Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.03.2014 21:57 - Тревога! Искат да ни забранят да отглеждаме истински домати като биволското сърце
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 1402 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Тревога! Искат да ни забранят да отглеждаме истински домати като биволското сърце
07/03/2014


Read more: http://snaiper-bg.net/2014/03/trevoga-iskat-da-ni-zabranyat-da-otglezhdame-istinski-domati-kato-bivolsko-sa-rtse/#ixzz2vUtTWPvh

Внимание! Проект за нов европейски регламент застрашава някои от емблематичните български сортове зеленчуци. Ако документът бъде приет без поправки, дребните български зеленчукопроизводители ще бъдат лишени от правото да произвеждат някои от любимите местни сортове чушки и розови домати.

Привърженици на всевъзможни конспиративни теории предупреждават, че в някои страни вече забраняват производството на плодове и зеленчуци за лична консумация. Мотивите за това официално са “загриженост”, но всъщност истинската причина е да не изгубят мастодонтите в бранша и един купувач на пълните им с химия ГМО продукти.

Защото напоследък се надига истинска вълна за връщане назад към естествените продукти, към старите сортове, които не са манипулирани. И не само, защото са по-истински, а защото модерните – почти всички, са еднакъв вкус на пластмаса. Но това очевидно е страшна заплаха за богатствата на мастодонтите.

И ето че в ЕК сме свидетели на пореден неприкрит лобизъм в полза на шепа хора и във вреда на 500 милиона европейци.

Хора, да бъдем бдителни! Български евродепутати, ако проспите и това, както гласувахте услужливо за разрешаването на отглеждане на ГМО култури в ЕС, значи откровено се нареждате в редиците на прислугата на корпорациите без дори да ви трепне окото колко ужасни ще са последиците от това.

Но и ето подробности за задаващата се поредна голяма опасност:

Новата регламентация все още е в процес на обсъждане, но ако българската държава не се намеси пред Брюксел, напълно реална е опасността емблематичен сорт домати като розовия „биволско сърце” да бъде забранен. Същата съдба може да сполети и други местни разновидности на плодове и зеленчуци.

„Когато се приеме този регламент, тези сортове може да отпаднат като употреба и да се загуби ценен генетичен материал”, коментира директорът на Института по растителни и генетични ресурси в град Садово доц. Тенчо Чолаков.

„Разбира се, че ще има протести, ако забранят тези бабини сортове. Това е нашата история, няма как някой да ни я забрани”, категоричен бе зеленчукопроизводителят Данаил Стефанов.

Според новия еврорегламент, зеленчукопроизводителите няма да имат право да търгуват и разменят семена и разсад от несертифицираните местни сортове. В момента цената на хибридните чужди семена е непосилна за дребните български производители. Затова те сами си селектират разсада и забраната да го разменят ще ги постави в тежка ситуация.

„Произвеждаме си ние семето, също така е много скъпо да си купим семе! Една семка на пазара струва около 25 стотинки”, възмути се зеленчукопроизводителят Атанас Ненков пред бтв.

„Трябва да знаят хората там, че ние си ги селектираме. Някога тия домати бяха много криви – с дупки, чернотии и ние си ги селектирахме с течение на годините”, допълни колегата му Венцеслав Червенков.

Родните зеленчукопроизводители предпочитат типичните български сортове, защото са с по-добри вкусови качества и потребителите са готови да плащат по-добра цена за тях. От Института по растителни и генетични ресурси призовават министерството на земеделието да се намеси и да защити българските интереси.

Read more: http://snaiper-bg.net/2014/03/trevoga-iskat-da-ni-zabranyat-da-otglezhdame-istinski-domati-kato-bivolsko-sa-rtse/#ixzz2vUtGDthk

http://snaiper-bg.net/2014/03/trevoga-iskat-da-ni-zabranyat-da-otglezhdame-istinski-domati-kato-bivolsko-sa-rtse/



Гласувай:
5



1. mt46 - Това е
09.03.2014 22:12
геноцид...
цитирай
2. kosebose - Съществува филм по тази тема
10.03.2014 08:55
Здравейте,
Документалния филм "We feed the world" от 2005 г. на режисьора Ервинг Вагенхофер показва предизвикателствата, с които се сблъскват земеделците в Европа. България може да има добър сорт домати, но Испания и Италия имат няколко десетки хиляди декара с оранжерии, където се отглеждат доматките чери и другите, които имат вкус на папрат. Обикновения потребител е добре да осъзнае, че също носи голяма отговорност за прокарването на тази политика, колкото и да е силна ! Все пак иние правим нали, доматите никой не ни ги слага в чантата с пистолет, поне за сега.
цитирай
3. bojinkata - Да де, но вместо пистолет измислят ...
10.03.2014 12:10
Да де, но вместо пистолет измислят ПРАВИЛА! Геноцид, чист!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5386693
Постинги: 3598
Коментари: 5838
Гласове: 6717
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031