Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.09.2020 18:09 - Фол
Автор: laval Категория: История   
Прочетен: 3036 Коментари: 19 Гласове:
22

Последна промяна: 12.09.2020 18:10

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Фол е фамилията, която е отлично позната на всички, които се интересуват от тракология. Днес предлагам едно интервю на видната траколожка Професор Валерия Фол, съпруга на покойния прочут Професор Александър Фол, който има огромен принос за популяризиране на културата на траките. Няма да коментирам цялото това интервю, защото то казва нещата достатъчно ясно и разбрано. Ще откроя само три важни според мен момента от интервюто: 

1. Траките не са българи.

2. Новодошлите българи и заварените траки са се смесили. Между тях се е получила дифузия.

3. Траки и българи в цивилизационно отношение стоят много по-високо от славяните.

По-нататъшните коментари оставям на Вас.

image






Гласувай:
23


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. rosiela - Лазаре,
12.09.2020 20:23
МНОГО ВЕРНИ НЕЩА КАЗА. МЪЖЪТ Й БЕШЕ МАЛКО РАЗХАЙТЕН МИНИСТЪР, НО ИМА ЗУСЛУГИ.
цитирай
2. mt46 - ...
13.09.2020 00:11
"Траки и българи в цивилизационно отношение стоят много по-високо от славяните."
Това е расизъм!... Още крачка и ще стигнете до нацизма, до идеологията на Хитлер...
цитирай
3. laval - Здравей, Марине!
13.09.2020 10:02
mt46 написа:
"Траки и българи в цивилизационно отношение стоят много по-високо от славяните."
Това е расизъм!... Още крачка и ще стигнете до нацизма, до идеологията на Хитлер...


Много те моля, недей с такива абсурдни обвинения. Първо, тези думи изобщо не са мои, а на Професор Валерия Фол. Второ, на мен идеологии като нацизъм, фашизъм, комунизъм са ми направо противопоказни. Трето, знам, че си пристрастен към славяните, но е исторически факт, че например в VІІ век те се намират още в родово-общинния строй, докато и траки, и българи вече от векове имат свои добре изградени цивилизации. Какво обидно има в това? Въпрос на историческо развитие.
цитирай
4. bulgares - Валерия Фол
13.09.2020 20:55
е пофесор в Библиотекарския. Ако каже, че българите са траки има опасност и това място да загуби, пък тя не блести с нищо освен, че е жена на Фол. Във видеото има ли обяснения защо счита, че българите не са траки, да не съм пропуснал нещо?

Пак започнахме с това КОЙ е казал нещо, а не КАКВО е казал и доказал. Има много не по-малоумни историци които твърдят, че българите пък са траки. Аз на кого да вярвам? Или да хвърля зарчета?
цитирай
5. laval - Предлагам
13.09.2020 21:12
просто да прочетеш спокойно статията ми

http://laval.blog/history/2017/07/15/traki-i-bylgari.1556918

и да се замислиш върху разликите между траки и българи. Не са ли твърде големи?
цитирай
6. bulgares - прочетох я, но не виждам на какво точно да обърна внимание
13.09.2020 22:07
Едва ли на това "Не желая да споря с тракедонисти или с хора, които имат първосигнално мислене"

