Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.09.2014 17:16 - Самобайка/ Баба лекува рак с билката самобайка
Автор: budha1 Категория: Други   
Прочетен: 12832 Коментари: 2 Гласове:
1



imageСамобайка
(бабичева трева, бръшлянова самобайка, върболиче)

Glechoma hederacea L.

Английски - Ground ivy, Немски - Gundelrebe, Френски - Lierre terrestre, Руски - Будра плющевидная

Сем. Lamiaceae - Устоцветни
image
СамобайкаОсновно действие: Самобайката, известна още като бабичева трева, бръшлянова самобайка или върболиче, има установено полезно действие при хронични бронхити.

Емпирични данни: Бръшляновата самобайка се използва при заболявания на дихателните пътища (фарингити, ларингити, хронични бронхити, бронхиална астма). Дрогата се прилага и при секреторни нарушения на храносмилателния апарат, и като лек диуретик, препоръчват учените след поредица от изследвания на действието на самобайката. Тези свойства на билката биха могли да се обяснят със съдържащото се в нея етерично масло. Още големият природоизследовател Александър фон Хумболт (1769—1859) горещо е препоръчвал като укрепващо средство на пролет да се консумира супа от смес от прясно набрани бръшлянова самобайка, листа от бял равнец, парички, пореч (Nasturtium officinale), обикновена коприва и листа от ланцетолистен жиловлек. Две шепи от тази билкова смес бързо се измиват със студена вода, след това се нарязват на ситно, накисват се със студена вода и съвсем за кратко се възваряват. Супата се подправя с леко запържено в масло брашно.

Външно се прилага отвара от дрогата на самобайка при циреи.

Начин на приложение: Вътрешно бръшляновата самобайка се прилага под форма на запарка - 1 чаена лъжичка ситно нарязана дрога на 1 чаша вряща вода - доза за 1 ден. Отварата за компреси се приготвя от 2-3 чаени лъжички дрога и 1 чаена чаша студена вода; оставя се да ври 15-20 минути.

Описание: Самобайката, позната още като бабичева трева, бръшлянова самобайка или върболиче, е многогодишна тревиста билка. Стеблото е четириръбо, пълзящо или полегнало, вкореняващо се във възлите, с изправени или възходящи цветоносни разклонения, 15-40 (60) см високи. Листата на самобайката са срещуположни, бъбрековидни до сърцевидно закръглени, тъпи до почти заострени, едро тъпо назъбени, разредено влакнести. Цветовете обикновено са по два (до 5) в прешлените в пазвите на листата. Венчето е тръбесто двуустно, синьо-виолетово с пурпурни точки на долната устна. Плодът на самобайката е сух, разпадащ се на, 4 орехчета. Самобайката цъфти от април до юни.

СамобайкаРазпространение: Самобайката, позната още като бабичева трева, бръшлянова самобайка или върболиче, расте из влажни и сенчести, тревисти и. храсталачни места, край реки и потоци, по-рядко по изоставени места и в посевите. Разпространена е из цялата страна (предимно в низините и предпланините) докъм 1000 м надморска височина. Освен у нас, самобайката се среща и в цяла Европа.

Дрога: Надземната цъфтяща част (Herba Glechomae, Herba Hederae terrestris, Herba Nepetae).
image
Съдържание: Надземната част съдържа: 5,9 - 7,5% дъбилни вещества, глеохомин, глеухолин и др. горчиви вещества - до 31 мг%, аскорбинова, винена, оцетна, кафеена, синапова, р-кумарова, ферулова и тритерпенова киселини, холин, смоли, 8,2 мг% каротини, 0,03-0,55% етерично масло, свободни аминокиселини (метионин, цистеин и серин), сапонини..                             Самобайката (Glechoma hederacea) е добро противовъзпалително и диуретично средство, прочиства вътрешната горещина и токсините/тежки елементи-олово/. Но не бива да се ползва от бременни и кърмачки.
Интересното при самобайката е, че расте близо до копривата. Ако се опарите от коприва, натрийте се с листо от самобайка и неприятното усещане ще изчезне.В миналото самобайката е била ползвана вместо хмел за правенето на бира.Няколко пресни листа може да се добавят и към салатите.                              image                                                                          Билката е с доказано полезно действие при заболявания на дихателните пътища от всякакъв характер – фарингит, ларингит, бронхиална астма, хронични бронхити. Има противовъзпалително действие, прилага се срещу диария, при нарушения в дейността на храносмилателния тракт и като лек диуретик. Растението има и тонизиращи свойства, а също е от полза и при бъбречни заболявания, включително при камъни в бъбреците и пикочния мехур.

