Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.02.2014 12:38 - Офщорката Плевнелиеффф
Автор: bojinkata Категория: Новини   
Прочетен: 898 Коментари: 0 Гласове:
0



image   image Плевнелиев пак лъсна в скандална офшорна далавера

24.02.2014 • НОВИНИ, ПОЛИТИКА

waeschetrockner test camcorder test

Използването на „данъчния рай“, по-известен като офшорна зона, не е нещо ново в съвременния свят. Всеки бизнесмен се опитва да намери място, където парите му ще са на сигурно и най-вече –   необложени с данъци. Тези данъчни райски кътчета предлагат и още едно изключително важно нещо – дискретност.

New Europe започва с този увод обширен материал, посветен на далаверите на президента Росен Плевнелиев. Като отбелязва, че е много трудно да се докаже дали някой политик притежава офшорна   компания или не, тъй като целта им обикновено е прикриване на реалния собственик или акционер и избягване на плащането на данъци в собствената им страна, изданието подчертава колко е шокираща   информацията за участието на Плевнелиев в подобни схеми.

Далаверите на Плевнелиев и общите схеми с близкия му приятел – олигарха Иво Прокопиев са лъснали много отдавна. Сега обаче New Europe алармира за нов скандален случай с българския президент.   Твърди се, че той е получил „мръсни“ пари и още като шеф на Бизнес парка в София е продал няколко имота на дружество с неясни собственици, регистрирано в западноафриканския „данъчен рай“ – страната Либерия. Източниците на финансиране на компанията не са разкрити.

Става дума за период, в който действително настоящият президент, е бил амбициозен бизнесмен и ръководител на „фараонския“ проект за Бизнес парк София. Основната заинтересована страна,   естествено, е германската Lindner. След като голямата сделка за първата фаза на проекта завършила, повечето от сградите имали наематели. Изненадващо или не днешният български президент   започнал поредица от продажби на части от Бизнес парка, като купувачът бил „инвестиционно дружество“, напълно непознато до онзи момент в България – Sofia Sheltar Propartis. Веднага   след това Плевнелиев започва преговори за продажбата на целия проект на либерийската офшорна компания.

Така, според данните от Търговския регистър, през 2006 година Плевнелиев продава части от Бизнес парка на Sofia Sheltar Propartis. Това дружество е притежание на   либерийската Tinners Hill Investment. Малко по-късно Sofia Sheltar Propartis попада под контрола на президентския приятел – издателят на „Дневник“ и „Капитал“ Иво Прокопиев. Плевнелиев   и Прокопиев са партньори от доста време – още от дните на приватизацията, когато заедно са изкупували държавните компании. Прокопиев все още е поддръжник на държавния глава и неговите медии   представляват артилерията на Плевнелиев във водената от него война срещу правителството.

Идеята на сделките с Бизнес парка е била много ясна – реалните собствениците да „изчезнат“. На края на веригата обаче лъсва компания, контролирана от   Прокопиев – именно Alfa Developments купува Sofia Sheltar Propartis, която пък преди това е купила няколко имота в Бизнес парка.

Към момента капиталът на Sofia Sheltar Propartis принадлежи на дружество, контролирано от малтийска офшорка, регистрирана на Каймановите острови от Arco Capital   Corporation. Според New Europe става въпрос за офшорни компании на няколко нива, включени в покупката на Бизнес парка в сделка, официално финансирана от Deutsche Bank.   Сделка, която поражда редица съмнителни въпроси относно първоначалните инвестиции. И според изданието точно българският президент би трябвало да даде отговорите им, тъй като той е човекът, подписал   договорите за продажба.

По подобен начин, отново с помощта на сложна комбинация от фирми, собственост на някого друг и регистрирани в различни офшорни зони като Малта, Пуерто Рико и Каймановите острови, Плевнелиев   продава останалата част от бизнес парка през 2006 година.

New Europe коментира, че продажбата на Бизнес парка от „кристално ясна сделка“, се превръща в  международен скандал с участници от най-малко три континента





Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bojinkata
Категория: Новини
Прочетен: 5385971
Постинги: 3597
Коментари: 5838
Гласове: 6714
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031