Дай да видим точка по точка, къде ни се различават съжденията. Считаш ли, че 1.Валерия Фол може да каже публично, че това за Кубрат и петте му сина е приказка? Според мене ще я уволнят на другия ден. Все едно аз да съм поп и да кажа, че няма Господ Да/Не?
2.Тя твърди все пак, че в края на Римската империя у нас е имало много траки, станали българи ама генетиците да кажат какъв процент. С което съм съгласен, но отричам славяни и Кубрат. Ти твърдеше, че България по това време е пуста, а mt46 че траките са тотално претопени и елинизирани. Кое от трите е вярно според тебе?
3. Дали българите са живели тук от края на 5-ти век и дали българите са траки са два различни въпроса. С това съгласен ли си ДА/НЕ? Аз твърдя, че първото е безспорно вярно, а второто примерно с вероятност над 90%.
4. Кубрат. Ами извади ли приказката на Теофан в ГИБИ да я видиш за какво става въпрос? Дай да ти помогна ако имаш проблем и тогава да говорим.
цитирай
7. laval - Отговори:
14.09.2020 11:34
1. Не, не може да каже.
2. Траки е имало, но те са били силно намалели, особено в Мизия.
3. Българи има заселени тук още от IV век. Да, 2 въпроса са. Второто за мен не е вярно.
4. Това за сноповете пръчки на Кубрат е легенда.
цитирай
8. bulgares - добре, заначи
14.09.2020 18:47
1. С това, че е казала, че има Кубрат и славяни нищо не е казала. Аз потърсих един откъс с Георги Китов да видиш как особена казва "В нашите вени тече много тракийска кръв, но не го намерих"
2. Значи ти твърдеше, че в 5-ти век България е била обезлюдена, а сега че имало траки, но били малко. Пусни си филмчето от мин.4 и ми кажи Валерия Фол твърди ли, че траките са намалели? Това, че траките са били изчезнали е съветска опорка от 80-те години и точно тук е ролята на мъжа и с Людмила Живкова, че пробутваха някаква макар и откачена теория, като че ли у нас е имало два свята, но са удържали на съветския натиск да оставят траките в поне единия. С твойта възраст трябва да си спомняш как учехме, че България е основана от траки, славини и прабългари и по едно време траките започнаха да намаляват и изчезват. Добре, ти можеш ли да представиш поне един цитат от летопис където се казва, че са намалели? А ще обясниш ли този на Клавдий Клавдиан през 391г "когато огромната Мизия се тъпчеше от гетски коли и руси пълчища покриваха бистонските поля (вероятно през 391г.), ... 17. Бесите копаят злато в Тракия. (ЛИБИ 1, стр.199)"

Клавдий Клавдиан малоумен ли е бил, сънувал ли е нещо или съветските историци имат способност да виждат по-добре какво е виждал той? Как да го преглътнем този цитат? Защото има и от други летописци? Докато не уточним малко или много са били траките в залеза на Римската империя не виждам смисъл да караме нататък.

3.Нека оставим въпроса българите масово траки ли са
4.Да, но легендата на Езоп е много популярна и днес по цял свят и няма как хората преди и около Теофан да не са я знаели и да са си съчинявали различни варианти с нея

цитирай
9. bulgares - нагла лъжа е, че няма историци които да ти кажат, че сме траки
14.09.2020 19:04
но трябва да им пука. Търси: Венцислав Бъчваров живеем тук от 7 хил. години
Негов приятел, доц. д-р Костадин Кисьов - директор на археологическия музей в Пловдив, споделя същото.
Най-запален по автохонията е обаче историкът Александър Мошев, който беше преподавател в НБУ, но май и оттам го изгониха.
цитирай
10. bezistena - Коя е Фол и ролята ѝ в заговора на юдео – ционистите срещу Българите!
14.09.2020 19:09
Вижте в коментарите под филма категоричното мнение на прогледналите Българи не само за научната стойност на проф. Валерия Фол, но и за възловото ѝ мястото и роля в кохортата на антибългарските юдео – ционистки заговорници срещу Българите!
А че Българите не сме траки, а сме постсътворенческите свръхфеноменни генетични деца и потомци на Боговете Демиурзи от Сътворение пребиваващи в България – Същинския Земен Рай, и сме духовния интелектуален творчески елит и управленческа аристокрация на всички безкултурни тракийски племена, с които Българските цивилизатори заселват целия свят и ги култивират и цивилизоват/очовечават по генно – инженерен път на място, вижте в тематичните ни статии с парола на търсачката на Гугъл "безистена и траки", "безистена и траки и българи".