В Италия лечение със самобайка се прилага при ревматизъм и артрит, а в китайската народна медицина се използва за лечение на червен вятър, циреи, краста, кашлица, нередовна менструация, жълтеница, дизентерия, скрофули.

В българската народната медицина се използва комбинация от самобайка, коприва, бял равнец и живовляк като общоукрепващо средство. Растението спомага и за бързото зарастване на гнойни и трудно заздравяващи кожни рани, циреи и други подобни, като се прилага под формата на топла лапа.

Запарка от самобайка се препоръчва за лечение на кашлица и проблеми с дихателните пътища, при възпаление на венците, липса на апетит, проблемно уриниране, отоци, за увеличение на кърма и за общо укрепване на тялото. 1 ч.л. ситно нарязана билка се залива с 1 ч.ч. вряла вода и се оставя да престои около един час. Прецежда се и се изпива на три пъти.

Растението може да се използва като отвара, тинктура или настойка за лечение на различни заболявания. Най-силен ефект обаче оказва при проблеми с ушите, носа, гърлото, гърдите и храносмилателната система. Смята се, че билката лекува и хронични заболявания като синузит.

Билката може да се прилага и при деца, но е добре това да става под лекарско наблюдение.                                                  imageЗа много хора диагнозата "рак" е равнозначна на смъртна присъда. Но не и за 85-годишната баба Спаска Николова от трънското село Ерул. Зад гърба си тя е оставила три онкологични операции, но и до днес е жива и здрава. И си живее сама на село в компанията на две котки и три кучета. Баба Спаска с охота посреща гости и не крие тайната на дълголетието си. Когато я оперирали първия път, доброволно отказала всякакви терапии. Дошла си на село, купила коза и с млякото се лекувала от всичко. Другата тайна е в самобайчето. Това е чудодейна билка, силата на която баба Спаска открива само на добри хора, пише "Стандарт".

Като повечето хора от селата в Пернишко Спаска и нейният другар Тасо напуснали селото в началото на 50-те години на миналия век. Дошли в големия град, където Тасо се хванал миньор. Стигнал до началник на смяна в рудника. Спаска си намерила работа в ТЕЦ-а с 93 лева заплата. Много й минало през главата за тия години, докато децата пораснат. Живели в комунална квартира, грижила се и за болна свекърва. По едно време взели да клеветят в партийния комитет мъжа й, че "си дава парете по чужде жене". Партийните другари дошли да проверяват вярно ли Тасо изневерява на жената. Но Спаска им казала колко се обичат и ги пратила да накажат клеветника. В недоимък живели, но постепенно си стъпили на краката. И тогава дошла лошата диагноза рак.

Баба Спаса и сега говори с любов за д-р Трайчев от Клементинската болница в София. Поразения яйчник го извадили, но коравата трънчанка не се изплашила и отказала повече да я лекуват. Вече била вдовица, но независимо от това, решила да се върне на село, макар и сама. Като се съвзела от операцията, изпълнила плана си, въпреки увещанията на синовете да стои при тях в града.

Първото, което направила, било да си купи коза. От стари баби и от патили хора била чувала, че суровото мляко от козата е най-доброто лекарство срещу рака.

Животът на село си потръгнал така, както едно време, когато в Маринковата махала на Ерул били 60 човека от една фамилия и почти в една къща. През лятото баба Спаса се радвала на внуците. И точно през едно такова лято напипала бучката. Даже болка усетила. И отново тръгнала по доктори. Разделила се и с едната си гърда. "Отрезая я топката, ама я нечех да мрем", разказва старицата и поглежда хитро. Такава си била от малка и така била научена от майка си. "Ако ще червата да ми се влачат, ще кажа, че това е коноп, а не мое черво", обяснява философията си беловласата жена. "Подписах се у болницата да ме пуснат и пак си дойдох на село", реди хронологията баба Спаса.

