Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2020 13:05 - БЕЗУМЕН, ИЛИ РАЗУМЕН ЕГОИЗЪМ ?
Автор: djani Категория: Лични дневници   
Прочетен: 2023 Коментари: 7 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
                                       БЕЗУМЕН, ИЛИ РАЗУМЕН ЕГОИЗЪМ ?

 

image


Непрекъснато съм провокиран, дори в блока където живея от десетилетия, от безрадостната съдба на много възрастни хора, почти изоставени, а някои забравени от порасналите си отрочета, повечето от които познавам от далечното им детство. Самите те, вече отдадени на грижи за собствените си деца и в борба за оцеляване, а някои дори напуснали родината си и ангажирани със същото. И възниква екзистенционалния въпрос – „В края на краищата, нима потомството ми е направило нещо добро, че да съм задължен да сторя каквото и да е за него?” И на този въпрос не виждам разумен отговор. Мнозина, дори изявени световни мислители и философи считат като мен, че за този въпрос няма рационален и задоволителен отговор. Въпреки, че задълбочавайки се в темата ще проумеем, че ако потомството никога не прави нищо градивно за тези преди тях, ще накара да му отвърнат със същото. Но тогава нас самите нямаше да ни има тук на грешната земя. Защото далечните ни предшественици, вече щяха да са изсмукали всички ресурси за самото ни съществуване и щяха да пренебрегнат създаването на всички тези обичаи, закони и учреждения, които са основа на приемствеността и стабилността на социалната система, осигуряваща възпроизводството на вида ни. С други думи, щом предците ни са жертвали нещо за нас, това морално ни задължава да правим жертви в името на бъдните поколения. И макар, че днешното поколениe няма и не би могло да има задължения към далечното си потомство, то има дълг към предците си, а той може да бъде изплатен само на бъдещото му потомство.

Тази дилема стои все по-остро и отговора и е все по-неутешителен. И кого ли го е грижа за това? Тя вече не чука, а блъска и нас по главите с водната криза в Перник, отровния въздух който дишаме, замърсяването на девствената ни природа с отпадъците на цяла Европа, че и на Африка дори. С безотговорността на продажните ни алчни политици и бизнес. Ще оцелее ли човечеството? Кой знае? Повечето хора изобщо не се интересуват от този проблем и едва ли биха се лишили дори от малка част от удобствата да не използват въглеродни горива, аерозоли в козметиката, лични автомобили, самолетни полети, найлонови опаковки и дори със сто години да забавят замърсяването на планетата. И разбира се да се откажат от разточителната месна диета, за да може човешкия род да преживее поне още хиляда години. Но, хиляда години са невъобразимо много време, разсъждаваме всички ние. Дори столетието надминава възможностите на въображението ни. Тогава ние и децата ни вече ще сме умрели, а внуците, ако ги имаме ще са в достопочтена старост. Защо да си правя труда, за да повлияя на събития във време, когато отдавна няма да ме има? На този плашещ с откровеността си въпрос всъщност няма разумен отговор. Възмутително е, че този въпрос подкопава социалните и морални ценности на цялото човечество. Защото конкретният, освободен от ценности човек вече не е някакъв мит, но дори се е превърнал в чудовище. И сигурно са прави някои модерни философи и психолози в извода си, че цивилизация, която не е способна да внуши на хората да се грижат за оцеляването си, не заслужава да оцелее. Тя неизбежно ще отстъпи мястото си на друга, способна да внушава отговорност към бъдещето.

Можем да твърдим, че това което се счита за разумен егоизъм от гледна точка на еснафа, погълнат изцяло от ежедневните си интереси, се превръща в безумен егоизъм с оглед бъдещето на човечеството, на световната история и дългосрочните коренни интереси на бъдните поколения. Разсъждението на еснафа: „Че каква полза имам аз от бъдещето?” може да изглежда логически безупречно и нравствено оправдано, но нали човечеството не се състои само от еснафи и за щастие съдбата му не зависи само от тях. Защото от гледна точка на еснафа смисълът на живота му се изчерпва с възможността му да се снабди със стоки на кредит и с грижата за материалното благополучие на преките му наследници. Този утилитаризъм, пречупен в кривото огледало на еснафските интереси се превръща в безумен егоизъм, рушащ основите на съвременната ни цивилизация.

