Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2020 16:59 - (Само)забравата
Автор: lion1234 Категория: Други   
Прочетен: 1405 Коментари: 0 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

 

Хайдегер написва ,,Битие и време""/1927г./, разтревожен от факта, че въпросът за битието е забравен. И забравата наистина е толкова дълбока, след като между битието и съществуващото е поставен знак за равенство. А още Кант напомня, че ,,битието не е реален предикат"", а е възможност за многобройни случвания и ставания. Забравена е и самата историчност, крайност на битието, предопределяща автентичността му, в качеството му на битие-към-смъртта. И неслучайно Хайдегер определя dasein-а/ ,,тукбитието"", където ,,тук"" е не толкова място, топос, а цел/, мислещото/човешко/ битие като автентично, с оглед осъзнаването на собствената си крайност.

                                                    ***

Днес мастити учени вече официално доказаха, че съзнанието не е съсредоточено в мозъка ни, а е вън от нас, че е вечно и че е родител на битието, времето и цялата вселена. Така например, базирайки се на опита на т.нар. ,,преживявания след смъртта"" и хипнозата/Р. Мууди, Д.Кенън и др./, нашумелият автор на биоцентризма Робърт Ланца утвърждава тезата, че в центъра на вселената е съзнанието, че тя е продукт на последното и че щом съзнанието е вечно, то и животът като негов ..продукт"" също е вечен. ,,Смъртта"", според учения, се явява не край, а преход от една форма на присъствие към друга такава.

 

Говорейки надълго и нашироко за същността, смисъла и ценността на съзнанието, в същото време Ланца не обелва нито дума за автора на транценденталната феноменология/ науката за ,,чистото"" съзнание/ Е. Хусерл, който още преди век осветлява всичко онова, за което обилно говори днес Ланца.

                                                    ***
 

Съвременната постиндустриална реалност, както знаете, всекидневно буквално ни дави с неизброими потоци от информация. Ненапразно и обществото ни е наречено информационно, доколкото Н.В. Информацията е новият ни господар. Същата тази постиндустриална реалност роди и странната дума постистина, т.е ситуация, при която ,,обективните факти се възприемат като по-малко влиятелни при формиране на общественото мнение, отколкото емоциите и личното убеждение. Всъщност тъкмо на постистината и фалшивите новини, както знаем, се дължи и възхода на популизма в политическото ни битие и съответно на окончателната дискредитация на демокрацията и нейните принципи. Онова, което се забравя обаче е, че за опасността от въпросната дискредитация предупреждава още преди почти век Алфред Шютц в своята ,,Смислова структура на всекидневието""/ 1932г./ и по-конкретно в очерка си ,,Добре информираният гражданин"". В зключителната част на очерка авторът с тревога констатира, че при формиране на общественото мнение обективните факти на ,,експерта"" и ,,добре информирания гражданин"" се загърбват за сметка на емоциите и личните мнения на ,,човека от улицата"". И с оглед на преодоляването на погрешната интерпретация на демокрацията като политически институт, в който доминират мненията и емоциите на неинформирания ,,човек от улицата""/ ,,масовия човек""/, авторът заключава, че ,,дълг и привилегия на добре информираният гражданин в демократичното общество е да направи така, че неговото мнение да стане преобладаващо над онова на ,,човека от улицата"".

                                                    ***
И като стана дума за гражданин и дълг, се сетих за нашумялата в средата на 80-те и началото на 90-те идея за гражданското общество. Малцина обаче знаят, че всъщност родител на тази идея е руският поет Н.Некрасов, който в известното си стихотворение ,,Поет и гражданин"" гордо заявява, че ,, поет може и да не бъдеш, но гражданин да бъдеш си длъжен"".

                                                    ***
 

В поста си ,,Две концепции за нихилизма"" изложих накратко тезите на Достоевски и Ницше по темата. Онова, което забравих да добавя е, че за пръв път идеята за нихилизма е представена от И.Тургенев в забележителния му роман ,,Бащи и деца"".

                                                    ***

Чухте ли за поредната прищявка на милиардерите: решили да си
купуват...безсмъртие. Сетили се господата, че ще са им нужни дузина животи, за да си изхарчат милиардите. Затова плащат да бъдат замразени за 50-100 години, примерно, и когато учените вече са ,,преборили"" физическата смърт, следва размразяване и вечен живот. Само дето са забравили горките, че макар и огромна, властта на парите не е необятна и безгранична, че с тях не може да си купиш нова подредба на битието и вселената, че никой на тази земя не е нито неин господар, нито неин стопанин. Той, човекът, е просто носител и пазач на истината на битието.



Тагове:   информация,   битие,   забрава,


Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: lion1234
Категория: Други
Прочетен: 1511429
Постинги: 169
Коментари: 2907
Гласове: 25304
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031