Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.03.2017 12:29 - При коремна болка, киселини и гадене се изследвайте
Автор: bolenzdrav Категория: Лайфстайл   
Прочетен: 2149 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

 imageГастроезофагеалният рефлукс и гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) са две страни на една монета. При често срещания рефлукс, предизвикващ неприятни усещания, стомашно съдържимо преминава от стомаха в хранопровода. Там може да увреди лигавицата и да причини възпаление, тъй като съдържа агресивни фактори. Пациентите обикновено се оплакват от киселини и „парене“ зад гръдната кост.
Понякога той може да причини и съвсем необичайни смущения като кашлица, фарингит, псевдоастматични прояви, казва проф. д-р Никола Григоров, началник-клиника по вътрешни болести във Втора МБАЛ – София. И допълва, че не е изключено симптомите да имитират дори сърдечен пристъп. Гастроезофагеалният рефлукс е функционална непълноценност на долния езофагеален свивач – еднопосочна своеобразна мускулна клапа, която свързва хранопровода и стомаха. Точно там се развива болестният процес, и при по-обилно хапване киселинността от стомаха се връща в хранопровода и причинява дискомфорт и оплаквания. Диагнозата на рефлукса се поставя лесно и бързо. Тогава и без специализирани изследвания може да се започне адекватно лечение, което да отстрани неприятните усещания.
Рефлуксната болест е по-сериозен проблем от рефлукса, тя е хронично заболяване, което най-често е съчетано с промени в стомашната и дуоденална лигавица – гастрити, язви, т.е. влиза в групата болести на повишената киселинност. Надеждният метод за диагностика, признат в цял свят, е фиброезофагогастроскопията. При нея чрез оптична система директно се оглеждат хранопроводът, стомахът, дванадесетопръстникът и се решава дали проблемът е само рефлуксът, или той е довел до усложнения. Рефлуксната болест протича с упорита болка, често нощем, с възпаление на лигавицата на стомаха и на дванадесетопръстника. Увеличената киселинност на стомаха и постъпването в червата на стомашен сок води до изменения в тях. За разлика от рефлуксната болест при гастроезофагеалния рефлукс и без да се прави ендоскопия, може да започне терапия (под лекарско наблюдение), с лекарства, наречени инхибитори на протонната помпа.
Обяснението за постоянно повишена стомашна киселинност често е в гените. При наследствено необременени клетките на стомаха не произвеждат солна киселина и пепсин нощем. При хората с повишена киселинност на стомаха, предразположени към ГЕРБ, те секретират и нощем, което увеличава вероятността за поява на възпаления, язви на стомаха и дванадесетопръстника и други усложнения.
 Повече тук




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bolenzdrav
Категория: Лайфстайл
Прочетен: 219267
Постинги: 210
Коментари: 9
Гласове: 61
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031