Стойността на бъдещето се състои в това, че то придава непреходен смисъл на дейността в настоящето. Защото бъдещето непрекъснато присъства в настоящето, не само в перспектива, но и в ретроспекция към миналото, придавайки му исторически смисъл. По този начин обаче придобива огромно социално и морално значение за днешното поколение дилемата, по отговорен, или безотговорен начин ще се изправим пред непосредственото ни близко, че и далечно бъдеще.



СВЕТОСЛАВ АТАДЖАНОВ

Djani.blog.bg

 




Гласувай:
5


Вълнообразно


1. eva666 - за много години,джани! жив и здрав, и каквото, сабя покаже,френд
19.01.2020 13:51

разб се, аз усещам 'по човешки' твоята болка, и съм емпатична, знаеш..
ноо, за Вселената, и Еволюцията, това е просто..пореден Период/ намотка..
/ Кали Юга, най ниската.точка, на
духовното човешко развитие. на другият полюс,е матер.техн.Революция..
просто, така работи Модела на нашата Земна матрица/ бинарно уравнение..

и все пак, Надежда има..Духа е безсмъртен..дали))
хубаво настроение, ти пожелавам, и поздрави на семейството!
цитирай
2. djani - За много години и на теб, Юлче!
19.01.2020 14:09
eva666 написа:

разб се, аз усещам 'по човешки' твоята болка, и съм емпатична, знаеш..
ноо, за Вселената, и Еволюцията, това е просто..пореден Период/ намотка..
/ Кали Юга, най ниската.точка, на
духовното човешко развитие. на другият полюс,е матер.техн.Революция..
просто, така работи Модела на нашата Земна матрица/ бинарно уравнение..

и все пак, Надежда има..Духа е безсмъртен..дали))
хубаво настроение, ти пожелавам, и поздрави на семейството!

На многознайница като теб, не мога въобще да се опра. Естествено е, че проблема има много измерения, ама аз не съм по дисертациите. Кратките музикални форми ме кефят повече. За симфониите си има професионалисти...като теб например! Ха-ха!
цитирай
3. krumbelosvet - Винаги
20.01.2020 05:14
Винаги и във всичко има гледни точки, от които гледката е абсурдна. Не е така от гледна точка, от която личат П Р И Ч И Н И Т Е.
Разрушаването на семейството, обществото, държавата и самата планета, сега НЕ СА естествени процеси. А плод на УМИШЛЕНО УПРАВЛЕНИЕ от ... от тези които го МОГАТ. И понеже отдавна четвъртата власт е ПЪРВА, най-лесно е да се види КОЙ притежава тая власт.
Ми оно, Мопасан в "Бел ами" го е видел преди повече от век.
Ето по-кратка форма.
цитирай
4. krumbelosvet - Еснафът, т.е. занаятчийте и търговците
20.01.2020 08:43
Еснафът, т.е. занаятчийте и търговците, са дали ЦВЕТЪТ на нацията по време на възраждането. Това не е равно на руското "мещане". Откъдето, май, тая дума И У НАС придоби значение на ограниченост и грубо интересчийство.
цитирай
5. djani - Уви, в българския език...
20.01.2020 10:03
krumbelosvet написа:
Еснафът, т.е. занаятчийте и търговците, са дали ЦВЕТЪТ на нацията по време на възраждането. Това не е равно на руското "мещане". Откъдето, май, тая дума И У НАС придоби значение на ограниченост и грубо интересчийство.

Думата "еснаф" се е наложила не в прякото си значение на член на занаятчийска гилдия, а като синоним на егоист и парвеню...
цитирай
6. zaw12929 - Стойността на бъдещето се състои в ...
22.01.2020 15:53
Стойността на бъдещето се състои в това, че то придава непреходен смисъл на дейността в настоящето.
цитирай
7. djani - Съгласен...
22.01.2020 17:56
zaw12929 написа:
Стойността на бъдещето се състои в това, че то придава непреходен смисъл на дейността в настоящето.

Диалектично са свързани и взаимозависими...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: djani
Категория: Лични дневници
Прочетен: 3246850
Постинги: 927
Коментари: 3371
Гласове: 4679
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031