Тогава се сетила за самобайката. Не знае дали винаги е познавала чудодейната му сила. Но признава, че нейната майка - баба Донка, била баячка - лечителка. Случвало се да донесат при нея умиращо бебе. Тя го къпела в дървеното корито във вода със стръкчета самобайче в нея и то оздравявало. Случвало се обаче да идват и родители с дечица, които баба Донка не искала да лекува. Връщала ги да идат при лекар, защото усещала, че за болното дете няма спасение.
Баба Донка сама си изцерила и рак на устата. Като се появило нещо лошо на устните й, лек за него й се явил насън. Глас й казал да си направи мехлем от чист восък, мед и чисто брашно. Тя послушала заръката, започнала да маже тумора и той изчезнал, както се появил.

Баба Спаска твърди, че не е приела от майка си тайните на баенето. Такива били времената през 50-60-те години на миналия век - поповете и баячките били гонени от ОФ-то и партийните секретари. Пък и имало една жена с лоша слава, на която й викали Видрарската врачка. Затова баба Спаска не пожелала да наследи майка си като лечителка, но пък със сигурност е приела в наследство изострената прозорливост към хората и нещата.

И като се прибрала на село с отрязана гърда, Спаска се сетила за самобайчето. Набрала стръкчета от ливадето пред къщи и ги турила в пазвата си. И какво било учудването й, когато видяла колко бързо оздравяло оперираното място.
Имало обаче още да пати трънската баба. Дали по наследство, дали по друга причина, третия път тумор се появил на носа й. "Докторът нещо си бае, мисли, че ме е страх, ама я му викам: Айде, маинюй тия тараеж от носа и да си идем". Смелата баба изненадала младия лекар и той я питал за къде бърза. А тя му отвърнала, че иска да си дочете на спокойствие "100 години самота".

"Партиите ме отвратиха", откровеничи бабата. Баща й бил от Благоевата партия и си отишъл от света с партийния билет в джоба. От него бил генът на дълголетието - той починал на 100 години с чашка в ръка и с цигара в устата. "Ама не трябва да се прекалява. Ни с рекията, ни с цигарете", казва бабичката и почва да реди като по Евангелието десетте Божи заповеди, които тя знае от живота, а не от книгата.

Гозбите й са прости. Месо не яде. Прави си клин чорба и постно пърженко. Вино не обича, но ракийка не отказва и сама си я вари, или по-точно - "пече", както се казва по този край. 50 грама ракийка сутрин са за съдоразширяване, казва си дозата баба Спаска. Най-обича да закуси пиперче от градинчето. А там има и всякакви билки - калофер, пелин, маточина, рен (хрян) и силина (девисил). Най-ценно е самобайчето. То цъфти рано напролет и по ливадите са го окосили. Но хитрата баба рови в саксиите и скубе стръкчета, които подарява на гости, спечелили нейното доверие. Носете го в сутиена и ще видите "Как сви мужье че оду по вас", съветва тя младите момичета. На зрелите жени пък със сигурност гарантира, че ако вярват на силата на самобайчето, болест няма да ги стигне.

Чужденци търсят келти в село Ерул

Баба Спаска е жива и здрава и днеска. Много обича да посреща гости. В дома й са идвали шведи, косовари, професори разни. Води ги синът й Иван Ерулски, който работи в пернишкия музей. А чужденците идват да проверят дали наистина селото Ерул има нещо общо с древното келтско племе ероли, за което се смята, че е било по тези места заради златните мини. След благата дума с бабата гостите си тръгват с плетени от нея терлици за спомен.

Източник: БЛИЦ                                             




Гласувай:
1



1. kasnaprolet9999 - Много полезна билка. В случая с п...
15.09.2014 17:33
Много полезна билка. В случая с пазвата на бабата тя е действала със своите излъчвания. Освен с химическия си състав, билките ни действат със своите излъчвания, които могат да се премерят с радиестезични прибори-махало и линеал. Тези билки, които увеличават нашата биовълна с наслагване на своята, са много лекувити, но това е строго индивидуално. Поздрави.
цитирай
2. zaw12929 - Събираше баба цветовете- зимата ...
16.02.2019 08:43
Събираше баба цветовете- зимата при кашлица лекуваше с чай от сухите цветя.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: budha1
Категория: Други
Прочетен: 1227907
Постинги: 429
Коментари: 28
Гласове: 121
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031