За справка на всички ето коя е Валерия Фол:

Нещастна България, в ръцете на българи от петата колона на неоосманската доктрина на турците за поробването ни!
http://bezistena.blog/history/2017/02/25/neshtastna-bylgariia-v-rycete-na-bylgari-ot-petata-kolona-na.1512174

Някой просветен феноменен Българин има ли друго мнение за фамилията Фол и мястото им в Българската история??
цитирай
11. laval - Фол
15.09.2020 20:54
е видна траколожка независимо от мнението на когото и да било. Щом тя казва, че траките не са българи, аз просто нямам какво да добавя към нейните думи. За мен има много големи разлики в бита, обичаите, религията на траки и българи. Само един въпрос: Къде са погребалните могили на българите, защото тракийските са хиляди?
цитирай
12. bulgares - не забравяй
17.09.2020 12:23
че траките са преживели едни 400г римско подтисничество, а и светът се е разбивал през това време. Така, че обчаите могат да се поизменят.

Нали решихме че Фол може да каже само едно и няма алтернатива?

Ето какво казва археологът проф.Рашо Рашев изучавайки предметите намирани по Северното Причерноморие "Стилът и репертоарът на тези предмети не е бил пренесен на Долни Дунав." Значи прабългарите са си сменили основно обичаите, от шатри са започнали да строят крепости за два месеца, а траките за 400г не могат да си сменят обичаите как да се погребват? Че много от тях са станали и християни по това време като са живеели с римляните.
цитирай
13. laval - Българите
17.09.2020 13:25
имали каменни градове още преди да дойдат на Балканите. Аланите имали 5 града. Захарий Ритор в 555.
цитирай
14. bulgares - Рашо Рашев
18.09.2020 02:07
беше от най-изявените археолози по въпроса. Но изгоря във влака София-Кардам.
Казва ти го направо - между българите на Аспарух и онези лица във Фанагория обща археология няма.
цитирай
15. laval - Във
18.09.2020 07:49
Фанагория не са живяли българи, а евреи. Тя никога не е била столица на България.
цитирай
16. born - Не съм историк. Бих казал, че съм ...
20.09.2020 12:07
Не съм историк. Бих казал , че съм технократ. В техническите науки смислената логика е очевидна и очевадна, за разлика от тълкувателните науки, към които спада според мен историята. Виждам, че опитите на налагане силово на своите мнения започва да достига до обидни нива. И защо ? Лазар просто излага една своя гледна точка по неясния ни исторически произход. И полага основите на смислена дискусия по проблема. Какво е лошото ? Че има различен поглед ! Ами явно за някои "башспециалисти", "башбългари" и "башкапацитети" това е някаква наглост, която трябва да се смачка и оплюе ?
Ами хайде - давайте по-нататък ! Липсва само Апостолофф с псувните си и Плюшения тигър с великогерманските си тези...
ПП. Не зная кой е по-малоумен след подобни изказвания :"...Има много не по-малоумни историци които твърдят, че българите пък са траки...."
цитирай
17. laval - Благодаря
20.09.2020 20:41
за подкрепата, Борн!
цитирай
18. nedovolen - Българите сме основали И послед...
21.09.2020 14:34
Българите сме основали И последната цивилизация. Траки е местостно название.
Колкото и да се мъчат казионните да обезличават, светът един ден ще признае Българите и Българското.
Един пример. По радиестезичен метод е обследвано, че името Иван съществува по нашите земи от 800 000 години. Няма грешка в нулите.
По радиестезичен път могат да се установят невероятни неща в исторически план.
Подкрепа и от един горски.
Между другото горските са на власт при всяка власт.
:)))
цитирай
19. laval - Благодаря
21.09.2020 16:06
за "своеобразната" подкрепа, недоволен! :)
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: laval
Категория: История
Прочетен: 4100331
Постинги: 1370
Коментари: 2757
Гласове: 21961