманите”.
 
Отказът на Ердоган да признае, че сунитски движения оправдават насилието чрез религията не само подкопава позициите на страната му в антитерористичната международна коалиция, но и застрашава националната сигурност на Турция, пише “Нюзуик”.
 
Когато атентатори-камикадзета удариха мирно шествие в турската столица Анкара в края на миналата година, държавният глава наложи моментална забрана за отразяване на случилото се. За това негово решение вероятно са спомогнали разкритията, че самите родители на камикадзетата са подали сигнал в полицията срещу децата си. 
 
В сигнала се съобщавало, че мъжете са били в тренировъчни лагери на “Ислямска държава” и родителите настоявали за арест. Полицията не взела отношение. Единият от атентаторите бил задържан за нелегално пресичане на границата, но набързо освободен заради “конституционното му право на свободно придвижване”.
 
Иронията е, че Ердоган не се свени по никакъв начин да заклейми кюрди, журналисти, учени и военни като терористи. Но “Ислямска държава” изглежда е друга работа...
 
По публикацията работи: Александър Томов

Прочети още на: http://www.dnes.bg/world/2016/04/02/id-ne-moje-da-byde-pobedena-dokato-erdogan-e-na-vlast.298134,15


Антитурска статия в бг медия!!!!!?imageimage Уникално! Нещо се е разместило Горе!



Гласувай:
3



1. raders - Виновни май са американците. Те или ...
03.04.2016 14:14
Виновни май са американците. Те или не искат, или не могат да проумеят, че истинската заплаха за западната цивилизация е онова лудо мекере Ердоган и приятелите му от Саудитска Арабия, които плащат за поразиите.
цитирай
2. elenkokoschkov - Отгоре ги размества
03.04.2016 16:49
Антитурска статия в бг медия!!!!!?Huh?Huh? Уникално! Нещо се е разместило Горе!

ВКС РОССИИ .
Фъргат яко и бомби и ракети.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5424055
Постинги: 3618
Коментари: 5929
Гласове: 6787
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930